Fostul sediu al Uniunii Scriitorilor va fi transformat in centru multicultural

Vineri, 29 Martie 2013, ora 18:42
1755 citiri
Fostul sediu al Uniunii Scriitorilor va fi transformat in centru multicultural
Foto: Arhiva

Proprietarii Casei Monteoru, fostul sediu al Uniunii Scriitorilor, anunta ca vor transforma cladirea intr-un centru multicultural. Casa este este clasata ca monument istoric de interes national.

Sediul Uniunii Scriitorilor, situat pe Calea Victoriei din Bucuresti, a fost castigat de fostii proprietari in aprilie 2010. Ioana Angelescu, mostenitoarea familiei Monteoru, care a detinut casa, sustine ca are de gand sa o transforme intr-un centru multicultural.

"Casa asa cum se prezinta ea si cum dorim sa se prezinte pe viitor, va fi dedicata tot scopurilor culturale, va fi o casa deschisa, in care scriitorii isi vor putea lansa lucrarile, operatorii vor putea filma. Eu vreau sa fac chiar si o arhiva a filmelor care s-au turnat de-a lungul anilor in aceasta casa, pentru ca, de la Radu Gabrea la Costa-Gavras, au fost foarte multi regizori, operatori care au lucrat in aceasta casa si care au lasat documente extraordinare despre istoria casei in ultimele 3-4-5 decenii. Exista planuri multe, numai sa ne ajute Dumnezeu sa le putem implini.

(...) Apoi este vorba de muzica. Una dintre primele pianiste care au cantat in aceasta casa a fost Cella Delavrancea. A cantat de la 20 de ani in aceasta casa si s-a reintors cand avea aproape o suta de ani si a mai dat un concert. Si, datorita contributiei acestor mari arhitecti, Ion Mincu si Nicolae Cutarida, aceasta casa este ca un curs deschis de arhitectura. Din aceasta casa se poate invata extraordinar de mult si ma gandesc la studentii de la arhitectura, de la institutul care poarta numele marelui arhitect Ion Mincu. Este poate prima casa, locuinta particulara, lucrata de Ion Mincu si care ar putea fi salvata si care s-ar putea preta la asemenea cercetari, la asemenea studii de arhitectura", a declarat Ioana Angelescu pentru Mediafax.

Actualul proprietar nu crede ca va instraina Casa Monteoru, " pentru ca nici nu cred ca pe vreme de criza vom avea foarte multe oferte". Ea a mentionat ca nu a primit nicio oferta de cumparare din partea statului roman.

"Nu ni s-a facut absolut niciun fel de propunere.Dar, cunoscand istoria acestei case, stiind care a fost contributia marilor arhitecti, ar trebui sa fii o institutie absolut constienta ca este vorba de un monument de patrimoniu de mare insemnatate si din cauza asta nu stiu cine si-ar putea permite ca sa cumpere si, in sfarsit, sa o transforme in ce ar putea transforma, adica o noua Casa a Scanteii sau o Casa a Scanteii de pe Calea Victoriei", a expllicat Ioana Angelescu.

Uniunea Scriitorilor va trebui sa evacueze Casa Monteoru papa pe 15 aprilie. Cladirea a fost contruita in 1874 de Alecu Niculescu, fiind cumparata in 1883 de marele proprietar funciar Grigore C. Monteoru (1831-1898).

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Casa Monteoru Bucuresti, #mostenitori Casa Monteoru, #Casa Monteoru sediu multicultural , #scriitori