Cheta nationala pentru pastrarea "Cuminteniei Pamantului" a lui Brancusi in Romania

Luni, 08 Septembrie 2014, ora 23:34
5322 citiri
Cheta nationala pentru pastrarea "Cuminteniei Pamantului" a lui Brancusi in Romania
Foto: avocatnet.ro

Doina Lemny, cercetator la Centrul Pompidou din Paris, si Maria Rus Bojan, critic de arta si membru in comitetul de achizitii al Tate Modern din Londra, considera ca sculptura "Cumintenia Pamantului" ar trebui sa ramana in Romania si in acest sens s-ar putea face inclusiv o cheta nationala.

Doina Lemny, doctor in istoria artei si muzeograf cercetator la Muzeul National de Arta Moderna din Paris si Maria Rus Bojan, critic de arta si curator independent, membru in comitetul de achizitie al Tate Modern din Londra, au participat luni, la sediul Artmark, din Bucuresti, la expozitia privata la care a fost prezentata si sculptura "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi.

La aceasta expozitie au participat aproximativ 20 de colectionari, din tari precum Marea Britanie, Franta, Rusia, Estonia, Polonia, Olanda si Norvegia, dar si colectionari romani. Doi colectionari romani au facut deja oferte pentru a cumpara sculptura "Cumintenia Pamantului", insa procedura legala prevede ca statul roman, prin intermediul Ministerului Culturii, trebuie sa isi exercite intr-o perioada de 30 de zile dreptul de preemtiune.

In acest context, Doina Lemny, doctor in istoria artei si muzeograf cercetator la Muzeul National de Arta Moderna din Paris, Centrul Georges Pompidou, a declarat ca sculptura "Cumintenia Pamantului" este opera care ar trebui sa ramana in Romania.

"Ce inseamna Cumintenia Pamantului? Ce inseamna Cumintenie? Este inferioritatea femeii, care este intr-o postura de piosenie, de privire in sine insasi, de aplecare spre meditatie. De aceea spun ca aceasta opera este o opera esentialmente romaneasca si ar trebui sa ramana in Romania, cu toate sacrificiile pe care le-am putea face noi acum.

Eu stiu ca suntem intr-o criza financiara si toata lumea este intr-o criza financiara si ca este foarte greu sa credem ca Ministerul Culturii ar avea bani sa rascumpere aceasta opera, dar o cheta nationala - dupa cum fac americanii si dupa cum se face in alte tari - s-ar putea face, ca sa recuperam aceasta opera si ca sa poata fi vazuta de toata lumea", a spus Doina Lemny.

Cercetatoarea a vorbit si despre istoria acestei sculpturi, pe care o considera a fi "momentul cheie" in creatia lui Constantin Brancusi, respectiv momentul in care acesta s-a desprins de mentorul sau, Auguste Rodin.

"Este realizata dintr-un bloc din piatra din catacombele Parisului. Asa faceau toti sculptorii la inceputul secolului. De altfel, Parisul este sapat in diverse niveluri, pentru ca se aprovizionau de acolo. Marmura era foarte scumpa. Ca si Brancusi, si Modigliani si alti sculptori nu isi procurau marmura, ei ciopleau in piatra pe care o cumparau sau in piatra recuperata din anumite constructii. Brancusi a avut aceasta piatra, a sculptat-o si - dupa cum am spus in prezentarea mea facuta colectionarilor care au venit si acestui grup de sponsori de la Tate Gallery - a fost momentul cheie in creatia lui Brancusi. De aceea este importanta. A fost momentul cheie in creatia lui Brancusi, cand el si-a dat seama ca, ramanand alaturi de Rodin, nu avea decat sa repete ceea ce Rodin a facut si deci nu avea nimic original", a explicat Doina Lemny.

Potrivit acesteia, intentia lui Brancusi a fost la momentul respectiv "reintoarcerea la o metoda ancestrala, din epoca pietrei".

Aceasta a vorbit si despre faptul ca, fiind realizata in 1907, "Cumintenia Pamantului", alaturi de opere precum "Sarutul" si "Rugaciunea", marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a artistului.

Sculptura "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, care este evaluata la circa 20 de milioane euro si face parte dintr-o colectie bucuresteana privata, a fost pusa in vanzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune, a anuntat, luni, casa de licitatii Artmark.

Contactat luni, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat ca Ministerul Culturii nu are in buget 20 de milioane de euro pentru a cumpara sculptura "Cumintenia Pamantului" de Brancusi, insa l-a informat pe Victor Ponta si Guvernul va decide daca vor fi demarate negocieri cu proprietarii lucrarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#Constantin Brancusi Cumintenia Pamantului, #pastrare Cumintenia Pamantului Romania, #Brancusi lucrari Romania , #sculptura