New York Times: Cinematografia romana, probleme cu noul Guvern

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 11:33
4079 citiri
New York Times: Cinematografia romana, probleme cu noul Guvern

Aparitia unui nou val in cinematografia din Romania a reprezentat una dintre cele mai uimitoare evolutii din cinematografia mondiala, in ultimul deceniu, filmele romanesti castigand unul dupa altul premii la Cannes si la alte festivaluri, scrie cel mai prestigios cotidian din Statele Unite ale Americii.

In New York s-a desfasurat un festival al filmelor romanesti pentru prima oara in anul 2006, sub auspiciile Institutului Cultural Roman, iar in 2011 organizatorii festivalului au primit invitatia de a se muta la Centrul Lincoln, scrie The New York Times.

Societatea de film din New York a rupt legaturile cu ICR

"O schimbare de guvern in capitala balcanica - Bucuresti - ar trebui sa nu reprezinte un motiv de ingrijorare pentru Societatea de Film de la Centrul Lincoln, insa atunci cand sponsorizezi un festival de film romanesc, iar partenerul tau roman este atacat de noile autoritati din Bucuresti, punand in pericol angajamentul comun, te-ai putea gasi impins intr-o grea situatie politica", noteaza sursa citata.

Festivalul "Making Waves: New Romanian Cinema" ("Facand valuri: noua cinematografie romaneasca" - n.red.) va incepe joi seara, la Centrul Lincoln, urmand sa se desfasoare pana miercuri, 5 decembrie. Societatea de film din New York si-a intrerupt legaturile cu Institutul Cultural Roman - unul dintre sponsorii initiali ai evenimentului -, in favoarea colaborarii cu o noua si privata entitate, numita Initiativa Filmului Romanesc, condusa de fostul director al biroului din New York.

Insa noua administratie din Bucuresti "ne-a trimis inapoi la de unde am plecat", a spus Corina Suteu, care a demisionat in luna septembrie din functia de director al biroului din New York al ICR.

"Autoritatile s-au intors la un discurs despre cultura care este foarte arhaic si nu considera ca noul val al cinematografiei este 'reprezentativ' pentru Romania", a spus Suteu.

La Lincoln Center, insa, organizatorii festivalului au precizat ca nu exista nicio ezitare in legatura cu continuarea parteneriatului cu Suteu si cu asociatii sai.

"Sub aceasta conducere, Institutul Cultural a facut lucruri incredibile pentru a face noua cinematografie romaneasca vizibila in Statele Unite ale Americii, asa ca nu am avut niciodata vreun semn de intrebare in minte", a spus Scott Foundas, unul dintre reprezentantii societatii americane de film.

Guvernul Ponta, "un guvern tip Ionesco"

Guvernul prim-ministrului Victor Ponta este o coalitie improbabila intre fosti comunisti si un partid conservator. In luna iunie, a fost emisa o ordonanta de urgenta, care modifica un statut din 2003 prin care ICR era sub autoritatea directa a presedintelui Traian Basescu, adversarul politic al lui Victor Ponta.

"Este un guvern de tip Ionesco. Este o combinatie foarte neasteptata care arata ca singura lor tinta este puterea", a spus Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului de film, facand referire la dramaturgul roman care este considerat tatal teatrului absurdului, Eugen Ionesco.

In loc de a face cultura romaneasca mai bine cunoscuta in Occident, sub noua ordonanta de urgenta principala sarcina a ICR este "sa sustina identitatea" romanilor care traiesc in strainatate.

Andrei Ujica, regizorul "Autobiografiei lui Nicolae Ceausescu", a declarat ca politica noului Guvern este "o schimbare abuziva" si "anticulturala". Pe site-ul oficial al lui Victor Ponta, insa, Guvernul a negat orice intentie de a controla aparatul cultural sau de a limita libertatea de exprimare, mai scrie New York Times.

Festivalul de film de la Lincoln Center se deschide joi, cu filmul "Despre oameni si melci", o comedie a absurdului semnata de Tudor Giurgiu, urmand a se inchide cu drama religioasa a lui Cristian Mungiu, "Dupa dealuri", care a castigat doua premii la Festivalul de la Cannes, din primavara.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#The New York Times cinematografie Romania, #filme romanesti SUA, #regizori romani SUA, #filme romanesti strainatate, #ICR New York , #regizori