Vaclav Havel isi indeplineste visul de a deveni cineast

Marti, 15 Martie 2011, ora 23:56
1193 citiri
Vaclav Havel isi indeplineste visul de a deveni cineast

Ex-presedintele ceh Vaclav Havel, dramartug celebru si simbol al luptei pentru libertate, marturiseste ca si-a indeplinit visul dintotdeauna realizand primul sau film "Pe punctul de a pleca", prezentat luni in avanpremiera, la Praga, potrivit AFP.

"Am simtit dorinta sa ma exprim in aceasta maniera. De fapt, am visat intotdeauna sa fiu cineast", a declarat Havel intr-un comunicat luni. Fostul disident, artizan al Revolutiei de catifea in 1989, nu a putut asista personal la proiectie, fiind spitalizat pentru inflamarea cailor respiratorii.

Filmul reda fidel pentru marele ecran piesa de teatru omonima a lui Havel, inspirata liber de "Regele Lear" a lui Shakespeare si de "Livada de visini" a lui Cehov. Piesa a fost prezentata pe scena pentru prima oara in mai 2008.

Ea povesteste cateva zile din viata lui Vilem Rieger, un cancelar aflat pe punctul de a parasi puterea, care vede deodata ca toata lumea lui se prabuseste si ca anturajul il tradeaza, intr-o confruntare necrutatoare cu un succesor fara scrupule, Vlastik Klein.

Inainte de premiera tetarala, Vaclav Havel a explicat ca s-a inspirat din destinul unor fosti functionari comunisti, alungati de la putere.

Filmul a adus vorba din nou despre rivalitatea intre Vaclav Havel si rivalul sau politic, care i-a succedat in functia suprema, Vaclav Klaus. Au existat chiar opinii ca personajul principal Vlastik Klein ar avea trasaturile actualului presedinte ceh, presupuneri pe care Vaclav Havel le-a respins inainte de premiera teatrala.

Productia nu a intrunit entuziasmul criticii. "Presedintele Havel este o personalitate, cetateanul Havel este o personalitate, dramaturgul Havel este o personalitate, dar regizorul de cinema Havel nu este decat un debutant. Desi promitator", a reactionat Mirka Spacilova in ziarul Dnes.

Havel, tradat de sanatatea sa fragilizata de cei cinci ani petrecuti intr-o inchisoare comunista, era spitalizat din nou luni. Sotia sa, Dagmar Havlova-Veskrnova - actrita de teatru si de cinema, care interpreteaza unul din rolurile principale in film, cel al companioanei cancelarului in pragul retragerii - se afla in aceste zile langa el, la spital.

Citeste si:
Alexandru Rafila, despre relația cu Raed Arafat: „Încercăm să ne vedem fiecare de treaba lui”
Alexandru Rafila, despre relația cu Raed Arafat: „Încercăm să ne vedem fiecare de treaba lui”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat duminică, 28 noiembrie, că se înţelege instituţional cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat şi că...
Ciucă și Ciolacu, prezenți la ceremonia de aprindere a primei lumânări de Hanuka
Ciucă și Ciolacu, prezenți la ceremonia de aprindere a primei lumânări de Hanuka
Sărbătoarea Hanuka reprezintă lumină şi biruinţă, iar cei care aprind lumânările de Hanuka sunt împreună pentru a cinsti memoria celor jertfiţi pentru libertate şi unitate, fiind...