Noptea Caselor - o incursiune fascinanta intr-o altfel de lume. In Bucuresti

Duminica, 28 Septembrie 2014, ora 16:55
4202 citiri
Noptea Caselor - o incursiune fascinanta intr-o altfel de lume. In Bucuresti

In Bucuresti, mai ales in zona de centru, un trend pornit din zona artistica a facut sa apara mai multe insulite de viata alternativa, in care tinerii artisti si nu numai se intalnesc, traiesc impreuna, creeaza si sunt vizitati de tot felul de lume.

Noaptea Caselor, un eveniment care a avut loc in noaptea de sambata spre duminica, a reusit sa evidentieze, pentru prima data, numarul acestor insulite culturale.

Au participat Artskul, Casa Jurnalistului, Casa Lupu, Colivia, Home Matasari, Carol 53, Gradina Viitorului, Casa Elisebeta, The Can, Scrie despre tine, Artidava, Casa de pe Chei si Interfon 77. Nu sunt muzee, nu sunt discoteci, nu sunt baruri, nu sunt galerii de arta. Terminand de spus ce nu sunt, voi incerca sa arat ce sunt creionand atmosfera usor magica care se creeaza.

Am fost la doua dintre ele, Carol 53 si Home Matasari, am trecut pe langa una, Colivia, in rondul de la Izvorul Rece, unde era atata lume ca stateau vizitatorii pe strada, si aproape am ajuns la Casa Jurnalistului. Peste tot, o afluenta de oameni de speriat. Evenimentul s-a propagat pe Facebook si au participat mii de oameni care s-au plimbat intre cele 12 case toata noaptea.

In cele mai multe au fost proiectii de filme. In unele s-au dat concerte, in foarte multe au fost expuse lucrari ale diferitilor artisti tineri. La Casa de pe Chei, tinerii au jucat pe un playstation jocuri vechi, Tetris sau SuperMario. La Interfon 77, vizitatorii puteau sta la o seara cu filme de animatie sovietice. La Colivia erau expozitii de fotografie si design.

La Carol 53, intre strada Latina si Biserica Armeneasca, era inghesuiala, oamenii intrau, se uitau la tablouri, desene si fotografii expuse de mai multi artisti tineri si colindau prin cladirea impresionanta, construita la inceputul secolului 20 si care a fost partial renovata prin eforturi proprii de cativa studenti la arhitectura care locuiesc cu aprobarea proprietarului in ea. Casa functioneaza ca un mare spatiu de evenimente mediatizate doar online.

In curtea casei, zeci de oameni zgribuliti indurau frigul ca sa se uite la mai multe scurt metraje japoneze.

Casa a schimbat mult intreaga zona

Intre sutele de vizitatori care intrau si ieseau din Home Matasari, aflata pe celebra strada Matasari, cunoscuta drept un rai al prostitutiei, am stat de vorba cu gazda casei, Iulian Vacareanu, si cu Corina, membra a unei trupe care urma sa cante si fosta locatara.

Am vorbit despre rostul si rolul acestor case ciudate in contextul zonei in care sunt amplasate. Iulian Vacareanu, gazda de la Home Matasari, e mandru ca Home Matasari nu e foarte in centru, precum celelalte. Zona Matasari chiar e marginala si avea o reputatie indoielnica. Deschiderea casei a avut un rol civilizator, spune el. La evenimente vin foarte multi dintre vecinii de pe strada, chiar cu foarte mult entuziasm.

De cand a aparut casa, in urma cu 5 ani, zona s-a schimbat mult. Cumva, prostituatele au disparut, spune Corina, iar singura zona de prostitutie a ramas undeva pe Matei Voievod. Multi studenti la Academia de Teatru si Film ocoleau zona cand trebuiau sa ajunga la ore. Acum nu mai e cazul.

La inceput, erau foarte vizitati de politistii de la Sectia 2, pentru ca multe dintre evenimente erau cu muzica, iar aceasta deranja. Acum, politistii, multi dintre ei tineri si de treaba, prefera, atunci cand primesc reclamatii de la vecini, sa dea doar un SMS. "Odata, la un concert aici, a venit un tip la mine si-a zis: 'Salut, ma mai cunosti?'. 'Nu, nu stiu cine esti'. 'De la sectie, veneam in patrula'. 'Aaaa!' Era in civil".

Corina, care studiaza muzica, a plecat de doua luni din casa, dupa ce a stat cativa ani. Ii pare rau, dar s-a indragostit, si apoi era o problema cu ritmul evenimentelor care se succed in casa independent de vointa locatarilor. Pe langa evenimentele culturale, casa era pur si simplu deschisa, si oricine dintre sutele de oameni care o viziteaza poate reveni, in timpul zilei.

"Te trezesti dimineata, iesi din camera si vezi pe cineva necunoscut. Cel mai des auzita propozitie aici este Cine esti tu?", mai spune Corina.

.

Citeste si:
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
După patru luni în care principalii lideri din PNL s-au războit intern pentru propria tabără dinamitând coaliția de guvernare și principalele reforme promise în campania electorală, totul...
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Şefii Poliției București şi DSP, convocaţi de deputaţii PSD să dea explicații despre baia de mulțime de la Congresul PNL
Deputaţii PSD din comisiile de Apărare şi Sănătate au transmis, luni, o convocare oficială către şefii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi ai Direcţiei de...
Sursa: Ziare.com