Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Herta Muller: Romanii au sperat ca lucrurile se vor clarifica dupa caderea dictaturii

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 20:01
1802 citiri
Herta Muller: Romanii au sperat ca lucrurile se vor clarifica dupa caderea dictaturii
Foto: guardian.co.uk

Herta Muller, laureata premiului Nobel pentru literatura pe anul 2009, a declarat luni, la Bucuresti, ca prestigioasa distinctie i-a schimbat viata doar pe dinafara, in particular ea ramanand aceeasi persoana.

Scriitoarea este prezenta la Bucuresti pentru a participa, luni si marti, la o serie de evenimente care marcheaza lansarea, la Editura Humanitas, a unei serii de autor care ii este dedicata, relateaza Mediafax .

Vizita in Romania a laureatei premiului Nobel a debutat, luni, cu o conferinta de presa, la care a participat si Gabriel Liiceanu, directorul Editurii Humanitas. Evenimentele dedicate scriitoarei fac parte din campania care marcheaza 20 de ani de la fondarea editurii.

"Eu cred ca ei sunt peste tot, ca nu s-au dizolvat in aer si persoanele sunt in tara. Normal nu este, ca au pozitii bune si ca au cazut in picioare", a adaugat scriitoarea. "Nu mi-e frica. Eu cred ca intentiile lor nu mai sunt aceleasi care au fost in timpul dictaturii. Daca vor sa stie unde ma duc..., treaba lor" , a marturisit scriitoarea, intrebata daca ii este teama ca in Romania au ramas inca fosti membri ai Securitatii.

"Pentru Romania este mai rau decat pentru mine. Cred ca fiecare care sta aici a sperat ca, dupa caderea dictaturii, o sa fie lucrurile clarificate. Cred ca asta i-a dezamagit pe toti, nu numai pe mine. Daca numarul si densitatea unor persoane cu acest trecut este atat de mare (...) inseamna ca ei fac o clasa", a precizat Herta Muller.

Herta Muller a vorbit si despre lucrurile care definesc Romania in viata ei. Astfel, scriitoarea a enumerat, in gluma: "mititei, zacusca, vinete si niste oameni minunati pe care ii cunosc".

Pe de alta parte, intrebata daca ar fi de acord sa primeasca o distinctie din partea presedintelui Romaniei, la propunerea unei asociatii, scriitoarea a spus: "Nu colectionez insigne".

Evenimentele dedicate scriitoarei Herta Muller vor continua, luni seara, la Ateneul Roman din Capitala, cu o lectura publica si un dialog intre laureata premiului Nobel si Gabriel Liiceanu.

Herta Muller este laureata a numeroase premii importante - Premiul Kleist (1994), Premiul European pentru Literatura Aristeion (1995), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul Franz Kafka (1999), Premiul pentru Literatura al Fundatiei Konrad Adenauer (2005).

Academia Suedeza i-a atribuit in 2009 Premiul Nobel pentru Literatura, iar, pana in prezent, cartile Hertei Muller au fost traduse si publicate in peste douazeci de limbi.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Herta Muller vizita Bucuresti , #scriitori
Comentarii
Poza sosodve
sosodve
rank 2
Frau Herta Muller: Romanii au sperat ca lucrurile se vor clarifica dupa caderea dictaturii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Frau Nueller stie ceva mai multe despre "obiceiurile " actuale ale Securitatii .