Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal

Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 08:06
19660 citiri
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal

Mircea Eliade, unul dintre cei mai cunoscuti romani din lume si probabil cel mai mare istoric al religiilor, s-a nascut la Bucuresti, in 1907.

Scrierile sale au suscitat un interes enorm in Occident, dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, iar tinerii americani din anii '60 l-au recunoscut precum un guru.

Este greu sa scrii despre Mircea Eliade, deoarece el este un univers. Si cum universul nu poate fi descifrat cu usurinta, trebuie sa te inarmezi cu rabdare si cu multe instrumente ale cunoasterii, mai degraba cu ale unui alchimist pentru a intelege si a savura opera maestrului.

Mircea Eliade, romanul ce a locuit pe strada Mintuleasa, a descins pe taramul lumii din romanul adolescentului miop. El a respirat aerul Indiei, locuind la Dasgupta si a cunoscut-o pe Maytreyi, cautand simbolurile religiei.

A fost fascinat de yoga, de samanism si de tehnicile arhaice ale extazului, de cosmologie si alchimie babiloniana, dar si de oceanografie.

Revenirea in Romania i-a prilejuit lui Eliade intoarcerea din rai si intalnirea cu domnisoara Christina, in curte la Dionis, unde a cules nouasprezece trandafiri. A visat cateva nopti la Serampore, a descifrat secretul doctorului Honigberger si s-a intalnit cu Isabel si Apele Diavolului.

Mircea Eliade este fauritor de mituri prin incapacitatea celorlalti de a-i descifra povestea; el insusi insa se straduieste s-o faca misterioasa, daca nu cumva oculta, il defineste discipolul sau, Ion Petru Culianu.

Pentru a-l intelege pe Eliade, nu este suficient sa-i extragi ideile, trebuie sa fii posedat de pasiuni oculte, dar si sa dai dovada de rabdarea alchimistului.

Mircea Eliade a dus stindardul de roman pe toate meridianele globului. Eliade s-a adresat lumii si a cucerit-o prin "Sacru si profan" si prin "Mitul eternei reintoarceri".

"Istoria credintelor si ideilor religioase" i-a adus lui Eliade recunoasterea in Franta, unde a primit Legiunea de onoare.

Mircea Eliade a fost tradus pe toate meridianele globului, fiind probabil cel mai cunoscut roman din lume, din toate timpurile.

Ce am putea spune in incheiere despre alchimistul Mircea Eliade, cel care a pus intr-un creuzet toate religiile lumii fara discriminare, crestinismul, iudaismul, buddhismul, hinduismul sau islamismul...

Chiar daca a scris "Noaptea de Sanziene", opera lui Mircea Eliade ramane o "Nunta in cer".

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!

Citeste si:
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a spus luni, 25 octombrie, la Curtea de Apel București, unde se judecă unul din termenele dosarului Hidroelectrica, în care este acuzată de luare de...
Sursa: Ziare.com