Viata dubla a lui Enrique Ferrari, un angajat al metroului din Buenos Aires, care este insa si un apreciat autor de romane politiste, premiate la diverse evenimente literare, este prezentata pe larg in presa internationala.
Atunci cand metroul din Buenos Aires se inchide pe timpul noptii, Enrique Ferrari intra in subteran pentru a spala peroanele si pentru a pune la punct ultimele detalii din nou sau roman politist, se arata intr-un articol publicat de AFP si citat de News.ro.
Acest om de serviciu din Argentina, in varsta de 44 de ani, cu ochii incercanati, este insa si un scriitor care a castigat cateva premii importante.
Cartile lui au fost traduse si publicate in mai multe tari, insa serviciul lui de noapte este acela care ii aduce banii de care are nevoie pentru a-si creste cei trei copii.
"Sa traiesc din scris? Banii sunt prea putini", a declarat el pentru AFP.
Reprezentant al sindicatului oamenilor de serviciu din metroul argentinian, Enrique Ferrari este vazut ca o curiozitate: un scriitor premiat, dar care nu a studiat niciodata la o universitate.
Povestea danezeului care pretinde ca a fost terorist, dar si agent CIA
Scriitorul - si proza lui ferma, succinta - au atras atentia jurnalistilor, care au inceput sa ii spuna "scriitorul din metrou", dupa ce a aparut la televiziune, radio si in ziare.
Insa el s-a cam saturat de aceasta porecla. "Inteleg faptul ca oamenilor li se pare surprinzator, dar nu sunt o creatura bizara. Sunt multi muncitori care scriu, picteaza sau fac muzica", a spus Enrique Ferrari, un barbat relaxat, care rade adeseori de situatia in care se afla.
"E o particularitate a capitalistilor si a burghezilor de a crede ca noi, muncitorii, suntem lipsiti de cultura", a spus Enrique Ferrari, printre ale carui tatuaje se afla si unul dedicat lui Karl Marx, pe bratul sau stang.
Enrique Ferrari, caruia apropiatii ii spun Kike, a publicat pana in prezent cinci romane si doua colectii de proza scurta.
Uimitoarea viata dubla a lui Dominique Strauss-Kahn
Romanul sau politist "Que de lejos parecen moscas" a primit un premiu la prestigiosul Festival al romanelor politiste de la Gijon, in 2012. Ulterior, volumul a fost publicat in Franta, Mexic si Italia.
Cu un an inainte, castigase un premiu si in Cuba, cu volumul "Lo Que No Fue", un thriller politic, a carui actiune este plasata in Barcelona, in perioada Razboiului civil din Spania.
La metrou, Kike curata cosurile de gunoi, intr-un mediu care reflecta cadrele intunecate din romanele sale politiste.
"Lucrez intr-un oras abandonat. Intr-un univers care este mereu suprapopulat, eu sosesc dupa incheierea petrecerii", spune scriitorul argentinian.
Scrie romane in pauze
In scurtele pauze pe care le are in timpul schimbului de noapte, Enrique Ferrari deschide un laptop vechi si isi revizuieste manuscrisul la care lucreaza.
"Scriu atunci cand pot si daca pot. Desi, in timpul zilei, sunt interesat mai degraba sa imi fac timp pentru a dormi", a explicat el.
Celalalt loc de munca al sau este o masa de mici dimeniuni, plina cu carti, aflata intr-un colt al apartamentului sau din Once, un cartier din Buenos Aires.
Enrique Ferrari a lucrat in trecut ca brutar, sofer si vanzator ambulant. A trait trei ani, ilegal, in Statele Unite, inainte de a fi deportat, dar s-a intors acasa cu manuscrisul finalizat al primului sau roman, "Operation Bukowski", ce a fost publicat la Buenos Aires, in 2004.
Admirator infocat al echipei de fotbal River Plate si al muzicii rock, Kike a crescut intr-o familie modesta.
In ciuda premiilor pe care le-a castigat, Kike traieste la periferia scenei literare, fiind ignorat de editurile majore. "Nu ma gandesc la literatura ca la o cariera", a adaugat el.
"Dar la ora 11 fara un sfert, cu 15 minute inainte sa ma duc sa spal peronul, visez sa castig un mare premiu international sau ca Steven Spielberg sa isi doreasca sa ecranizeze una dintre cartile mele", a conchis acesta.