Nina Cassian implineste 86 de ani

Sambata, 27 Noiembrie 2010, ora 12:29
2704 citiri
Nina Cassian implineste 86 de ani
Foto: librariaonline.ro

Poeta, traducatoarea, pianista si compozitoarea Nina Cassian (nascuta Renee Annie Cassian) a vazut lumina zilei pe 27 noiembrie 1924, la Galati.

Alaturi de Ana Blandiana si Gabriela Melinescu poate fi considerata una dintre cele mai cunoscute autoare de versuri din Romania pe plan intrnational.

La numai 16 a intrat la Conservatorul de arta dramatica din Bucuresti, ca ulterior sa frecventeze scoala de pictura a lui Maxy.

A debutat cu traduceri in ziarul 'Ecoul' (1944), semnate Maria Ventamin, iar un an mai tarziu a publicat in 'Romania libera' poemul Am fost un poet decadent.

Dupa sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial a publicat prima sa carte - La scara 1/1 -, influentata de poezia suprarealista, pentru care a fost declarata dusman al poporului. Din acest motiv, a incercat sa-si schimbe stilul si a ajuns, treptat, unul dintre cei mai semnificativi si influenti scriitori ai perioadei proletcultiste. La mijlocul deceniului 1950, dupa o 'ratacire' de opt ani, revine la stilul suprarealist care o afirmase.

In 1985 a fost invitata in SUA pentru a tine un curs la New York University si a decis sa nu se mai intoarca, casatorindu-se pentru a treia oara, cu un american. Atunci, autoritatile vremii i-au pus sechestru pe casa din Bucuresti, iar cartile (peste 50) i-au fost interzise si retrase din librarii si biblioteci.

Bibliografie selectiva:

La scara 1/1, An viu, noua sute si saptesprezece, Horea nu mai este singur, versuri albe, Dialogul vantului cu marea, Disciplina harfei, Destine paralele, Recviem, Loto-poeme, Viraje, Numaratoarea inversa, Blue Apple, Lady of miracles, Memoria ca zestre (3 vol.)

Pentru copii (celebre in anii '70)

Nica fara frica, Printul Miorlan, Incurca lume, Povestea a doi pui de tigri numiti Ninigra si Aligru

Fictiune

Atat de grozava si adio, Confidente fictive, Jocuri de vacanta

A facut remarcabile traduceri din: Maiakovski, Ritsos, Moliere, Brecht, Shackespeare, Celan, Guillevic.

Dupa 1990 a revenit de mai multe ori in tara, prilej de a-si lansa cateva volume de memoralistica.

In prezent, locuieste la New York, iar 'proiectul major al varstei sale' este scrierea memoriilor, oglinda a anilor furati, proiect ale carui prime volume s-au bucurat de un real succes in tara.

O importanta editura americana, Norton, i-a propus editarea poemelor sale scrise in engleza in cadrul seriei Selected Works, o adevarata performanta pentru o scriitoare provenind din Estul Europei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#poeta Nina Cassian, #scriitori romani din exil , #scriitori