Filmul Aferim, al lui Radu Jude, promovat in Parlamentul European

Joi, 16 Aprilie 2015, ora 11:14
7547 citiri
Filmul Aferim, al lui Radu Jude, promovat in Parlamentul European

Lungmetrajul "Aferim" al lui Radu Jude, premiat cu Ursul de Argint pentru regie la Festivalul International de Film de la Berlin 2015, a fost promovat la Bruxelles, miercuri seara, la sediul Parlamentului European, in prezenta unui numeros public si a mai multor oficialitati.

Organizatorii evenimentului, europarlamentarii Daciana Sarbu si Damian Draghici, au dorit astfel sa aduca in atentia oficialilor europeni, dar si a publicului o serie de probleme mai ales de ordin social, cu care se confrunta in continuare comunitatea rroma.

"Promovarea filmului lui Radu Jude e un eveniment in mod special pentru ca prezinta adevarul istoric. E un eveniment care atrage atentia asupra problemelor sociale ale romilor in Uniunea Europeana si in mod special asupra faptului ca nu e o problema a Romaniei, ci e o problema a Uniunii Europene care cere implicarea Comisiei (Europene) in primul rand. Filmul 'Aferim' este un film minunat, care vorbeste de la sine.

Este un film despre una dintre cele mai rusinoase realitati din istoria Romaniei si cea a Europei, cei 500 de ani de sclavie a rromilor in Principatele Romane. Astazi ne-am adunat toti aici pentru ca in primul rand suntem oameni", a subliniat eurodeputata Daciana Sarbu (PSD), care considera ca Europa de astazi este una mult mai dreapta si mai toleranta.

"Aferim" prezinta in premiera istoria rromilor si este unul dintr-o serie de evenimente de sensibilizare a institutiilor europene si europarlamentarilor asupra acestei istorii, a subliniat la randul sau europarlamentarul Damian Draghici (UNPR).

"Sper din tot sufletul ca ii va sensibiliza pe europeni, ne va da si noua credibilitate ca romi, sa vada ca am fost 500 de ani in robie, sa inteleaga putin istoria noastra si, pe de alta parte, sa inteleaga ca sunt oameni si din film si din viata de zi cu zi care si-au depasit conditia. Si daca exista cateva masuri importante pentru ei, de a-i aduce la egalitate cu ceilalti cetateni europeni, cum ar fi educatie, case, sanatate si munca, atunci vorbim de incluziune sociala. (...) Suntem singura minoritate europeana cu reprezentanti in toate cele 28 de state membre", a remarcat Damian Draghici.

Comisarul european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, Vera Jourova, a evidentiat ca evenimentul este prilejuit de aniversarea Zilei Internationale a rromilor.

"Trebuie sa muncim din greu pentru a elimina discriminarea comunitatii rrome. (...) Ei nu trebuie sa fie descurajati. Acest film nu este doar despre problemele romilor din Romania, el vorbeste despre problemele a milioane de romi din secolul XIX. (...) Comisia Europeana sustine prin politici combaterea discriminarii si a excluziunii sociale a rromilor", a aratat comisarul european, care considera ca aceasta minoritate trebuie ajutata in continuare sa se ridice, in special in ceea ce priveste educatia copiilor.

Liderul grupului S&D din Parlamentul European, Gianni Pittella, a apreciat ca regulile si valorile Uniunii Europene sunt clare. "Rromii sunt parte a culturii si a valorilor noastre. Grupul S&D continua sa se declare impotriva oricaror forme de discriminare si promoveaza intens accesul egal la educatie, sanatate, servicii sociale", a adagat Pittella.

"Cultura rroma este practic dintotdeauna parte a societatii noastre, avem prin urmare datoria sa o onoram si cred ca asta isi propune acest eveniment. Cred ca obligatia noastra comuna fata de ceea ce reprezinta cea mai mare minoritate etnica din UE, traitori practic in toate statele membre, este de a incerca sa le asiguram o viata mai buna.

Iar pentru aceasta in ziua de astazi nu cred ca se poate proceda altfel decat coreland politicile nationale si politicile europene din domenii precum incluziunea sociala, combaterea saraciei, protectia persoanelor celor mai vulnerabile cu accent pe accesul la educatie si ocuparea fortei de munca", a subliniat la randul sau ambasadorul Romaniei pe langa Uniunea Europeana, Mihnea Motoc.

Eveniment Quarterly Report

Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Primar filmat când jignește o persoană seropozitivă: "Mie mi-e frică să stau lângă un om de genul ăsta! Nu vă apropiați!" VIDEO
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) va analiza comportamentul primarului din judeţul Bacău filmat când îi spunea unei persoane seropozitive: ”Aveţi o boală...
Cum va rezolva România problema exportului de cereale din Ucraina. Întâlnire între șefii de Guvern la Kiev
Cum va rezolva România problema exportului de cereale din Ucraina. Întâlnire între șefii de Guvern la Kiev
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat, vineri la Buzău, că partea ucraineană s-a ţinut de cuvânt cu privire la exportul cerealelor din Ucraina. Ciolacu a anunţat o deplasare la Kiev, unde...
#Aferim Parlamentul European, #Aferim promovat Bruxelles , #regizori