Radu Paraschivescu se teme de laringita: Traiesc mai mult din vorbit decat din scris

Sambata, 18 Ianuarie 2014, ora 21:44
2621 citiri
Radu Paraschivescu se teme de laringita: Traiesc mai mult din vorbit decat din scris

Radu Paraschivescu, celebru pentru volumele Ghidul nesimtitului, Fie-ne tranzitia usoara - perle romanesti sau Mi-e rau la cap, ma doare mintea - noi perle de tranzitie, e de parere ca scriitorul nu trebuie sa fie un "asistat".

Intr-un interviu acordat Adevarul, scriitorul, despre care Forbes spune ca a castigat 80.000 de dolari din carti, recunoaste deschis ca, daca pana nu demult se ruga sa aiba inspiratie, in prezent se roaga sa nu faca laringita.

Traieste din scris, inclusiv din colaborarile din presa, din 2003, chiar daca "la inceput mai slab". Din 2005, situatia s-a schimbat in bine, apreciaza el. Admite insa: "Interesant e ca la ora actuala traiesc mai degraba din vorbit decat din scris. Mai scriu intr-o singura revista, si aceea trimestriala. Am un contract de colaborare cu un post TV, sunt invitat la conferinte si imi asum diverse alte angajamente".

E vorba de supravietuire

Vorbind despre conditia scriitorului in Romania, Radu Paraschivescu, in varsta de 54 de ani, recunoaste deschis ca este totusi vorba despre supravietuire. Traitul din scris este posibil daca cel in cauza este dispus sa coboare standardele existentei modeste. "Faptul ca ne calculam pasii in orizontul supravietuirii e trist. Scriitorul trebuie sa fie un fachir al cuvintelor si al frazelor, nu al ascezei", admite el.

"De regula, editorul traieste mai bine decat scriitorul pe care-l publica", afirma el.

"Cat despre drepturile de autor pentru un roman, ele reprezinta de obicei un procent (sa zicem, 7 %) din tirajul vandut. In cazul in care tirajul vandut creste, cresc si incasarile autorului.

Sa dau un exemplu strict ilustrativ: vinzi intre 1 si 5.000 de exemplare, primesti 7% din numarul de exemplare inmultit cu pretul per exemplar. Pentru vanzari intre 5.000 si 10.000 de exemplare, procentul creste la 8%. Pentru ce depaseste 10.000 de exemplare, sa spunem ca avem un procent de 10%.

Repet si insist, e doar o ilustrare cifrica, nimic mai mult. Si stiu precis ca lucrurile nu se petrec asa la toate editurile. Unele nu platesc un sfant", explica Radu Paraschivescu.

Scriitorul marturiseste ca a avut momente cand a fost platit "nedemn, jignitor". "Ca scriitor, n-am fost tradus nicaieri, asa ca problema incasarilor nu se pune", explica el.

Insa in situatii cu adevarat dramatice se afla multi scriitori romani, pe care Radu Paraschivescu prefera sa nu-i numeasca: "In ceea ce-i priveste pe nevoiasi, cunosc cativa, dar as fi extrem de neelegant daca i-as numi. As face-o doar daca as sti ca prin asta as atrage atentia unor marinimosi asupra lor, numai ca sansele unor asemenea gesturi sunt infime. Unii dintre acesti scriitori se afla intr-o situatie foarte delicata, ca sa nu spun dramatica. Si nu sunt niste mediocri, dimpotriva".

Despre solutii nu vorbeste cu prea mult optimism: "Schimbarile in sistemul editorial presupun ajungerea la un numitor comun in breasla, ceea ce mi se pare utopic. Iar editurile au la randul lor cheltuieli mari si griji pe masura. Bursele de ajutorare trebuie gandite altfel, eventual de conducerea Uniunii Scriitorilor in colaborare cu unele organisme puternice financiar si capabile de gesturi generoase.

Dar n-as vrea sa acreditez ideea ca scriitorul e, prin forta imprejurarilor, un asistat. Nu, el trebuie sa traiasca pe piata in functie de talentul si de valoarea lui. Insa are nevoie de ghidaje care sa-l duca spre un editor competent si onest, cu care sa incheie un parteneriat veritabil, de pe urma caruia sa aiba de castigat ambele parti".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Radu Paraschivescu conditie scriitor, #Radu Paraschivescu Forbes, #Radu Paraschivescu castiguri, #Radu Paraschivescu carti, #Radu Paraschivescu venituri scriitori, #Radu Paraschivescu proiecte, #scriitori saraci Romania , #scriitori