Scandal intre Gabriel Liiceanu si Eugen Simion, pe opera lui Cioran

Vineri, 19 Iulie 2013, ora 21:46
7813 citiri
Scandal intre Gabriel Liiceanu si Eugen Simion, pe opera lui Cioran

Editura Humanitas, condusa de Gabriel Liiceanu, acuza Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta, condusa de Eugen Simion, de publicarea unor opere scrise in limba romana de Emil Cioran, astfel afirmand ca s-a comis un furt.

In acest sens, fundatia condusa de Eugen Simion a fost data in judecata de editura Humanitas, iar urmatorul termen este 26 septembrie, la Tribunalul Bucuresti, relateaza agentia Mediafax.

Totodata, editura condusa de Liiceanu a transmis un comunicat in care face precizari referitoare la proces.

"Pentru ca o carte sa poata fi tiparita in conditii de deplina legalitate, editorul trebuie sa cumpere drepturile de autor fie de la autor, fie de la reprezentantul sau legal. Cumpararea drepturilor de autor si conditiile in care se negociaza cumpararea sunt precizate printr-un contract semnat de ambele parti.

Legatarul universal al drepturilor de publicare pentru opera lui Cioran, dupa moartea acestuia, este CNL, Centre National du Livre, departament al Ministerului Culturii din Franta. Nicio alta persoana fizica sau juridica nu-si poate aroga acest drept.

Humanitas are contract de publicare cu CNL pentru toata opera scrisa in limba romana de Emil Cioran. Orice publicare a vreunei lucrari cioraniene in absenta unui contract semnat cu CNL este ilegala si lezeaza atat pe legatar, cat si pe editorul care a cumparat dreptul de publicare. Publicarea fara existenta unui contract cu autorul sau succesorul (legatarul) sau se numeste piraterie si, ca orice furt, se pedepseste prin lege", explica Humanitas.

In plus, Eugen Simion este acuzat ca ar fi adoptat "pozitia victimei generoase, haituite" de catre "un editor lacom", cum spune chiar acesta.

De asemenea, Humanitas arata ca prevederile se aplica "chiar si atunci cand cineva decide sa scoata o opera a autorului in absenta unui contract valid, invocand faptul ca publicarea este destinata bibliotecilor si ca nu constituie un act comercial".

Cum se apara Eugen Simion: "Am procedat corect, n-am castigat niciun leu"

Simion sustine insa ca fundatia pe care o conduce a procedat corect si respinge acuzatiile care i se aduc.

"Noi am fost corecti in aceasta chestiune. N-am vrut sa furam pe nimeni si nu am insistat", a explicat Eugen Simion, adaugand ca fundatia s-a adresat familiei lui Emil Cioran.

"Am vazut comunicatul dat de editura Humanitas, referitor la editarea scrierilor romanesti ale lui Cioran si la procesul pe care editura Humanitas l-a deschis impotriva fundatiei noastre, fundatie care a publicat scrierile integrale, in romaneste, ale lui Cioran.

(...) Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta are o serie, care se cheama 'Operele fundamentale', destinate clasicilor literaturii romane. E vorba de editii integrale si in seria acestor scriitori fundamentali l-am inclus si pe Cioran, intr-o editie in doua volume, cuprinzand tot ce a publicat el intre 1928-29, cand a inceput sa scrie si sa publice, pana in 1947, cand a renuntat la scrierile romane", a explicat Eugen Simion, care a precizat ca cele doua volume lansate se adreseaza specialistilor si criticilor literari, fiind lansate in 300 de exemplare.

Scandal pe opera lui Cioran - Eugen Simion, dat in judecata

"Noi ne-am adresat familiei, unicului supravietuitor, care este doamna Eleonora Cioran, si pe baza unui testament pe care ni l-a aratat am incheiat un contract legal. L-am onorat si am pregatit aceasta editie cu gandul ca facem un lucru bun si anume pentru prima data, dupa 70 de ani, toate scrierile lui Cioran care au fost interzise sunt publicate intr-un volum", a mai spus seful Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta.

Nu in ultimul rand, Eugen Simion a afirmat ca fundatia pe care o conduce nu a castigat niciun leu din publicarea volumelor, denuntand si comunicatul Humanitas: "Am vazut ca ne ameninta, ne acuza de furt, ne insulta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Liiceanu Simion cearta Cioran, #Liiceanu judecata Simion, #Humanitas drepturi autor Cioran, #cearta drepturi autor Cioran, #cearta opere Cioran , #scriitori