Le Figaro: Cristian Mungiu, geniul din Carpati

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 15:20
4457 citiri
Le Figaro: Cristian Mungiu, geniul din Carpati
Foto: Le Figaro

Dupa succesul inregistrat anul acesta la Cannes cu productia "Dupa dealuri", Cristian Mungiu a castigat aprecierile publicului din Occident, ajungand sa fie numit de presa franceza "Geniul din Carpati".

Le Figaro scrie ca regizorul de 44 de ani face parte din generatie decreteilor, copiii nascuti in urma politicii nataliste initiate de Nicolae Ceausescu prin legea care interzice avorturilor. Tatal lui era profesor de farmacologie, iar mama sa preda limba romana.

Generatia din care face parte ar putea explica de ce, peste ani de zile, a ales sa realizeze "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", productia care prezinta drama femeilor care erau nevoite sa faca avort in perioada comunista.

Mungiu a spus ca a avut o copilarie fericita in orasul Iasi, cu toate ca a trait in perioada comunista si ca parintii lui au trecut prin numeroase dificultati. La 16 ani, scria deja articole la o revista literara, dar visa deja la cea de-a sapte arta, filmul. Intrucat stia ca fara studii in domeniu ii era imposibil sa reuseasca in acest domeniu, Mungiu s-a rezumat la litertura si la scris, confruntandu-se, mai tarziu, cu calvarul cenzurii comuniste.

Dupa caderea regimului comunist, Cristian Mungiu a plecat la Bucuresti, unde a inceput studiile de cinematografie, urmand ca in 2002 sa lanseze primul lung metraj, "Occident", care nu a avut succes peste hotare.

Odata cu succesul rasunator inregistrat cu productia "Dupa dealuri", Cristian Mungiu a atras nu numai aprecieri, ci si critici din partea comunitatilor religioase ortodoxe. Filmul regizorului roman prezinta povestea a doua tinere dintr-un sat din Moldova, care se reintalnesc dupa o perioada lunga de timp si isi dau seama ca sunt diferite. Una dintre ele a apucat calea credintei si s-a refugiat la o manastire, iar cealalta a descoperit stilul de viata occidental.

#Dupa Dealuri Cristian Mungiu, #regizor Cristian Mungiu premii , #regizori