The New York Times, despre Nina Cassian: Poeta care l-a satirizat pe Ceausescu

Vineri, 18 Aprilie 2014, ora 14:05
9732 citiri
The New York Times, despre Nina Cassian: Poeta care l-a satirizat pe Ceausescu

Poeta Nina Cassian a murit, luni, in locuinta sa din Manhattan, la varsta de 89 de ani, iar evenimentul si viata sa sunt evocate intr-un articol al uneia dintre cele mai importante publicatii din lume.

Nina Cassian a cautat refugiu in Statele Unite ale Americii, dupa ce poemele sale care satirizau regimul lui Nicolae Ceausescu au cazut in mainile Securitatii, scrie The New York Times.

Scriitoare cunoscuta si translator in Romania, inainte de a fi nevoita sa caute azil in anul 1985, a devenit de atunci foarte cunoscuta in Occident. Poemele sale - unele traduse in engleza, altele mai recente compuse in engleza - au aparut in The New Yorker, The Atlantic Monthly si in alte publicatii, iar opera Ninei Cassian este numita "intensa" si "pasionala".

A murit Nina Cassian

Nascuta Renne Annie Katz, dintr-o familie de evrei din Galati, Nina Cassian s-a mutat cu familia in Bucuresti, la varsta de 11 ani. In perioada adolescentei, s-a alaturat organizatiei de tineret a comunistilor, despre care a simtit ca ofera o alternativa mai buna la fascismul acelor ani.

Poeta a luat lectii de pian de cand era foarte tanara si a studiat pictura si literatura la Universitatea Bucuresti, precum si compozitia muzicala la Conservator.

In ce priveste viata personala, a divortat de primul sau sot, scriitorul Vladimir Colin, in timp ce al doilea a murit de cancer, putin inainte de plecarea in SUA, in anul 1985, cu o bursa Fullbright, unde a predat la Universitatea New York.

In timp ce se afla la New York, unul dintre prietenii sai romani, inginerul si poetul Gheorghe Ursu, cunoscut pentru opozitia fata de regimul Ceausescu, a fost arestat de Securitate, torturat si, ulterior, a murit din cauza ranilor.

Printre hartiile lui Ursu, Securitatea a gasit cateva poeme nepublicate ale Ninei Cassian, in care satiriza regimul Ceausescu, astfel ca nu mai era sigur pentru ea sa se intoarca acasa. Dupa ce a primit azil in SUA, s-a stabilit pe Insula Roosvelt, din New York, unde a trait restul vietii.

Cel de-al treilea sot al sau a fost Murice Edwards, directorul artistic al Brooklyn Philharmonic, cu care s-a casatorit in anul 1998.

Citeste si:
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
„Nu există partener mai puternic pentru SUA decât România” susține senatorul american Robert Portman
Senatorul american Robert Portman, care efectuează sâmbătă, 28 mai, o vizită în România, a declarat că nu există pentru Statele Unite prieten mai puternic decât ţara noastră....
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Prima demisie din echipa PLUS din USR. Ciprian Teleman anunță că pleacă din partid
Fostul ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în Guvernul Cîţu, Ciprian Teleman a anunţat sâmbătă, 28 mai, că demisionează din USR. Fost președinte al PLUS Ilfov, acesta a...