Premiera pentru cultura romana: Trei scrisori in original adresate de Noica lui Cioran

Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 11:52
2834 citiri
Premiera pentru cultura romana: Trei scrisori in original adresate de Noica lui Cioran

Trei scrisori in original, adresate in anii 1933-1934 de Constantin Noica lui Emil Cioran, vor fi prezentate publicului, in premiera, sambata, in cadrul unei expozitii ce va avea loc la Biblioteca Judeteana "Astra" din Sibiu, cu ocazia manifestarii "Zilele Emil Cioran".

Aceste scrisori, care arata prietenia dintre Noica si Cioran, fac parte dintr-un numar de 600 de manuscrise donate bibliotecii sibiene de fratele lui Emil Cioran, Aurel. Scrisorile sunt pastrate la Biblioteca Judeteana "Astra", la "Colectii speciale", a precizat directorul bibliotecii, Silviu Bors.

In prima scrisoare, datata 3 iunie 1933, Noica ii scrie lui Cioran, de la Bucuresti, marturisindu-i ca este surprins de faptul ca singuratatea acestuia "nu mai este perfecta".

"Draga Cioran, faptul ca singuratatea ta nu mai este perfecta ma surprinde putin. Nu ma asteptam sa crezi si tu atat de repede in acest 'loc comun'. Dar nu trebuie sa te superi de ceea ce-ti spun. Stii bine, mai intai, ca eu nu mai sunt de multa vreme singur, asa ca n-as putea sa-ti spun cu un ton dispretuitor lucrul acesta.

Pe urma sunt convins ca ai resurse de viata atat de mari incat poti transfigura orice experienta, oricat de comuna. Dar are propriu-zis vreun sens lucrul acesta: experienta comuna?", spune Constantin Noica.

La o luna dupa aceasta scrisoare, Noica revine cu o alta, de aceasta data expediata din Sinaia. Cu acest prilej, Noica il intreaba pe Cioran daca nu e capabil "de putin calm, de o concentrare la o temperatura mai joasa" a vietii sale sufletesti.

"Randurile tale, carora le asociez cateva articole din ultimul timp din 'Vremea' si 'Romania literara', mi se par direct impresionante. E ceva exasperat, e ceva 'dus la capat' cu tine, care ar trebui rezolvat cu calm si seninatate. Crezi ca nu esti capabil de putin calm, de o concentrare la o temperatura mai joasa a vietii tale sufletesti? Stiu ca toate lucrurile astea sunt vii la tine, dar inca... Nu se poate sa abandonezi atat de repede aceste cateva sanse pe care le avem cu tine in viata: scoala, profesiunea, dragostea - care-s tot atatea uitari de sine", scrie Constantin Noica.

Dupa un an, in 8 iunie 1934, Constantin Noica revine cu o alta scrisoare, de la Bucuresti, in care vorbeste de prietenia "atat de teoretica si totusi deloc lipsita de caldura" cu Emil Cioran.

"Ramas (mai degraba voia mea) mai mult fara prieteni, in orasul asta unde cunosc aproape pe toata lumea, ma gandesc cu placere la prietenia noastra, atat de teoretica si totusi deloc lipsita - cel putin in ce ma priveste - de caldura.

Nu stiu de ce am impresia ca toti in jurul meu te inteleg prost si te nedreptatesc, chiar atunci cand te lauda.

Acum, cu prilejul aparitiei cartii tale, imi pot da seama de toata incapacitatea lor de a privi capul tau asa cum trebuie. Ei cred ca te inteleg si se apropie de tine daca rostesc la anumite ocazii fraze asemanatoare cu ale tale. Dar de cate ori mai aproape nu sunt eu, poate, care particip la gandul tau si spun totusi alte lucruri?", se intreaba Noica.

Coordonatorul stiintific al manifestarii "Zilele Emil Cioran" de la Sibiu, profesorul universitar Mirela Ocinic, de la Universitatea "Lucian Blaga", considera ca aceasta ultima scrisoare, cea din 1934, arata cat de mult il pretuia Noica pe Cioran.

"Constantin Noica si Emil Cioran au facut parte din aceeasi generatie de tineri intelectuali, care au sperat sa construiasca un destin nou, major, pentru Romania interbelica, provocand prin efortul si entuziasmul lor o autentica renastere spirituala a unui popor istovit de crize politice, economice, morale.

Se regaseau alaturi de Mircea Eliade, Petre Pandrea, Mircea Vulcanescu sau Petru Comarnescu in paginile revistei "Criterion" sau ale publicatiei "Cuvantul". Au impartasit aceleasi convingeri, au sperat si au gresit impreuna. A fost o prietenie de idei, nu o legatura simpla si afectuoasa.

In anul 1934, de cand dateaza una dintre scrisorile detinute de Biblioteca Judeteana "Astra", Emil Cioran si-a publicat volumul de debut, "Pe culmile disperarii", pentru care a primit Premiul Scriitorilor Tineri Romani. Din scrisoare, rezulta ca Noica il intelege si-l pretuieste, chiar daca (sau tocmai pentru ca) gandeste si scrie diferit", a precizat profesorul universitar Mirela Ocinic.

Atat Noica, cat si Cioran au avut "un traseu similar" in viata, mai crede Ocinic.

"Viata le-a rezervat un traseu similar: pentru mult timp cei doi au trait in exil. Noica a avut parte de inchisoare, de domiciliu fortat, de o izolare dureroasa intre ai sai si s-a salvat consumandu-si singuratatea intre carti. Cioran si-a trait exilul in Franta, adica s-a refugiat in alta lume, in alta cultura, in alta limba. Tot intre carti.

Destinul a facut ca memoria celor doi filosofi sa fie legata faptic, nu doar simbolic, de Sibiu: Cioran isi incepea drumul in viata la Rasinari, in 1911, intr-o luna de primavara incarcata de energii vitaliste, iar Noica il sfarsea la Paltinis, in ultima luna a anului 1987, tocmai inainte de Sarbatori", spune Mirela Ocinic.

Filosoful si scriitorul francez de origine romana Emil Cioran s-a nascut la 8 aprilie 1911, la Rasinari, judetul Sibiu. A murit la 20 iunie 1995, in Franta, la Paris. Dupa 20 de ani de la moartea lui Emil Cioran, sambata, la Sibiu, academicianul Eugen Simion va sustine o conferinta intitulata "Emil Cioran - un antimodern".

Expozitia cu manuscrisele Cioran va fi vernisata sambata, la ora 15:00, la Biblioteca Judeteana "Astra" din Sibiu.

Citeste si:
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Marcel Ciolacu, despre înlocuirea miniștrilor: ”Domnul Dîncu este aici cu mine şi cică nu este remaniat. La ce să oferim explicaţii?”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat vineri, 12 august, că ar exista intenţia unei remanieri guvernamentale, menţionând că evaluarea miniştrilor s-a încheiat luna trecută, fără a fi...