Utopia lui Videanu: Un TNB aidoma Barbican Hall din Londra

Marti, 25 Martie 2008, ora 22:57
2875 citiri
Utopia lui Videanu: Un TNB aidoma Barbican Hall din Londra

Primarul General al Capitalei, Adrian Videanu, a declarat marti, intr-un interviu pentru cotidianul Ziua, ca toata refacerea zonei Universitatii este inutila fara modernizarea Teatrului National Bucuresti (TNB). De asemenea, tot marti, arhitectul Romeo Belea, autorul proiectului initial al Teatrului, a prezentat, imaginea pe care o va avea cladirea peste trei ani, cand se vor termina lucrarile de modernizare. Astfel, TNB va deveni un centru cultural multifunctional, precum Barbican Hall din Londra.

Noul Teatru va fi prevazut cu opt sali de spectacole, fata de patru cate exista in prezent, cinci sali de repetitii, un amfiteatru in aer liber, deasupra TNB, trei sali dedicate Centrului National al Dansului Bucuresti (CNDB), dar si sali expozitionale, librarii si cafenele.

Videanu a precizat, insa ca va dura cel putin doi ani de la aprobarea studiului de fezabilitate pana la executia lucrarilor, aratand ca daca si Ministerul Culturii ar demara cat mai repede modernizarea cladirii, ar putea fi facuta concomitent cu lucrarile incepute de municipalitate.

"Ascultati-ma ce va spun: daca studiul de fezabilitate nu este aprobat, dureaza cel putin doi ani", a declarat primarul Capitalei.

De asemenea, intrebatce parere are despre anuntul facut de conducerea TNB conform caruia lucrarile vor incepe in aceasta toamna, Videanu spus ca este irealista aceasta estimare.

"Exclus. Ganditi-va: ai un studiu de fezabilitate, ai carui indicatorii tehnico-economici - fiind vorba de un proiect guvernamental, trebuie aprobati intr-o sedinta de Guvern. Dupa ce sunt aprobati indicatorii tehnico-economici, nu stiu exact care e procedura: demareaza licitatia pentru proiectare si executie, ori numai pentru proiectare. Pentru ca, daca demereaza numai pentru proiectare - si cred ca asta va fi - numai proiectarea poate sa dureze un an, un an si ceva. Nu-i o chestie pe care s-o faci pocnind din degete. Dupa ce ai terminat proiectarea, trebuie sa faci licitatie pentru executie, iar aici apar prevederile din Ordonanta cu achizitiile publice, cu termene precise: 52 de zile, plus eventuale contestatii", a spus edilul.

Videanu a estimat ca suma care ar trebui bagata in acest proiect este de 40 de milioane de euro, insa ca este un pret mic pentru imaginea pe care o va oferi Capitalei Romaniei.

"40 de milioane de euro, in sine, este o suma mare, insa pentru reabilitarea si modernizarea Teatrului National nici o suma nu-i prea mare", a conchis primarul Capitalei.

Transformarea cladirii va genera cresterea considerabila a numarului de locuri in salile de spectacol, de la 1.720 la peste 3.100 de locuri. SalaStudio, cu geometrie variabila, va readuce publicului de teatru 450 de locuri. Aproape 1.500 de locuri vor rezulta din amenajarea a doua noi sali in cladirea centrala si a unei sali in subsolul scenei mari, fiecare cu cate 250 de locuri, a unui teatru in aer liber de 330 locuri si a unei sali de 400 de locuri amplasata in spatele cladirii TNB.

De asemenea, fatada Teatrului National va fi demolata si refacuta conform planurilor initiale din 1985. Astfel, la Sala Mare din TNB vor fi readuse elemetele de structura existente pana in 1985, astfel incat sa se asigure vizibilitatea actorilor de pe scena si sa se refaca sunetul direct, prin reducerea numarului de locuri.

Si spatiul public din fata TNB va fi reamenajat ca o "platforma verde", ridicata deasupra nivelului trotuarului. Lucrarile se vor derula etapizat, Sala Mare fiind ultima care va intra in modificari, astfel incat TNB sa-si continue activitatea si pe parcursul desfasurarii lucrarilor.

Proiectarea cladirii TNB din Piata Universitatii a inceput in 1963, insa Teatrul National a inceput sa functioneze in acest sediu zece ani mai tarziu, fiind inaugurate, pe rand, trei sali: Sala Mare, Sala Studio si Sala Atelier.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Marcel Ciolacu despre candidatul la Primăria Capitalei: "Vom lua o decizie împreună. Trebuie să terminăm cu era Nicușor Dan"
Marcel Ciolacu despre candidatul la Primăria Capitalei: "Vom lua o decizie împreună. Trebuie să terminăm cu era Nicușor Dan"
Aflat la Roma pentru o întâlnire a social democraților care urmează să desemneze astăzi candidatul pentru șefia Comisiei Europene, Marcel Ciolacu nu ignoră și luptele interne. Acesta a...
Cum a reacționat Diana Șoșoacă atunci când un carabinier i-a cerut să oprească live-ul
Cum a reacționat Diana Șoșoacă atunci când un carabinier i-a cerut să oprească live-ul
Senatoarea Diana Iovanovici Șoșoacă este tot timpul pregătită să înregistreze cu telefonul ei și să facă un live. Așa s-a întâmplat și cu ocazia vizitei pe care Diana Șoșoacă a...
#TNB, #modernizare, #Videanu, #Barbican Hall, #Londra , #proiecte culturale