Scandal la Uniunea Scriitorilor dupa ce sase autori au fost exclusi. Nicolae Manolescu, numit "bufon national"

Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 17:38
7888 citiri
Scandal la Uniunea Scriitorilor dupa ce sase autori au fost exclusi. Nicolae Manolescu, numit "bufon national"
Foto: Facebook/Uniunea Scriitorilor din Romania

Sase membrii ai Uniunii Scriitorilor din Romania au fost exclusi, miercuri, din organizatie, dupa ce au participat la o adunare generala pe care presedintele Nicolae Manolescu, impreuna cu Consiliul Uniunii, a declarat-o nevalida.

Scriitorii exclusi, Catia Maxim, Mugur Grosu, Radu Aldulescu, Dinu Adam, Ioan Vieru, Adrian Lustig, acuza ilegalitatea masurii.

"Consiliul Uniunii Scriitorilor din Romania, intrunit in sedinta extraordinara miercuri, a votat in unanimitate excluderea din U.S.R. a membrilor Catia Maxim, Mugur Grosu, Radu Aldulescu, Dinu Adam, Ioan Vieru, Adrian Lustig pentru incalcarea art. 16 si urmatoarele din cap. 5 din Statutul U.S.R", se arata in comunicatul presedintelui USR.

"Necesitatea sedintei extraordinare a Consiliului Uniunii Scriitorilor din Romania s-a datorat convocarii in data de 7 ianuarie a unei Adunari Generale nestatutare de catre un grup de 24 de scriitori care nici macar, majoritatea, nu sunt membrii ai USR, in care au fost adoptate mai multe masuri si realese organe de conducere. Totul este un fals grosolan (...) Nu te poti autointitula USR si sa incalaci totodata prevederile statutare ale adevaratului USR", scrie pe site-ul USR.

Mugur Grosu, unul dintre scriitorii exclusi, scrie pe Facebook ca este membru al USR din 2008, insa nu stia de existenta unei "Comisii de Monitorizare, Suspendare si Excludere".

"Daca nu ma insala memoria, sunt membru al Uniunii Scriitorilor din 2008. Dar, pana recent, habar n-aveam ca in organizatia noastra exista o Comisie de Monitorizare, Suspendare si Excludere. Monitorizare mai inteleg - sa fim urmariti de colegii de breasla, comentati, criticati si, dupa caz, premiati. N-a fost cazul meu (si stiu, in parte, motivul: n-am trimis nicio carte la critici sau jurii, conditie minima necesara pentru cronici si premii. Nu m-au interesat).

Am aflat, azi, ca infatigabila noastra comisie s-a aplecat, in fine, si-asupra insignifiantei mele fapturi, pentru a ma exclude din Uniune. Nici macar n-am beneficiat de un tratament individual, ci-am fost dat afara in bloc cu restul colegilor din Grupul pentru Reforma Uniunii Scriitorilor care scapasera de epurarile de anii trecuti. Nu-i bai, n-am avut, deci n-am pierdut nimic. Ma rog, aveam aceasta bucata de carton cu numarul 1705, cu semnatura lui Nicolae Manolescu. Acum, cica, au declarat-o nula".

Catia Maxim a avut si ea o reactie pe Facebook. "Jandarmii sefi (Comisia de Monitorizare, Supraveghere si Excludere- CMSE) ai scriitorimii m-au monitorizat, m-au supravegheat si m-au exclus, ieri, din cauza ca nu m-au putut incolona si pe mine ca pe atatia altii.

Cand am devenit membru USR, am inteles si am sperat sa fiu 'monitorizata' si 'supravegheata', exclusiv, pentru calitati literare si sa fiu rasplatita sau nu dupa caz... Nu voi mai face alte comentarii pe marginea rusinoasei comisii, dar va asigur ca mi-e bine si am un chef nebun de scris".

Scriitorul Dan Lungu spune ca este revoltator ceea ce se intampla. "Aud ca Radu Aldulescu a fost exclus astazi din Uniunea Scriitorilor, cea condusa de Nicolae Manolescu. Este pur si simplu revoltator, indiferent cat de incomod ar fi Radu ca persoana. Uniunea Scriitorilor ar trebui sa fie etalon pentru libertatea de expresie, conditia esentiala a oricarui act de creatie", a fost reactia scriitorului pe Facebook.

Dan Iancu, un alt membru USR exclus de Consiliu, s-a exprimat la randul sau: "Ce-nseamna sa fii idiot. La exmatricularea scriitorilor care au participat la ag-ul din 7 ianuarie a.c. unde au fost fizic 16 scriitori si 8 procuri, poza publicata de noi a devenit proba suprema. Neavand lista completa, Niki a putut taia doar 6 capete, restul fiind deja exclusi. Unii, cei prezenti prin procura, au 'scapat'.

In comunicatul indarjit al decapitarilor, se vorbeste de 24 de membri si nemembri. Vreau sa-i spun lu' Niki ca in sala au mai fost doar doi nemembri, care n-au votat, si ceva ziaristi, care de asemenea n-au votat. Acu daca domnia sa, El Niki, crede ca excluderile pe care le-a dictat sunt reale, are o problema. Daca nu, inseamna ca a facut tirc. Traiasca bufonul national, Niki Intaiul, regele spumelor si al babelor mitoase".

Uniunea Scriitorilor a mai fost acuzata de abuzuri. In martie 2016, USR a exclus alti 11 scriitori, printre care si Florin Iaru.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#scandal Uniunea Scriitorilor din Romania, #Uniunea Scriitorilor din Romania exclus membri , #scriitori