Scriitorul Ion Hobana a murit

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 14:28
4883 citiri
Scriitorul Ion Hobana a murit

Scriitorul Ion Hobana a murit marti seara, la Spitalul Coltea din Capitala, dupa o lunga suferinta.

"Uniunea Scriitorilor din Romania si Asociatia Scriitorilor din Bucuresti (ASB) anunta cu profunda tristete incetarea din viata a cunoscutului scriitor Ion Hobana", se arata pe blogul ASB.

La sfarsitul anului 2009, cand se afla in plin lucru la o noua carte, Ion Hobana a fost diagnosticat cu o boala necrutatoare, cu sanse de viata intre 6 si 9 luni.

"A depus eforturi si, chiar daca din septembrie 2010 a fost imobilizat la pat, a reusit sa reziste si sa dea gata pentru tipar, in noiembrie, ultima sa lucrare antuma - Peste o suta si o mie de ani.

A avut satisfactia de a o vedea aparuta, ba chiar a trimis cateva exemplare cu autograf prietenilor apropiati, apoi, imediat dupa ce a sarbatorit, pe 25 ianuarie, implinirea a 80 de ani, starea sa s-a inrautatit brusc.

A plecat dintre noi marti seara, la spitalul Coltea din Capitala. A fost un bun coleg, un prieten exemplar al scriitorilor si a consacrat multa energie slujirii breslei literare", se mai arata pe blogul ASB.

Ion Hobana s-a nascut la 25 ianuarie 1931, la Sannicolaul Mare, judetul Timis. Tatal, Ion, era magistrat, mama, Antonia, profesoara.

A fost absolvent al Colegiului National "Gheorghe Rosca Codreanu" din Barlad, licentiat in litere in 1954, cu prima lucrare de diploma din Romania si una dintre primele din lume consacrate science - fictionului. A fost scriitor, ziarist, editor, secretar al Uniunii Scriitorilor. In ultimii ani a condus sectia de literatura pentru copii si tineret a Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, fiind si membru in Consiliul USR.

A publicat cinci volume de versuri pentru copii si un roman, "Sfarsitul vacantei", inainte de a se consacra, cu precadere, literaturii SF.

Prozele si studiile lui au aparut in peste 20 de tari. Povestirile "Un fel de spatiu" si "Emisiune nocturna" (Premiul Conferintei Europene de Science Fiction - Fayence, 1985) au fost incluse in antologiile internationale Twenty Houses of the Zodiac (New English Library, 1979), respectiv The Penguin World Omnibus of Science Fiction (Penguin Books, 1986).

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...
Comentarii
bulineli
rank 5
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
Carrandash
rank 2
Fragment din Nota justificativa referitoare la excluderea a scrritorului Paul Goma...