Herta Muller a fost suspendata din Uniunea Scriitorilor, pentru neplata cotizatiei

Marti, 17 Aprilie 2018, ora 13:12
7418 citiri
Herta Muller a fost suspendata din Uniunea Scriitorilor, pentru neplata cotizatiei
Foto: Hepta.ro

Scriitoarea Herta Muller, laureata a premiului Nobel pentru literatura, a fost suspendata din Uniunea Scriitorilor, pentru ca nu si-a platit cotizatia care revine fiecarui membru. Asta inseamna doar ca isi pierde unele drepturi, cum ar fi cel de a candida la o functie de conducere in USR sau de a vota, nu ca este exclusa din Uniune.

In prag de alegeri pentru Uniunea Scriitorilor, a venit vestea ca Herta Muller, scriitoare germana nascuta in Banat, a fost suspendata din USR. Acest lucru nu inseamna insa ca scriitoarea a fost exclusa, ci ca nu isi mai poate exercita unele drepturi, pana cand nu achita, la zi, cotizatia.

"Herta Muller nu si-a platit niciodata cotizatia de membru al Uniunii Scriitorilor. Ea este membra a Filialei Timisoara. Nici nu se pune problema unei excluderi, aceasta este o stire falsa. De altfel, nici in comunism nu a fost data afara din Uniunea Scriitorilor", a explicat pentru Ziare.com scriitorul Mircea Mihaies, reprezentant al Filialei Timisoara in Comitetul Director al USR.

Acesta ne-a spus ca, in situatia Hertei Muller, mai sunt si alti scriitori care nu si-au achitat cotizatia, cum ar fi, de pilda, criticul Eugen Simion.

Cotizatia anuala pe care trebuie sa o plateasca membrii Uniunii Scriitorilor este de 150 de lei.

Herta Muller s-a nascut la 17 august 1953 in satul Nitchidorf din Banatul svabesc. A studiat germana si romana la Universitatea din Timisoara, lucrand apoi ca traducatoare intr-o fabrica si ca profesoara.

A intrat in vizorul Securitatii si a inceput sa fie persecutata dupa refuzul ei de colaborare si in urma prieteniei cu membrii societatii Aktionsgruppe Banat.

In 1982 a debutat cu volumul de povestiri "Tinuturile joase" (Niederungen, Kriterion; Humanitas Fiction, 2012), masiv cenzurat, care va aparea in 1984 si in RFG. Din 1985 operele Hertei Muller au fost interzise in Romania.

Presiunile tot mai puternice din partea Securitatii au fortat-o sa emigreze in Germania in 1987, iar de atunci traieste la Berlin.

Este laureata a numeroase premii importante, printre care Premiul Kleist (1994), Premiul european pentru literatura Aristeion (1995), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul pentru literatura al Fundatiei Konrad Adenauer (2004). Academia Suedeza i-a decernat in 2009 Premiul Nobel pentru literatura.

Ce spune Statutul Uniunii Scriitorilor

La Capitolul III, dedicat membrilor, articolul 8, sunt prevazute atat obligatiile scriitorilor membri au Uniunii, cat si situatiile in care acestia pot fi exclusi.

Astfel, membrii USR au, printre altele, obligatia de a-si achita in fiecare an cotizatia stabilita de Consiliul USR.

"Daca membrul USR nu-si achita cotizatia pe o perioada de cel putin un an, el e suspendat din drepturi, dupa cum prevede Regulamentul Comisiei de Monitorizare, Suspendare si Excludere", se arata in statut.

Articolul 9 stipuleaza cand anume se pierde calitatea de membru USR:

a) ca urmare a demisiei;

b) prin excludere, pentru incalcarea prevederilor Statutului prin fapte care au adus USR prejudicii materiale, morale si de imagine grave.

Deciziile de suspendare sau excludere sunt luate de Consiliul USR la propunerea Comisiei de Monitorizare, Suspendare si Excludere, care functioneaza conform Regulamentului propriu.

Ce drepturi pierde Herta Muller in Uniunea Scriitorilor

Pentru neplata cotizatiei, scriitoarea nu-si va mai pitea exercita, pana la achitarea datoriei, drepturile prevazute in articolul 7:

"sa participe la activitatea Filialei;

sa concureze la proiectele si la programele USR;

sa beneficieze de toate facilitatile prevazute in Cap. 2, Art. 5 punctele g), h), i), j), k) si m);

sa aleaga si sa candideze in alegeri pentru organele de conducere ale U.S.R. si ale Filialelor;

sa primeasca indemnizatia de 50% din pensie prevazuta de lege;

sa primeasca, in functie de numarul de locuri alocat USR, prin lege, indemnizatia de merit;

g) sa dea recomandari de primire in USR."

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Herta Muller Uniunea Scriitorilor suspendare , #scriitori