A murit scriitoarea Ileana Vulpescu, autoarea lucrarii "Arta conversatiei"

Miercuri, 12 Mai 2021, ora 19:06
15580 citiri
A murit scriitoarea Ileana Vulpescu, autoarea lucrarii "Arta conversatiei"
Ileana Vulpescu FOTO Facebook

Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit miercuri, la varsa de 89 de ani. Tristul anunt a fost facut de scriitorul Radu F. Alexandru, pe pagina sa de Facebook.

"LA DESPARTIREA DE O MARE SCRIITOARE...

A plecat dintre noi ilustra romanciera ("persoana care scrie romane") care a fost ILEANA VULPESCU. Niciun rand, niciun cuvant in media. Daca cel care s-a sfarsit ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atarnate in berna si s-ar fi cerut decretarea doliului national. Romania!...", a scris Radu F. Alexandru pe Facebook

"Cred ca cel putin Arta conversatiei va trai mult peste timpul care i-a fost dat autoarei. Drum lin, Ileana Vulpescu!", a scris si Mihaela Miroiu.

Ileana Vulpescu a scris nenumarate volume de proza, dar cartea care s-a bucurat de un imens succes a fost "Arta conversatiei", volum lansat in 1980, la editura Cartea Romaneasca.

In anul 2017, presedintele Klaus Iohannis a emis decretul de decorare a scriitoarei Ileana Vulpescu, in semn de inalta apreciere pentru intreaga cariera pusa in slujba culturii, pentru contributia remarcabila avuta la cresterea valorii literaturii romane contemporane, pentru traducerile prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilitati de a lua contact cu literatura universala. Iohannis a conferit Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler scriitoarei Ileana Vulpescu.

Ileana Vulpescu s-a nascut pe 21 mai 1932, in judetul Dolj, comuna Bratovoesti, a absolvit Facultatea de Filologie in Bucuresti, a lucrat ca lexicograf la Institutul de Lingvistica a Academiei si a colaborat la redactarea lucrarilor Dictionarul limbii romane si Dictionarul Explicativ al Limbii romane. Ilenei Vulpescu a fost sotia poetul si traducatorul Romulus Vulpescu, care a decedat in 2012.

Doliu la Universitatea Craiova. A murit portarul ”Campioanei Unei Mari Iubiri”
Doliu la Universitatea Craiova. A murit portarul ”Campioanei Unei Mari Iubiri”
Fostul portar Florin Oprea, care a fost titular între buturile echipei de fotbal Universitatea Craiova în sezonul 1973-1974, în care alb-albaştrii au cucerit primul lor titlu din palmares, a...
Un tânăr de 21 de ani a fost găsit decedat pe o stradă din Hunedoara. Poliția a deschis dosar penal de moarte suspectă
Un tânăr de 21 de ani a fost găsit decedat pe o stradă din Hunedoara. Poliția a deschis dosar penal de moarte suspectă
IPJ Hunedoara a anunțat că un apel la numărul de urgenţe 112 a anunţat că pe o stradă din Orăştie, judeţul Hunedoara, a fost găsit trupul neînsufleţit al unui tânăr. Poliţiştii...
#scriitoare, #carte, #deces, #Vulpescu Academia Romana , #Ileana Vulpescu