Mircea Cartarescu critica forta maligna a nationalismelor: Europa este adevarata mea patrie

Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 18:34
7198 citiri
Mircea Cartarescu critica forta maligna a nationalismelor: Europa este adevarata mea patrie

Mircea Cartarescu primeste premiul Formentor pentru Literatura, una dintre distinctiile literare de prestigiu ale Europei, unde scriitorul roman este tradus si citit cu pasiune. Prilej pentru a vorbi despre Europa, astazi amenintata de "forta maligna a nationalismelor".

Poet, prozator si critic literar, Cartarescu (nascut la Bucuresti in anul 1956) a declarat la Pollenca, aflata pe insula spaniola Mallorca, in timpul unei intalniri cu presa, ca el se considera mai degraba european decat roman, motiv pentru care ceea ce se intampla cu nationalismul il afecteaza personal.

"Pentru mine nu este o gluma, este o chestiune de viata si de moarte. Sufar teribil din cauza a ceea ce se intampla", a spus Cartarescu, citat de EFE.

Agentia EFE mentioneaza ca pentru acest scriitor roman Europa este adevarata lui patrie, ca el a visat mereu la un sistem federal european in care frontierele sa dispara si unde "unitatea sa fie mai importanta decat diferentele". Dar, din nefericire, spune Cartarescu, astazi tendinta este una contrara.

Cu toate ca a publicat peste 30 de carti traduse in 23 de limbi, el spune ca "nimeni nu ar trebui sa se autointituleze scriitor, la fel ca si un filosof sau un profet". "Eu ma descriu drept un om care scrie sau un om care scrie despre el", a spus Cartarescu.

Odata cu primirea Premiului Formentor, ajuns la a 11-a editie, editura Impedimenta a publicat in limba spaniola "Aripa Stanga", primul volum din trilogia "Orbitor", considerata opera de varf a lui Cartarescu si care a fost publicata in Romania in urma cu peste 20 de ani.

"'Orbitor' este cea mai importanta lucrare a mea. Este precum portavionul in cadrul unei flote. Nu imi pot imagina opera fara aceasta lucrare centrala. Am scris tot felul de carti, dar ele nu au sens fara aceasta mare insula vulcanica ce este ea", explica scriitorul roman.

Premiul Formentor, in valoare de 50.000 de euro si care a fost acordat pentru prima data in anii 1960, reprezinta o recunoastere a operei marilor scriitori a caror opera se inscrie in traditia literara europeana, noteaza EFE.

Scriitorul Mircea Cartarescu participa la un turneu literar in Spania, in perioada 28 septembrie - 4 octombrie, cu ocazia lansarii in limba spaniola a primului volum din trilogia ''Orbitor'', ''Aripa stanga'', si decernarii Premiului Formentor, la Mallorca. Cu acest prilej, au fost organizate mai multe intalniri cu scriitori si cititori, romani si spanioli, informeaza Institutul Cultural Roman intr-un comunicat de presa. Conform acestei surse, ceremonia de inmanare a Premiului ''Formentor de las Letras 2018'' este programata la ora locala 20.00.

Citeste si:
Grindeanu, despre numirea Laurei Vicol la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților: "Avocat era şi domnul Stelian Ion când apăra pe diverşi"
Grindeanu, despre numirea Laurei Vicol la șefia comisiei juridice din Camera Deputaților: "Avocat era şi domnul Stelian Ion când apăra pe diverşi"
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, duminică, la Prima TV, că Laura Vicol trebuie să demonstreze că face faţă funcţiei de preşedinte al Comisiei juridice din Camera...
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...