Ziare.com

Aradul vrea sa fie Capitala Culturala Europeana in 2021

Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 10:14

   

Aradul vrea sa fie Capitala Culturala Europeana in 2021
Aradul va candida pentru titlul de Capitala Culturala Europeana in anul 2021, alaturi de un oras din Grecia, municipalitatea anuntand ca se bazeaza pe mai multe argumente, printre care multiculturalitatea si multietnicitatea.

Primarul din Arad, Gheorghe Falca, a anuntat ca, la sfarsitul lunii noiembrie, va primi, la Bruxelles, documentatia necesara pentru depunerea candidaturii.

"Acum suntem in etapa in care ne declaram public intentia de a candida pentru titlul de Capitala Culturala Europeana. La sfarsitul zilei de 30 noiembrie, la Bruxelles, vom primi documentatia pentru candidatura. O sa existe o consultare privata cu institutiile de cultura, cu oamenii de cultura, cu alte institutii din Arad, pana in 2013.

In primavara anului 2013, vom crea comitetul care va pregati in primul rand oferta si apoi etapele de implementare. Fac un apel la oamenii care inteles acest mare obiectiv al orasului sa ni se alature", a afirmat Gheorghe Falca.

Primarul a mentionat si cateva argumente cu care Aradul se inscrie in cursa pentru obtinerea titlului de Capitala Culturala Europeana in 2021.

"Vom incerca sa beneficiem in continuare de existenta Cetatii Aradului in oras si dorinta noastra de a o introduce in circuitul turistic. Aradul are ceva special, o legatura cu mai multe natiuni europene, care reiese si din documentele care se afla la Arhivele din Viena. Ne vom baza pe infratirile pe care le avem si pe partenerii nostri, care au fost pana acum capitale culturale europene.

Ne vom axa, din cele sase directii pe care trebuie sa le atingem, pe cateva deja cunoscute: multiculturalitatea orasului, multietnicitatea orasului, pe faptul ca Aradul este poarta de vest a Romaniei, dar si pe legaturile Aradului cu unele natiuni europene si extraeuropene. Daca vom castiga titlul de Capitala Culturala Europeana, europenii vor descoperi nu doar o cultura locala, ci vor descoperi relatiile lor din anumite secole in interiorul Europei Centrale, in interiorul Aradului", a mai spus Falca.

Primarul Aradului a explicat ca pana la sfarsitul anului 2014 trebuie depusa candidatura pentru titlul din 2021. In zece luni de la invitatia de depunere a candidaturilor trebuie trimise raspunsurile privind invitatia de depunere.

La sfarsitul anului 2015 are loc reuniunea comitetului pentru o selectie in statul in cauza, format din 13 experti, iar dupa alte 9 luni va avea loc reuniunea pentru selectia finala in statele membre.

La sfarsitul anului 2016, este programata notificarea candidaturii unui oras, care va fi transmisa institutiilor europene, iar dupa 3 luni de la aceasta notificare se va emite avizul Parlamentului European privind candidatura respectiva.

Ultima etapa este desemnarea capitalei culturale europene de catre Consiliul de Ministri al UE.

Titlul de Capitala Culturala Europeana a fost conceput pentru a sprijini apropierea intre popoarele Europei. Aceasta a fost ideea care a stat la baza lansarii lui, in iunie 1985, de catre Consiliul de Ministri al Uniunii Europene.

Datorita numarului mare de vizitatori pe care i-a atras, titlul a castigat din ce in ce mai multa notorietate in Europa si are un impact cultural si socio-economic remarcabil. Incepand cu 1985, peste 35 de orase au fost desemnate capitale culturale europene, de la Stockholm la Genova, de la Atena la Glasgow si de la Cracovia la Porto. In 2007, orasul Sibiu din Romania a fost declarat Capitala Culturala Europeana.

Sursa: rNews

Articol citit de 1961 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Succes !

Ar fi frumos sa fie selectat ! Un oras multicultural, multietnic, civilizat, frumos, care ar merita titlul asta.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor