Se striga "jos comunismul, sus reforma" la Uniunea Scriitorilor. Cum a reactionat Nicolae Manolescu (Video)

Miercuri, 04 Martie 2015, ora 20:04
3135 citiri
Se striga "jos comunismul, sus reforma" la Uniunea Scriitorilor. Cum a reactionat Nicolae Manolescu (Video)
Foto: captura Youtube

Mai multi membri ai Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din Romania (GRUSR) au sustinut, miercuri, o conferinta de presa la care au vorbit despre reformarea Uniunii Scriitorilor (USR), cerand mai multa transparenta si modificarea statutului institutiei.

La evenimentul organizat la libraria Carturesti-Verona din Bucuresti au participat, printre altii, scriitorii Paul Cernat, Claudiu Komartin si Octavian Soviany, informeaza Mediafax.

Grupul este alcatuit din peste 80 de scriitori activi.

"Din pacate, in momentul acesta, Uniunea Scriitorilor din Romania nu face decat sa prezerve un set de lucruri care functioneaza anapoda si functioneaza asa de multa vreme si nu putem sa nu observam ca, de 25 de ani incoace, inca din perioada comunista, o reforma reala a acestei organizatii nu a avut loc", a declarat Claudiu Komartin.

Unul dintre obiectivele grupului este schimbarea Statutului USR, in conditiile in care el a fost modificat in martie 2013 special pentru a-i permite lui Nicolae Manolescu sa candideze pentru a treia oara la sefia institutiei.

Statutul Uniunii Scriitorilor, modificat pentru o noua candidatura a lui Manolescu

Sotia lui Nicolae Manolescu a demisionat din functia de vicepresedinte al USR

La randul sau, Florin Iaru a spus ca, incepand din 2012, nu au fost facute publice rapoartele de activitate si situatiile financiare ale USR. De asemenea, nu exista un raport cu privire la situatia la zi a patrimoniului.

"In anul 2012, piata de carte din Romania a insumat 60 de milioane de euro. Presupunand, intr-un mod cu totul logic, ca, din totalul cartilor aparute in Romania, macar o treime reprezinta beletristica, atunci avem o suma de 20 de milioane de euro, din care procentul de 2% prevazut prin timbrul literar se varsa uniunilor de creatii si, in proportie de 99%, Uniunii Scriitorilor, ar trebui sa avem o suma anuala de intrat in vistieria Uniunii Scriitorilor de aproximativ 400.000 de euro, bani absolut suficienti pentru a intretine activitatea, pentru a sprijini scriitorii, pentru a face diversele activitati care ii revin acestei uniunii", a declarat Florin Iaru.

DNA, invitata sa faca o ancheta la Uniunea Scriitorilor: Suspiciuni de frauda si coruptie Interviu

La randul sau, Paul Cernat a spus ca scriitorii din Grup se vad obligati sa ia atitudine, sa investigheze modul in care se cheltuiesc banii.

De asemenea, Octavian Soviany a declarat ca Uniunea Scriitorilor a ajuns "o institutie anacronica, o institutie care exista de pe timpul comunismului, care n-a stralucit niciodata prin transparenta si care pastreaza inca si astazi multe sechele din perioada comunista".

"Membrii uniunilor de creatie au dreptul la alocatii de merit dupa ce implinesc varsta de 60 de ani, trebuind sa indeplineasca o anumita conditie: sa detina fie un premiu al Uniunii Scriitorilor, fie un premiu al Academiei.

Vreau sa va spun ca nici pana in ziua de astazi nu se stie exact cine sunt scriitorii care beneficiaza de asemenea alocatii de merit, nici daca intrunesc conditiile necesare. Lista nu este publica, dar ar trebui sa fie publica, pentru ca este vorba de bani publici", a mai spus scriitorul.

Membrii Grupului pentru Reforma Uniunii Scriitorilor din Romania au prezentat un manifest in sapte puncte, intitulat "Pentru un inceput de reforma a Uniunii Scriitorilor din Romania".

In replica, Nicolae Manolescu, presedintele USR a respins orice fel de dialog.

"Conform semnaturilor de pe lista acestei echipe de reformisti e vorba de 1% din membrii Uniunii Scriitorilor. Imi pare rau, n-am ce discuta cu ei", a declarat Nicolae Manolescu pentru sursa citata, precizand ca la intrebarile adresate public va raspunde consiliul USR care se va reuni la finalul acestei luni.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#grup reforma Uniunea Scriitorilor, #Nicolae Manolescu Uniunea Scriitorilor , #scriitori
Comentarii
Poza Carrandash
Carrandash
rank 1
Poza Carrandash
Carrandash
rank 1
nickey manoliunesco, steagurilii de la primarie si .... (1 din 2)