Ziare.com
1161Comentarii
2425Likes
1098Shares
MANDRU CA SUNT ROMAN

Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal

Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 08:06

   

Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mircea Eliade, unul dintre cei mai cunoscuti romani din lume si probabil cel mai mare istoric al religiilor, s-a nascut la Bucuresti, in 1907.

Scrierile sale au suscitat un interes enorm in Occident, dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, iar tinerii americani din anii '60 l-au recunoscut precum un guru.

Este greu sa scrii despre Mircea Eliade, deoarece el este un univers. Si cum universul nu poate fi descifrat cu usurinta, trebuie sa te inarmezi cu rabdare si cu multe instrumente ale cunoasterii, mai degraba cu ale unui alchimist pentru a intelege si a savura opera maestrului.

Mircea Eliade, romanul ce a locuit pe strada Mintuleasa, a descins pe taramul lumii din romanul adolescentului miop. El a respirat aerul Indiei, locuind la Dasgupta si a cunoscut-o pe Maytreyi, cautand simbolurile religiei.

A fost fascinat de yoga, de samanism si de tehnicile arhaice ale extazului, de cosmologie si alchimie babiloniana, dar si de oceanografie.

Revenirea in Romania i-a prilejuit lui Eliade intoarcerea din rai si intalnirea cu domnisoara Christina, in curte la Dionis, unde a cules nouasprezece trandafiri. A visat cateva nopti la Serampore, a descifrat secretul doctorului Honigberger si s-a intalnit cu Isabel si Apele Diavolului.

Mircea Eliade este fauritor de mituri prin incapacitatea celorlalti de a-i descifra povestea; el insusi insa se straduieste s-o faca misterioasa, daca nu cumva oculta, il defineste discipolul sau, Ion Petru Culianu.

Pentru a-l intelege pe Eliade, nu este suficient sa-i extragi ideile, trebuie sa fii posedat de pasiuni oculte, dar si sa dai dovada de rabdarea alchimistului.

Mircea Eliade a dus stindardul de roman pe toate meridianele globului. Eliade s-a adresat lumii si a cucerit-o prin "Sacru si profan" si prin "Mitul eternei reintoarceri".

"Istoria credintelor si ideilor religioase" i-a adus lui Eliade recunoasterea in Franta, unde a primit Legiunea de onoare.

Mircea Eliade a fost tradus pe toate meridianele globului, fiind probabil cel mai cunoscut roman din lume, din toate timpurile.

Ce am putea spune in incheiere despre alchimistul Mircea Eliade, cel care a pus intr-un creuzet toate religiile lumii fara discriminare, crestinismul, iudaismul, buddhismul, hinduismul sau islamismul...

Chiar daca a scris "Noaptea de Sanziene", opera lui Mircea Eliade ramane o "Nunta in cer".

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 18059 ori

PROPUNE UN ROMAN SA NE MANDRIM CU EL
redactia@ziare.com
Mandru ca sunt roman, pe Facebook
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Daca ajungi in Tulcea, oras situat pe 7 coline, la fel ca si Iasiul, dar ca si Roma, nu ai cum...
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mircea Eliade, unul dintre cei mai cunoscuti romani din lume si probabil cel mai mare istoric...
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
A dat America, tara tuturor posibilitatilor, pentru Romania si a venit la noi, sa traiasca...
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

M. Eliade,

un alt sustinator de marca al legionarilor.

 

Eliade a fost un mare patriot,,,,a fost legionar si nu simpatizant,

a fost un om de un caracter exceptional nu sa dezis pana la sfirsitul vietii un adevarat intelectual si iubitor de tzara deosebit dar a trebuit sa moara in exil,,departe de patria iubita la fel ca marele Balcescu,,,sau Palade laureatul premiul Nobel,,,Palade si Eliade au refuzat sa se intoarca in patrie in ciuda iubire patrei si a urii de un popor roman fara de caracter,,pe care Eliade la numit la propriu de "ca,,cat,,,au murit cu durere in suflet,,,DA din cauza lor sant mindru ca mam nascut in romanika,,,,

Mda,

Eliade, spre deosebire de tine, scria corect gramatical!

Dormi in pace USL lucreaza si pentru tine.

Tovarase Dumi' ai toate calitatile omului nou si mintea extrem, dar extrem de odihnita si nevinovata ca a copiilor de 7 ani.
Concluzia este ca as putea sa-ti explic cate ceva despre fenomenul legionar si oamenii implicati (majoritatea dintre ei cu mult superiori intelectual da mai ales d.p.d.v. uman celor de azi)dar probabil nu ai mai avea timpul fizic sa intelegi, iar eu rabdarea necesara.
In rest ma rog la Dumnezeu sa ne mai scape de prosti ca prea s-au inmultit.

Mircea Eliade este unul dintre primi romani ai Romaniei

Nici un scriitor nu te poate fascina mai mult ca Mircea Eliade si operele lui.

 

Mai fascinant ca Bratescu-Voinesti ?

Sau ca Teodor Neculuta ?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor