Fortul 13, teribila puscarie comunista, devine memorial. Cum vor fi surprinsi vizitatorii

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 13:36
5980 citiri
Fortul 13, teribila puscarie comunista, devine memorial. Cum vor fi surprinsi vizitatorii

Dupa ce a fost declarat monument istoric anul trecut, Fortul 13 Jilava, una dintre cele mai dure inchisori comuniste, urmeaza sa devina un memorial dedicat crimelor comunismului.

Fortul 13, aflat in vecinatatea Penitenciarului Jilava de la marginea Bucurestiului, a fost clasat, in februarie 2012, de catre Ministerul Culturii, ca monument istoric de grupa A, adica obiectiv de mare importanta nationala.

La scurt timp, a fost semnat si un protocol de colaborare intre Institutul National al Patrimoniului (INP) si Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP), prin care fortul va fi amenajat si deschis publicului.

Desi, pana in prezent, nu au fost facute publice prea multe informatii despre viitorul memorial, proiectul fiind inca in lucru, purtatorul de cuvant al penitenciarului Jilava, Cristian Micu, a dezvaluit, pentru Ziare.com, cateva detalii din culisele programului.

Doua incaperi, amenajate ca spatii de detentie

"Proiectul este inca in derulare, au avut loc sapte intalniri pana acum, in care s-au stabilit pasii premergatori, insa nu au inceput inca lucrarile propriu-zise", a precizat Micu.

Initiatorul programului, Penitenciarul Jilava, are de gand sa transforme Fortul 13 intr-un loc care sa aminteasca de suferintele prin care au trecut toti cei care au fost incarcerati aici.

"Doua dintre incaperile fortului vor fi transformate in sali de conferinte, dar si pentru proiectii ale filmelor cu tematica. Alte doua camere vor fi amenajate exact ca in perioada in care fortul functiona ca puscarie politica, vor arata intocmai ca spatiile de detentie de atunci", a explicat purtatorul de cuvant.

De asemenea, si celelalte celule, in care durerea detinutilor politici este inca scrijelita pe pereti, vor putea fi vizitate.

Deschiderea va avea loc in august

Lucrarile de amenajare ar trebui sa fie gata in luna august, cand Memorialul Jilava ar trebui sa intre oficial in circuit de vizitare. "A fost ales acest termen special pentru a coincide cu un congres mondial al fostilor detinuti politici care ar urma sa se desfasoare in Romania, iar o parte din dezbateri ar trebui sa fie tinute in salile de conferinta din fort. Eu sper ca va fi gata atunci, desi lucrarile nu au fost inca demarate", a precizat Cristian Micu.

Totodata, reprezentantii de la Administratia Penitenciarelor au spus ca vor face publice mai multe informatii in luna mai, proiectul fiind inca in lucru. Acestia au adaugat ca institutiile care vor finanta transformarea fortului in memorial ar trebui sa fie Ministerul Culturii si Primaria Capitalei, in masura in care vor avea la dispozitie resursele financiare necesare.

Pe de alta parte, potrivit protocolului, ANP se angajeaza sa intretina si sa protejeze Fortul 13.

Fortul 13, locul in care comunistii si-au dat doctoratul in teroare - Reportaj Video Ziare.com

O alta initiativa este si muzeificarea Fortului 13, insa acest lucru ar costa foarte mult, a mentionat Micu. Totusi, acesta ramane un plan pe termen lung al Penitenciarului Jilava.

Monumentul dateaza din 1880, cand Carol I a gandit un sistem de aparare in jurul Bucurestiului, format din 36 de forturi si baterii, care astazi au ramas abandonate. Al 13-lea fort a avut un traseu diferit, fiind transformat in puscarie pentru taranii rasculati. Teroarea a inceput dupa 1940, cand intelectualii care erau impotriva dictaturii ajungeau, rand pe rand, in temnita unde erau torturati, infometati si umiliti. Intreaga istoria a Fortului 13 poate fi gasita pe anp.gov.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Fort 13 memorial, #Fortul 13 Jilava memorial, #Memorialul Jilava, #Memorialul Jilava deschidere, #memorial crime comunism, #memorial detinuti politici , #patrimoniu