Al Pacino, in rolul pictorului Matisse

Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 19:45
1998 citiri
Al Pacino, in rolul pictorului Matisse
Foto: The Guardian

Al Pacino va interpreta rolul lui Matisse, intr-un viitor film, intitulat "Masterpiece" (Capodopera), despre viata cunoscutului pictor francez.

Tema centrala a filmului este relatia cu totul speciala dintre Matisse si Monique Bourgeois, sursa de inspiratie, model si sora de caritate a pictorului, informeaza Variety.

Monique Bourgeois a fost angajata de Matisse, in 1942, cand pictorul avea 70 de ani, iar ea 21. Ii serveste drept sursa de inspiratie si model pentru multe din panzele sale, mai tarziu devenind sora Jacques-Marie, calugarita dominicana.

Cei doi s-au reintalnit dupa razboi, in orasul Vence, din sudul Frantei, unde tot ea l-a inspirat pe Matisse sa decoreze Chapelle du Rosaire, cunoscuta astazi sub numele de capela lui Matisse, una dintre cele mai renumite opere de arta contemporana ale secolului 20.

Monique Bourgeois a murit in 2005 si a sustinut mereu ca relatia dintre ea si pictor a fost una pur platonica. Ea declara, intr-un interviu, in 1992: "eram ca si nepoata lui, sau muza lui, daca vreti, iar comportamentul lui fata de mine a fost intotdeauna cel al unui adevarat gentleman" .

Capela lui Matisse

Matisse a acceptat sa se implice in acest proiect la insistentele sorei Jacques-Marie. Avea 77 de ani cand a inceput cel mai vast dintre proiectele sale.

A lucrat mai mult de patru ani la planurile architecturale, proiectarea vitraliilor, a mobilierului din interior, a frescelor si chiar a vesmintelor preotesti.

Departe de a fi un suflet profund religios, Matisse s-a implicat in modul lui cu totul special in ceea ce s-a dovedit a fi cea mai importanta comanda religioasa din cariera sa, dar si cea mai mare provocare artistica a vietii maestrului.

A rezultat si una dintre cele mai interesante si originale opere de arta ale secolului 20. In 1951, cand si-a incheiat munca, Matisse a declarat capela "cea mai draga capodopera a sa".

Deepa Mehta va semna regia filmului

Deepa Mehta, indiano-canadiana nominalizata la Oscar, va regiza filmul dupa scenariul lui Donald Martin, informeaza The Guardian.

Nu s-a fixat data inceperii filmarilor, deoarece se cauta inca cele doua interprete feminine pentru rolurile principale.

Al Pacino a obtinut, in luna ianurie a acestui an, Globul de Aur pentru performanta sa actoriceasca in interpretarea rolului doctorului Jack Kevorkian, din filmul You Don't Know Jack produs de HBO.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Al Pacino Matisse, #Deepa Mehta Matisse , #pictori