Scriitorul Ion Hobana a murit

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 14:28
5076 citiri
Scriitorul Ion Hobana a murit
Foto: ASB

Scriitorul Ion Hobana a murit marti seara, la Spitalul Coltea din Capitala, dupa o lunga suferinta.

"Uniunea Scriitorilor din Romania si Asociatia Scriitorilor din Bucuresti (ASB) anunta cu profunda tristete incetarea din viata a cunoscutului scriitor Ion Hobana", se arata pe blogul ASB.

La sfarsitul anului 2009, cand se afla in plin lucru la o noua carte, Ion Hobana a fost diagnosticat cu o boala necrutatoare, cu sanse de viata intre 6 si 9 luni.

"A depus eforturi si, chiar daca din septembrie 2010 a fost imobilizat la pat, a reusit sa reziste si sa dea gata pentru tipar, in noiembrie, ultima sa lucrare antuma - Peste o suta si o mie de ani.

A avut satisfactia de a o vedea aparuta, ba chiar a trimis cateva exemplare cu autograf prietenilor apropiati, apoi, imediat dupa ce a sarbatorit, pe 25 ianuarie, implinirea a 80 de ani, starea sa s-a inrautatit brusc.

A plecat dintre noi marti seara, la spitalul Coltea din Capitala. A fost un bun coleg, un prieten exemplar al scriitorilor si a consacrat multa energie slujirii breslei literare", se mai arata pe blogul ASB.

Ion Hobana s-a nascut la 25 ianuarie 1931, la Sannicolaul Mare, judetul Timis. Tatal, Ion, era magistrat, mama, Antonia, profesoara.

A fost absolvent al Colegiului National "Gheorghe Rosca Codreanu" din Barlad, licentiat in litere in 1954, cu prima lucrare de diploma din Romania si una dintre primele din lume consacrate science - fictionului. A fost scriitor, ziarist, editor, secretar al Uniunii Scriitorilor. In ultimii ani a condus sectia de literatura pentru copii si tineret a Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, fiind si membru in Consiliul USR.

A publicat cinci volume de versuri pentru copii si un roman, "Sfarsitul vacantei", inainte de a se consacra, cu precadere, literaturii SF.

Prozele si studiile lui au aparut in peste 20 de tari. Povestirile "Un fel de spatiu" si "Emisiune nocturna" (Premiul Conferintei Europene de Science Fiction - Fayence, 1985) au fost incluse in antologiile internationale Twenty Houses of the Zodiac (New English Library, 1979), respectiv The Penguin World Omnibus of Science Fiction (Penguin Books, 1986).

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Ion Hobana murit, #scriitorul Ion Hobana murit , #scriitori