Ziare.com

Cat de actual e George Ranetti, contemporanul lui Caragiale

Duminica, 19 Octombrie 2014, ora 12:10

   

Cat de actual e George Ranetti, contemporanul lui Caragiale
Intamplarea face ca doi dintre marii reprezentanti ai umorului clasic romanesc, George Ranetti (nascut Ranete) si I.L. Caragiale, sa fi fost aproape contemporani, iar creatiile lor sa se potriveasca izbitor realitatilor noastre.

Mai exact, personajele lor par trase la indigo dupa lumea celor din jurul nostru, persoane care s-au pus in fruntea natiei, dupa ce au secerat padurile, au exportat fierul vechi, au daramat fabricile, ca sa inalte marketuri si au nimicit parcurile, ca sa faca hoteluri.

Mi se pare nemeritat faptul ca acest George Ranetti, contemporanul lui Caragiale si autor al multor "personagii" inca de actualitate, a fost dat uitarii.

Se nascuse la 19 octombrie 1885 in Mizil si a excelat ca jurnalist, poet, dramaturg si editor. A colaborat la Moftul Roman al lui Caragiale, dar in scurt timp a simtit nevoia sa-si faca propriul sau "Moft" si a editat revista Zeflemeaua (1901-1904), iar mai tarziu Furnica.

Aceasta din urma era redactata aproape in intregime de George Ranetti si N.D. Taranu. Si-a intrerupt aparitia spre sfarsitul Primului Razboi Mondial, fiind reluata ulterior, pentru a-si sista definitiv aparitia in 1930, la putin dupa moartea lui Ranetti (1928), potrivit poezie.ro.

George Ranetti s-a distins la timpul sau prin eseuri scurte si parodii, foarte incomode pentru cei vizati si poate de aceea foarte gustate de publicul larg, dar nu tocmai agreate de autoritati.

Intr-un asemenea climat, ca si alti autori ai epocii, a peferat sa semneze cu pseudeonime. Este chiar impresionant numarul mare al numelor de imprumut pe care si le-a adoptat: Romeo, Tarascon, Gh. Biciusca, Jorj Delamizil, Chiriac-Napadarjan, Contele de Tekirghiol, Printul Ghita, Coco, Cyrano sau Ghita Delagambrinus.

Poate de aceea, numele lui adevarat a ramas ascuns printre pseudonime, dar asta nu scade interesul pentru operele sale, uneori valabile chiar si dupa aproape un secol. Cu titlu de exemplu, mi se pare potrivit sa redau un sonet:

"A ars in mahala o bacanie,
Jupanul cu nevasta-i stau in drum,

Privind sinistrele gramezi de scrum,
Pierduta lor pe veci gospodarie.

Pe cand ei plang, o mare bucurie
Simte un porc din curtea lor acum,
Caci scormonind maidanul plin de fum,
Descoperi cu ratul o scrumbie.

Ce-i pasa de-a stapanilor avere?
Imundul morfoleste cu placere
Cadavrul din funingeni si gunoi.

Morala:

A ars in mahala o bacanie,
Si-i tot asa in marea Romanie
Cu-mbogatitii nostri de razboi".

Mi se pare perfect actuala, cu singura deosebie ca noi n-avem imbogatiti de razboi. Avem numai imbogatiti de Revolutie.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4494 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor