Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Aberatia zilei: Opera unui geniu este calcata in picioare

Marti, 20 Octombrie 2015, ora 17:19
5239 citiri
Aberatia zilei: Opera unui geniu este calcata in picioare
Foto: Centrul Brancusi

Ne laudam cu Brancusi, vrem ca ziua lui de nastere sa fie zi libera, ne straduim sa il dezgropam din celebrul cimitir parizian Montparnasse pentru a-l aduce in tara si in acelasi timp ne batem joc cu cinism de capodoperele sale de la Targu Jiu.

Coloana Infinita, Poarta Sarutului si Masa Tacerii se deterioreaza pe zi ce trece in orasul nepasarii, care l-a dat tarii pe deputatul si premierul Victor Ponta, relateaza Gorj News.

Desi in 2013 seful Executivului a promis ca va fi remetalizata, Coloana Infinita rugineste pe zi ce trece, abandonata de specialisti. Mai mult, la baza este scrijelita de tot felul de inconstienti, pentru ca proprietarul Ansamblului Brancusi, adica Primaria din Targu Jiu, nu asigura paza sculpturilor.

Aberatia zilei: Brancusi, victima limbii engleze si bataii de joc

Ciobite si acoperite de licheni sunt si sculpturile de pe Aleea Scaunelor. In plus, capodoperele din ansamblu au fost puternic afectate de spalarea cu jet de apa sub presiune din 2013. Expertii care au venit sa constate efectul spun ca au fost inlaturate astfel chiturile protectoare aplicate la ultima restaurare, cea din 2003. Au venit, au constatat si gata. N-au facut nimic. Sculpturile au fost lasate in paragina.

In februarie 2014, liberalul Radu Boroianu, secretar de stat la Ministerul Culturii a cerut opinia unei comisii internationale de experti si a anuntat crearea unui grup de specialisti care sa se ocupe de salvarea si intretinerea inestimabilelor opere din piatra. Din pacate, USL s-a rupt, Radu Boroianu a zburat din Ministerul Culturii, iar inlocuitorul sau a blocat toate initiativele.

Nimeni nu a fost gasit vinovat, desi au trecut ani de zile de la deschiderea dosarului penal privind spalarea cu jet de apa a unor sculpturi de inestimabila valoare. Conform sursei citate, tacerea oamenilor legii ar avea substrat politic. Daca ar merge pe firul anchetei, procurorii ar putea ajunge la persoane apropiate premierului Victor Ponta, cu functii inalte in administratia locala.

Dosar penal pentru distrugere in cazul operelor lui Brancusi spalate cu jet de apa

Pe de alta parte insa, de monitorizarea si conservarea Ansamblului Brancusi se ocupa un centru care ii poarta numele, dar unde nu lucreaza nici macar un specialist in domeniu. Iar impostura ne costa: UNESCO a respins candidatura Ansamblului Brancusi la un loc pe lista celor mai importante opere de arta ale umanitatii.

De ce nu a intrat Brancusi pe lista UNESCO: Ministrul Culturii a venit cu o scuza

Licitatie Brancusi - O lucrare a fost vanduta cu 9 milioane de dolari la New York

Nicio problema, cat mai sunt in picioare, capodoperele lui Brancusi sunt bune de folosit in campaniile electorale. Au aparut pe afisele candidatului Victor Ponta la presedintia Romaniei, au aparut pe bannerele PSD langa sloganul "Mandri ca suntem romani", sunt bune pentru poze la nunti, botezuri, cununii sau concerte si alte ipostaze in care "dau bine".

Guvernul plateste mii de euro ca sa il dezgroape pe Brancusi, desi nu stie daca mai e cetatean roman

Guvernul vrea sa cumpere un coif dacic si opere de Brancusi din Detroit, oras in faliment

Din pacate, acest caz este reprezentativ pentru Romania: opera unui geniu este calcata in picioare de impostori inculti promovati politic, sub priviile nepasatoare ale oamenilor legii si ale concetatenilor, prea ocupati cu gratarele si berea de weekend sau asteptand mereu sa ia altul initiativa.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Foto: anabirchall.ro

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Coloana Infinita rugina, #sculpturi Brancusi spalate apa , #sculptura