Cine se supara pe Eminescu? Manifestari la 125 de ani de la moartea poetului

Duminica, 15 Iunie 2014, ora 17:06
2706 citiri
Cine se supara pe Eminescu? Manifestari la 125 de ani de la moartea poetului
Foto: Arhiva

Romanii se intorc la Mihai Eminescu in a carui poezie si proza se regasesc, a declarat academicianul Eugen Simion, duminica, la un eveniment de marcare a 125 de ani de la moartea poetului.

"Romanii se simt bine cu Eminescu, se intorc la acesta, ne intoarcem intr-o etapa a vietii noastre citind poezia lui Mihai Eminescu", a declarat Eugen Simion.

El a spus ca unele persoane sunt suparate pe Mihai Eminescu, pe care il considera un poet "depasit" si un prozator "nul".

"Cei care se supara pe poporul roman se supara pe Eminescu, este si aceasta o dovada ca este un poet care ne exprima si ne regasim nu numai in poezia lui, ci si in proza lui, o proza romantica, ne regasim in articole politice. Ce greseala fac unii cand contesta articolele politice ale lui Eminescu!", a declarat Eugen Simion.

El a adaugat ca manuscrisele lui Mihai Eminescu constituie un pretios tezaur.

Actorul Dan Puric a afirmat ca Eminescu este intraductibil, ceea ce inseamna ca are taina.

"Poti sa traiesti pentru a avea, poti trai pentru a fi si aceasta este bine, dar poti sa traiesti pentru a invia. Nu vi s-a parut ca odata cu Eminescu am inviat?", a spus actorul.

Potrivit acestuia, Eminescu este "omul deplin al sufletului nostru". "Daca sunteti rataciti si mai ales astazi cand nu mai stim cine suntem, duceti-va la scrierile lui politice si o sa vedeti acea flama care ne arata cine suntem. Eminescu are statut trans-istoric. El este un basm, o legenda, un mit", a opinat Puric.

El a mentionat ca Eminescu este etern. "El a fost singurul care a avut curajul sa ia caramizile acestea sufletesti ale neamului de pe camp, humusul acesta sufletesc si sa faca zidul de aparare impenetrabil", a declarat actorul.

Puric este de parere ca in perioada comunista poetul ar fi murit la Jilava, Pitesti, Gherla sau Aiud. "Nu mi-l inchipui nici astazi, in contemporaneitatea aceasta, cand ar fi fost calcat in picioare si i s-ar fi spus ca nu este european", a adaugat Puric.

In alta ordine de idei, la mormantul din cimitirul Bellu a avut loc o slujba de pomenire a poetului, iar la monumentul din fata Ateneului Roman au avut loc depuneri de coroane si flori. La Ateneul Roman s-a desfasurat un spectacol omagial.

Manifestarile prilejuite de implinirea a 125 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu au fost organizate de Liga Culturala pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni in parteneriat cu fundatiile Alistar si Dignitas.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Eminescu comemorare moarte, #evenimente Eminescu , #scriitori