Scriitorul Ion Hobana a murit

Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 14:28
4930 citiri
Scriitorul Ion Hobana a murit

Scriitorul Ion Hobana a murit marti seara, la Spitalul Coltea din Capitala, dupa o lunga suferinta.

"Uniunea Scriitorilor din Romania si Asociatia Scriitorilor din Bucuresti (ASB) anunta cu profunda tristete incetarea din viata a cunoscutului scriitor Ion Hobana", se arata pe blogul ASB.

La sfarsitul anului 2009, cand se afla in plin lucru la o noua carte, Ion Hobana a fost diagnosticat cu o boala necrutatoare, cu sanse de viata intre 6 si 9 luni.

"A depus eforturi si, chiar daca din septembrie 2010 a fost imobilizat la pat, a reusit sa reziste si sa dea gata pentru tipar, in noiembrie, ultima sa lucrare antuma - Peste o suta si o mie de ani.

A avut satisfactia de a o vedea aparuta, ba chiar a trimis cateva exemplare cu autograf prietenilor apropiati, apoi, imediat dupa ce a sarbatorit, pe 25 ianuarie, implinirea a 80 de ani, starea sa s-a inrautatit brusc.

A plecat dintre noi marti seara, la spitalul Coltea din Capitala. A fost un bun coleg, un prieten exemplar al scriitorilor si a consacrat multa energie slujirii breslei literare", se mai arata pe blogul ASB.

Ion Hobana s-a nascut la 25 ianuarie 1931, la Sannicolaul Mare, judetul Timis. Tatal, Ion, era magistrat, mama, Antonia, profesoara.

A fost absolvent al Colegiului National "Gheorghe Rosca Codreanu" din Barlad, licentiat in litere in 1954, cu prima lucrare de diploma din Romania si una dintre primele din lume consacrate science - fictionului. A fost scriitor, ziarist, editor, secretar al Uniunii Scriitorilor. In ultimii ani a condus sectia de literatura pentru copii si tineret a Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, fiind si membru in Consiliul USR.

A publicat cinci volume de versuri pentru copii si un roman, "Sfarsitul vacantei", inainte de a se consacra, cu precadere, literaturii SF.

Prozele si studiile lui au aparut in peste 20 de tari. Povestirile "Un fel de spatiu" si "Emisiune nocturna" (Premiul Conferintei Europene de Science Fiction - Fayence, 1985) au fost incluse in antologiile internationale Twenty Houses of the Zodiac (New English Library, 1979), respectiv The Penguin World Omnibus of Science Fiction (Penguin Books, 1986).

Citeste si:
Premierul Ciucă a discutat cu vicepreşedintele companiei Lockheed Martin despre consolidarea Parteneriatului strategic cu SUA
Premierul Ciucă a discutat cu vicepreşedintele companiei Lockheed Martin despre consolidarea Parteneriatului strategic cu SUA
Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, luni la Palatul Victoria, cu vicepreşedintele pentru afaceri internaţionale al companiei Lockheed Martin, Raymond Pisseli, informează Guvernul. În...
Ministrul român Culturii are idei vizând reformarea Eurovision: ”Să se întâmple o resetare completă pe alte baze”
Ministrul român Culturii are idei vizând reformarea Eurovision: ”Să se întâmple o resetare completă pe alte baze”
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a vorbit luni, 16 mai, despre o resetare completă a Eurovision "pe alte baze", considerând că împărţirea politică a voturilor nu are nicio legătură...
Comentarii
bulineli
rank 5
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
Carrandash
rank 2
Fragment din Nota justificativa referitoare la excluderea a scrritorului Paul Goma...