Alexandru Darie implineste 51 de ani

Marti, 15 Iunie 2010, ora 10:40
5491 citiri
Alexandru Darie implineste 51 de ani

Regizorul Alexandru (Ducu) Darie s-a nascut la 15 iunie 1059, in Bucuresti. Este fiul cunoscutului actor de teatru si film Iurie Darie si al actritei Consuela Rosu.

A studiat regia de teatru la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" Bucuresti, pe care a absolvit-o in 1983.

In studentie a regizat spectacolul Paracliserul, de Marin Sorescu, pentru care i s-a acordat Marele Premiu pentru cea mai buna productie la Festivalul International al scolilor de Teatru Jacques Lecoq, Riccione, Italia, 1981.

Dupa terminarea facultatii a lucrat la Teatrul de Stat din Oradea. Printre productiile realizate in aceasta perioada se numara: Saptamana luminata, de Mihail Saulescu, 1984; Jolly-Joker, de Tudor Popescu, 1985 (spectacolul a fost interzis un an mai tarziu, iar numele sau nu a mai aparut in presa timp de un an); Amadeus, de Peter Shaffer, 1986, nominalizat pentru cea mai buna productie a anului 1986, premiat de ATM (azi UNITER); Zece hohote de ras, de Tudor Popescu, 1987, spectacol cenzurat de patru ori.

A continuat sa colaboreze si cu alte teatre. In 1985 a regizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt R.U.R., de Karel Capek - premiile pentru cea mai buna productie si cel mai bun regizor la Festivalul Tineretului de la Piatra Neamt, 1985.

In 1988 a fost invitat la Teatrul Mic din Bucuresti unde a regizat Cameristele, de Jean Genet.

Din 1989 a lucrat ca regizor angajat la Teatrul de Comedie din Bucuresti. Aici a regizat in 1990 Visul unei nopti de vara, de William Shakespeare (cu Florentina Mocanu in rolul Hermia), spectacol distins cu premiile pentru cel mai bun regizor si cele mai bune costume la prima editie a Festivalului National de Teatru "I.L. Caragiale".

Cu spectacolul Visul unei nopti de vara, Alexandru Darie a fost invitat in 1991 de London International Festival of Theatre (LIFT), a sustinut un turneu in Marea Britanie, iar "The Guardian" a apreciat: "este cea mai buna productie prezentata in Marea Britanie dupa Visul unei nopti de vara regizat de Peter Brook".

Spectacolul a fost nominalizat printre primele 20 de productii cu Visul unei nopti de vara din lume. In 1992 regizorul a fost invitat de Oxford Stage Company sa regizeze Mult zgomot pentru nimic, de William Shakespeare, BBC apreciind montarea drept un eveniment al stagiunii".

Alexandru Darie a regizat in SUA la Performing Arts Centre, New-York Mizantropul, de Moliere si Cabala bigotilor, de Mihail Bulgakov. In 1992 s-a angajat regizor artistic la Teatrul Bulandra. In 1994 a continuat seria spectacolelor Shakespeare cu Poveste de iarna, care a avut un mare succes la Globe Theatre Tokio si la Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa (Milano), spectacol distins cu premiul Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru - sectia romana.

In ianuarie 1995 a regizat Trei surori, de Anton Cehov, spectacolului acordandu-i-se Premiul Asociatiei Criticilor de Teatru - sectia romana pentru cel mai bun spectacol si Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor. De asemenea, a reprezentat Teatrul Bulandra la cea de-a cincea editie a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa - Cracovia1996.

Alexandru Darie a montat in Japonia Omul cel bun din Seciuan, de Bertolt Brecht, la Ghinza Season Theatre din Tokio (1996) si Macbeth, de William Shakespeare. In 1999 a regizat la Teatrul de Comedie Iluzia comica, dupa Carlo Goldoni, traducere in versuri de Horia Garbea, un spectacol care a obtinut numeroase premii, printre care si premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al stagiunii. In 2002, Alexandru Darie a devenit directorul prestigiosului Teatru Bulandra din Bucuresti, iar in decembrie 2006 a fost ales presedinte al Uniunii Teatrelor din Europa cu sediul la Paris.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ducu Darie zi nastere, #Alexandru Darie , #regizori
Comentarii
Poza Dumi10
Dumi10
rank 5
Alexandru (Ducu) Darie s-a nascut la 15 iunie 1059