Norman Manea si Andrei Plesu, indemnizatii pe viata de la Uniunea Scriitorilor

Luni, 25 Februarie 2013, ora 15:28
4274 citiri
Norman Manea si Andrei Plesu, indemnizatii pe viata de la Uniunea Scriitorilor
Foto: Arhiva

Scriitorii Norman Manea si Andrei Plesu vor primi indemnizatii de merit pe viata de la Uniunea Scriitorilor din Romania (USR), in valoare de aproximativ 2.000 de lei fiecare, lunar, a declarat luni, Nicolae Manolescu, presedintele USR.

Norman Manea si Andrei Plesu urmeaza sa primeasca indemnizatii de merit de la Uniunea Scriitorilor din Romania, ca urmare a unei decizii a Comitetului Director al USR, intrunit pe 16 februarie, potrivit unui comunicat postat pe site-ul institutiei.

Nicolae Manolescu a declarat ca indemnizatiile de merit vor fi acordate pe viata scriitorilor Norman Manea si Andrei Plesu.

"Valoarea indemnizatiei de merit era undeva in jur de 1.800 de lei pe luna, dar va merge spre 2.000 de lei, pentru ca a crescut salariul minim", a explicat Nicolae Manolescu.

ndemnizatia de merit a fost instituita prin Legea nr. 118 din 15 martie 2002. Potrivit acestei legi, indemnizatia de merit se acorda personalitatilor romane de prestigiu ale stiintei, culturii si sportului. Cuantumul lunar al indemnizatiei de merit este egal cu trei salarii minime brute pe tara si este neimpozabil.

Potrivit Hotararii de Guvern nr. 859 din 17 iulie 2003 privind aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 118/2002, criteriile de atribuire a indemnizatiei de merit in domeniul literar sunt urmatoarele: o opera literara de valoare public recunoscuta; premii ale Academiei Romane si ale Uniunii Scriitorilor din Romania; premii internationale; traduceri in strainatate.

Fondurile vor fi distribuite beneficiarilor de Ministerul Culturii, prin USR.

Cine este Norman Manea

Norman Manea, nascut in 1936, este unul dintre cei mai apreciati prozatori si eseisti romani, profesor de literatura europeana si "writer in residence" la Bard College, New York, potrivit site-ului editurii Polirom.

De la debutul sau, in 1966, si pana in 1986, cand a plecat din tara, a publicat 10 volume, fiind distins cu premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (1979) si premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste). In 1992 a primit bursa Guggenheim si premiul MacArthur, in 1993, Biblioteca Nationala din New York l-a sarbatorit cu prilejul acordarii distinctiei de "Literary Lion" a bibliotecii, in 2002 i s-a atribuit premiul international de literatura Nonino pentru "Opera omnia", iar in 2006, premiul Medicis Etranger pentru "Intoarcerea huliganului". In 2010 a primit titlul de Comandor al Ordinului Artelor si Literelor din partea Guvernului francez, iar in 2011, prestigiosul premiu literar Nelly Sachs. In 2012, Uniunea Scriitorilor din Romania i-a decernat Premiul National pentru Literatura.

Printre volumele semnate de Norman Manea se numara: "Intoarcerea huliganului", "Plicuri si portrete", "Fericirea obligatorie", "Despre Clovni: Dictatorul si Artistul", "Anii de ucenicie ai lui August Prostul", "Plicul negru", "Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici", "Inaintea despartirii. Convorbire cu Saul Bellow", "Vorbind pietrei", "Atrium", "Variante la un autoportret", "Vizuina", "Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian", "Cuvinte din exil (impreuna cu Hannes Stein, 2011), "Captivi", "Cartea fiului" si "Zilele si jocul".

Considerat unul dintre cei mai mari romancieri romani contemporani aflati in exil, Manea a fost martor a doua mari capitole ale istoriei Romaniei. Fiul unor evrei, el a fost deportat in Transnistria pe cand avea cinci ani. S-a intors cu familia in Romania in 1945 si, dupa o perioada in care a lucrat ca inginer electronist, a renuntat la meserie pentru a se dedica scrisului. A parasit Romania in 1986 si s-a stabilit in Statele Unite, devenind astfel unul dintre scriitorii romani disidenti.

"Un scriitor superb", cum il descrie Mario Vargas Llosa, Norman Marea este unul dintre cei mai recunoscuti romani contemporani, cu o reputatie internationala care il claseaza printre potentialii candidati la premiul Nobel pentru literatura.

Andrei Plesu s-a nascut pe 23 august 1948, in Bucuresti. Este absolvent al Facultatii de Arte Plastice, Sectia de istoria si teoria artei. Are un doctorat in istoria artei la Universitatea din Bucuresti, cu teza "Sentimentul naturii in cultura europeana". A fost lector universitar la Academia de Arte Plastice din Bucuresti (cursuri de istorie si critica a artei moderne romanesti) (1980-1982) si profesor universitar de filosofie a religiilor la Facultatea de Filozofie, Universitatea din Bucuresti (1991-1997), potrivit site-ului editurii Humanitas.

Cine este Andrei Plesu

Andrei Plesu este fondator si director al saptamanalului de cultura Dilema (1993) si fondator si presedinte al Fundatiei "Noua Europa" si rectorul Colegiului "Noua Europa" (1994). Este membru al World Academy of Art and Science (1997), membru al Academie Internationale de Philosophie de l'Art, Geneva, Elvetia (1999), dr. phil. honoris causa al Universitatii "Albert Ludwig" din Freiburg im Breisgau, Germania (2000), si al Universitatii "Humboldt" din Berlin, Germania (2001).

Andrei Plesu este si Comandor al Ordinului Artelor si Literelor, titlu primit in 1990, si a castigat New Europe Prize for Higher Education and Research la Berlin, acordat de sase institutii - Center for Advanced Study in the Behavioral Sciences, Stanford, Institute for Advanced Study, Princeton, National Humanities Center, Research Triangle Park, North Carolina; Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS), Wassenaar; Swedish Collegium for Advanced Study in the Social Sciences (SCASSS), Uppsala si Wissenschaftskolleg zu Berlin (1993). El a primit si premiul Academiei Brandenburgice de Stiinte din Berlin, Germania (1996), dar si Legiunea de Onoare in grad de Comandor si apoi in grad de Ofiter, din partea statului francez.

In noiembrie anul trecut, volumul "Parabolele lui Iisus. Adevarul ca poveste", de Andrei Plesu, aparut la editura Humanitas, a fost desemnat Cartea Anului 2012, intr-o ceremonie organizata la sediul din Bucuresti al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR). Premiul pentru Cartea Anului 2012, in valoare de 10.000 de lei, a fost acordat de publicatia Romania literara, cu sprijinul financiar al Guvernului Romaniei, de un juriu condus de Nicolae Manolescu, presedintele USR.

Printre volumele scrise de Andrei Plesu se numara: "Calatorie in lumea formelor (eseuri de istorie si teorie a artei)", "Pitoresc si melancolie. O analiza a sentimentului naturii in cultura europeana", "Francesco Guardi", "Ochiul si lucrurile (eseuri)", "Minima moralia (elemente pentru o etica a intervalului)", "Jurnalul de la Tescani", "Limba pasarilor", "Chipuri si masti ale tranzitiei", "Eliten - Ost und West", "Despre ingeri", "Obscenitatea publica", "Despre bucurie in Est si in Vest si alte eseuri".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Plesu indemnziatie viata USR, #Uniunea Scriitorilor Norman Manea , #scriitori