Scriitoarea care a creat videoclipul literar si a facut primul audiobook din R. Moldova - Romania e ca un paradis Interviu

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 07:20
5701 citiri
Scriitoarea care a creat videoclipul literar si a facut primul audiobook din R. Moldova - Romania e ca un paradis Interviu
Foto: Facebook/Camasa Lui. Augustina Siman

La doar 24 de ani, Augustina Siman este una dintre cele mai apreciate scriitoare din Republica Moldova, cea de-a treia carte a sa, "Camasa lui", fiind una dintre cele mai citite carti din tara vecina in 2015.

Augustina Siman, prima femeie din Republica Moldova cavaler al Ordinului Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru Mireni - ordin acordat gratie activitatii sale artistice de redactor al filmului "Basarabia - doua veacuri de strainie", a devenit cunoscuta si datorita faptului ca a creat conceptul de videoclip literar si pentru ca a realizat primul audio book din Moldova.

Ideea cu audio book-ul i-a venit scriitoarei dupa o vizita in Romania, mai exact in Bucuresti si Iasi, locuri pe care Augustina Siman le considera un adevarat paradis datorita volumului mare de carti, dupa cum a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com

Anul trecut cartea dvs. s-a numarat printre cele mai vandute din Republica Moldova. Carui fapt credeti ca este datorat succesul?

O buna parte a succesului s-a datorat tonului foarte sincer al cartii de dragoste. Am ales sa vorbesc deschis despre lucrurile care dor, despre incertitudinile si fricile femeilor raportate la comportamentul barbatului. Camasa este un simbol. Am vorbit despre camasa pe care ne-o dorim si despre cea pe care o purtam. Despre cat de mult i se poate schimba destinul unei femei in functie de prezenta barbatului din viata sa, despre ceea ce devine ea cand poarta "camasa" potrivita sau nepotrivita.

Am considerat imperativ sa transmit femeilor cel mai important mesaj, cu natura feminista: "Esti frumoasa, esti intregita, esti implinita si suficienta - chiar si fara camasa lui".

Legat de succesul cartii, e adevarat, in Republica Molova, Camasa Lui a devenit un fenomen. Dar initial au fost doar zeci de foi pe un calculator. Cateva zeci de foi insa care adunau un conglomerat de povesti si sperante ale femeilor pe care le-am ascultat si care mi-au fost muze. Probabil motivul succesului a fost unul simplu: am reflectat autentic aceste povesti de viata, pentru ca multe dintre cititoare si-au recunoscut propriul "ecou".

Ce aduce nou aceasta carte?

Indemnul la gratitudine pentru orice ti s-ar intampla in viata. Intr-un moment al biografiei sale, cand iubirea i-a adus suferinta, Frida Kahlo, una dintre cele mai rasunatoare prezente feminine in arta dupa parerea mea, povestea: "Am avut doua accidente mari in viata mea: Diego (iubirea vietii sale), si un accident de tramvai. Diego a fost de departe cel mai rau".

Cartea ne invata sa nutrim recunostinta fata de "accident" si in acelasi timp analizeaza in detaliu anume acea prezenta masculina care ne marcheaza pentru totdeauna.

A fost prezentata drept cartea ce poate schimba destinul unei femei. In ce sens?

In sensul ca iti da o alternativa de a fi, iti da prilej de analiza si de contemplare.

Rasfoind aceasta carte, orice cititoare isi poate gasi echilibru si explicatii pentru experientelor sale de viata, pentru ca aceasta carte te indeamna sa rascolesti in tine.

Dar mai presus de atat, dupa lecturarea cartii, cititoare isi va da seama ca nimic in viata nu este intamplator. Si ca uneori datoram cele mai mari reusite din viata chiar si celei mai nepotrivite camasi.

Este destinata femeilor sau au si barbatii de invatat?

Cartea este adresata deopotriva atat femeilor, cat si barbatilor. Oricine trebuie sa aleaga cu grija camasa pe care o poarta si cui o ofera - altfel, se afla in pericol sa isi rateze destinul. Tuturor ne este predestinat sa iubim foarte mult, cel putin o data in viata.

Acum, se lanseaza si in Romania. De ce sa cumparam aceasta carte? Cu ce il imbogateste pe cititor?

In cateva cuvinte: dupa lansarea cartii "Camasa Lui" in Republica Moldova, este pentru prima oara cand strainii ma opresc pe strada ca sa ma intrebe daca eu sunt Augustina Siman si ulterior sa imi spuna "multumesc". Cred ca spune multe lucruri acest simplu gest, venit nu de la critici, ci de la public. Cartea este un indemn la a face pace cu tine insati/insuti si cu tot ce ti s-a intamplat in viata.

Legat de criticii literari, si acestia au fost incantati de maniera mea de a contrui fraze, si chiar au botezat stilul meu personal de a scrie "proza poetica". Dar cea mai buna confirmare a succesului cartii vine direct din partea publicului cititor, care se simte cu adevarat inteles in aceasta carte si care dupa ce o va citi va ramane cu o alta perspectiva asupra propriului destin.

