"Superman, Spiderman sau Batman" - Povestea unor inimi

Luni, 03 Decembrie 2012, ora 22:53
4173 citiri
"Superman, Spiderman sau Batman" - Povestea unor inimi
Foto: romania-insider.com

Romanii au primit un dar minunat de 1 Decembrie. Academia de Film Europeana (EFA) i-a decernat regizorului Tudor Giurgiu premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, la gala organizata in Valletta-Malta, pentru filmul "Superman, Spiderman sau Batman", povestea induiosatoare a lui Aron, un copil de cinci ani care crede ca are puteri supranaturale de erou din benzile desenate si incearca sa-si salveze mama grav bolnava.

Filmul ne spune povestea unor inimi. Inima unei mame, bolnava si pe moarte, chinuita pe patul de spital nu atat de boala, cat de dorul dupa copilul ei. Inima de sot si tata, torturata de suferinta sotului la gandul ca isi poate pierde sotia si zdrobita de mila tatalui pentru copilul lui.

Inima baietelului de cinic ani, cea mai puternica inima din poveste pentru ca isi pastreaza speranta, copilul desenand cu inocenta inimi pentru mamica lui, cu nadejdea ca una dintre inimile din hartie va fi potrivita si ii va vindeca mama.

"Superman, Spiderman sau Batman" ne vorbeste de fapt despre inima, sufletul romanului obisnuit. Romanul obisnuit, asemenea tatalui din acest film profund, traieste intr-o permanenta lupta cu propriile necazuri, intre care boala trupului este necazul cel mai de temut, data fiind sansa minima de tratament si vindecare pe care o are un bolnav in mizerabilele spitale publice din Romania.

Atunci cand este lovit de necazuri, romanul obisnuit nu-si pierde bunul simt, isi pastreaza respectul pentru cei din jur, nu se lamenteaza, nu se revolta. Rabda si lupta in tacere, se izoleaza, nu din lasitate, ci dimpotriva, din generozitate, refuzand sa-i faca pe ceilalti partasi suferintei lui pentru a nu le tulbura vietile.

"Superman, Spiderman sau Batman" ne ofera un fel de imagine-simbol prin personajul tatalui, un roman obisnuit si deopotriva, arhetipal. "Superman, Spiderman sau Batman" ne spune povestea suferintei unui roman obisnuit, cu viata tulburata de o lovitura naprasnica. O poveste trista pe care o poate trai oricare dintre noi.

Lumea reala, din care filmul "Superman, Spiderman sau Batman" ne infatiseaza o frantura de suferinta, este privita ca o enclava in care ne-am refugiat noi, romanii obisnuiti. In aceasta izolare, impusa de falsele elite care au transformat societatea noastra intr-un taram al egoismului si minciunii, supravietuim prin educatie si valori superioare care ne determina un comportament decent.

Parintii din filmul lui Tudor Giurgiu sufera cu demnitate, iar copilul isi foloseste inocenta ca o puternica arma de adaptare la situatia tragica, dar si de alinare a suferintei mamei. Aceasta demnitate se obtine prin buna crestere, prin educatie temeinica, prin aderenta la valori spirituale. O demnitate pe care falsele elite politice, religioase, culturale si economice romanesti nu o detin.

Secretul dezvaluit in finalul filmului "Superman, Spiderman sau Batman" este constituit din inimile de hartie pe care copilul le daruieste mamei bolnave, sperand ca o va vindeca. Secretul pastrat dincolo de imagini este lectia de viata la care regizorul Tudor Giurgiu ne invita sa fim elevi.

O lectie despre demnitatea in fata suferintei si despre nadejdea inocenta de copil care poate invinge chiar si moartea. O lectie despre cele mai importante trasaturi sufletesti ale unui popor - demnitatea de a refuza compromisul si nadejdea crestina in vindecarea sufletului, in mantuire.

"Superman, Spiderman sau Batman" ne ramane in suflet ca un film-lectie care ne face sa ne mandrim ca suntem frati in acelasi neam cu regizorul Tudor Giurgiu, un roman obisnuit.

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Ciolacu: "Nu putem confunda coaliţia cu Guvernul României". Ce a stârnit nemulțumirea primului ministru
Deciziile luate în coaliția PSD-PNL sunt una, iar cele luate în Guvern sunt cu totul alta, a declarat, luni, 27 mai, premierul Marcel Ciolacu, care a susținut că acestea nu trebuie confundate...
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Costurile de repatriere pentru românii morți în străinătate vor fi suportate de Guvern. Senatul a adoptat proiectul. Urmează Camera Deputaților
Proiectul legislativ privind suportarea de către statul român a cheltuielilor ocazionate de repatrierea cetăţenilor români decedaţi în străinătate, precum şi modificarea Legii 198/2008...
#Superman Spiderman Batman, #Superman Tudor Giurgiu, #Tudor Giurgiu scurtmetraj , #regizori