A murit regizorul filmului "Love Story"

Joi, 18 August 2016, ora 19:38
4591 citiri
A murit regizorul filmului "Love Story"
Foto: Captura video YouTube

Regizorul canadian Arthur Hiller, nominalizat la Oscar pentru filmul "Love Story", a murit miercuri, la Los Angeles, la varsta de 92 de ani.

Decesul cineastului, al carui cel mai mare succes de public a fost pelicula "Love Story", cu Ali MacGraw si Ryan O'Neal in rolurile principale, a fost anuntat de Academia americana de Film si Stiinte (AMPAS).

Arthur Hiller, care a colaborat de-a lungul carierei cu numerosi cineasti, intre care Neil Simon si Paddy Chayefsky, a murit din cauze naturale, se arata in anuntul Academiei.

Regizorul a fost presedintele AMPAS intre anii 1993 - 1997, forul care acorda, anual, premiile Oscar.

Arthur Hiller a regizat peste 30 de filme, din 1957 pana in 2009, printre care s-au numarat comedii, drame, istorii de razboi si musicaluri.

In total, filmele sale au primit 15 nominalizari la premiile Academiei americane de film si au castigat doua. In 1976, duo-ul Gene Wilder si Richard Pryor a aparut pentru prima data pe marele ecran, in filmul lui Hiller "Silver Streak".

"Love Story", care a generat incasari de peste 100 de milioane de dolari, a primit sapte nominalizari la Oscar, inclusiv la categoria "cel mai bun film", insa a castigat doar trofeul pentru cea mai buna coloana sonora.

In martie 2002, Arthur Hiller a primit un trofeu onorific special din partea Academiei americane de film.

Hiller a regizat si numeroase episoade ale unor seriale de televiziune, intre care "Playhouse 90", "Alfred Hitchcock Presents", "Perry Mason", "Gunsmoke" si primul din celebra serie "The Addams Family".

Printre musicalurile realizate de Arthur Hiller se numara "Man of La Mancha" (1972), cu Peter O'Toole si Sophia Loren, "Author! Author!" (1982), cu Al Pacino, "The Lonely Guy" (1984), cu Steve Martin, "Outrageous Fortune" (1987), cu Bette Midler, si "The Babe" (1992), cu John Goodman in rolul lui Babe Ruth.

Nascut pe 22 noiembrie 1923, in Edmonton, intr-o familie de origine poloneza, cineastul Arthur Hiller a fost o figura influenta la Hollywood - el a condus Director's Guild of America, intre anii 1989 - 1993, inainte de a fi desemnat presedinte ale Academiei.

In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, el a facut parte din Royal Canadian Air Force. A studiat psihologia, apoi a inceput o cariera in radio, in Canada, dupa care s-a mutat la Los Angeles pentru a regiza un serial de televiziune.

Arthur Hiller a lasat in urma doi copii, Erica Hiller Carpenter si Henryk Hiller, si cinci nepoti. Sotia sa, Gwen Hiller, a murit in luna iunie a acestui an, la varsta de 68 de ani.

Anul acesta si regizorul Nae Cosmescu a murit, la varsta de 76 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#murit regizor Love Story, #Arthur Hiller murit, #deces Arthur Hiller, #Arthur Hiller filme , #regizori
Comentarii