"Camasa Lui" este mai mult decat o carte dragoste, este metafora reinceputurilor de dupa furtuna, un concept pe care fiecare dintre noi il cauta la un moment dat in viata.

Ati lansat un concept nou: videoclipul literar. In ce consta?

Asa este. Am incercat mereu sa redau si sa fac mai bogat mesajul unui text si mi-am dat seama ca pot face asta pentru cititor prin intermediul imaginilor video, al unei piese muzicale si al unui scenariu.

Asa mi-a venit ideea unui videoclip literar, care consta intr-o experienta noua pentru cititor, care adauga valoare povestii pe care o citeste.

Toate aceste elemente (video, audio si scenariu) trebuie sa ajute la redarea cat mai exacta a intentiei si a ideii textului. Am deja experienta a doua videoclipuri literare: Parfumul si Sapte.

S-au facut si se vor face in continuare lungmetraje in baza romanelor sau a nuvelelor, dar inca nu au existat opere video care sa transpuna un text scurt. Asta am decis sa fac eu - proza scurta transpusa in varianta video.

Literatura capata forme noi, si scopul meu principal a fost sa creez o varietate a acestor forme - cu exceptia e-bookurilor si cartilor audio existente.

Ati creat si primul audiobook din Republica Moldova. Cum v-a venit ideea? A avut succes?

Primul audiobook autohton din Republica Moldova a aparut in 2013, am fost responsabila de aparitia lui intr-adevar. Totusi ceea ce a fost nou in RM nu a fost nou in alte tari.

In vara lui 2013 am avut ocazia sa calatoresc mult, in special prin Romania, si am profitat de ocazie ca sa vizitez librariile din Bucuresti, unde am creat si parteneriatul cu Librex.ro, si Iasi. In ambele orase am gasit o diversitate de carti mult mai mare comparativ cu ce este la Chisinau, un adevarat paradis!

Tot in Bucuresti si Iasi a fost prima data cand am intalnit rafturi pline cu carti audio. Am facut rost de audiobook-ul lui Andrei Plesu "Despre ingeri" pe care l-am daruit unui prieten, dar nu inainte de a-l asculta. De acolo mi-a venit ideea ca ar fi ceva extraordinar pentru RM sa lansez un audiobook.

Ideea ca literatura ar putea fi atat de accesibila pentru toti, ca poti asculta o carte in drum spre birou, spre casa sau stand pe canapea cand esti prea obosit ca sa mai citesti ceva, mi s-a parut geaniala!

Poti sa te mentii oricand ca si cititor oricat de ocupat ai fi. Nimeni nu s-ar mai plange de faptul ca nu a mai tinut o carte in maini sau ca nu a mai citit ceva de luni sau chiar de ani de zile.

Odata ce m-am intors acasa din calatorie am inceput sa caut imediat un studio de inregistrari, iar publicului din Republica Moldova i-a placut mult ceea ce a auzit.

Ce citesc moldovenii fata de romani?

Desi numarul cititorilor din Republica Moldova este mai restrans decat al celor din Romania, preferintele lor pentru lectura se aseamana. Cred ca este gratie faptului ca indiferent de frontiera, la lectiile de limba si literatura romana cu totii suntem pregatiti la fel.

Experientele de viata ne determina ulterior sa avem o predilectie pentru un anumit gen literar, curent sau autor. Citim si noi din Tudor Chirila si Mihaela Radulescu la fel cum si cei din Romania citesc din Nicolae Dabija si Grigore Vieru. Ar fi neglijent sa incerc sa trasez o linie exacta si sa spun ca exista o mare dferenta intre lecturile basarabenilor si ale romanilor.

Ce trebuie sa faca un scriitor ca sa ramana in istorie, in memoria celor care il citesc?

Sa aiba curaj si sa nu selecteze prea minutios cuvintele pe care intentioneaza sa le astearna pe hartie, pentru ca s-ar putea sa piarda adevaratul mesaj pe care doreste sa il transmita.

Sa nu se intrebe niciodata de ce scrie pentru ca asta o va naste sentimente de indoiala, iar ulterior dubiile vor duce la reticenta. In final, totul se rezuma la mantra: "Creativitatea necesita curaj", de Henri Matisse.

Pe o scara de la unu la zece, satisfactia financiara a meseriei dvs. unde ati clasa-o?

Unsprezece. Fiindca indiferent de scopurile in care as folosi castigurile financiare pe care le am, la sfarsitul zilei imi ramane suficient ca sa imi materializez visurile: noi carti, noi videoclipuri literare. Iar asta conteaza cel mai mult - ca procesul de creatie sa nu fie limitat si conditionat financiar.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#scriitoare Augustina Siman, #carti Augustina Siman, #videoclip literar Augustina Siman , #scriitori