122 de ani de la nasterea lui Charlie Chaplin

Sambata, 16 Aprilie 2011, ora 09:39
2021 citiri
122 de ani de la nasterea lui Charlie Chaplin
Foto: arhiva

Pe 16 aprlie 1889, se nastea la Londra cel ce avea sa devina marele rege al filmului mut, genialul actor complet, care a transmis esenta a ceea ce noi romanii numim "rasu- plansu" in roluri tragi-comice care au ramas nemuritoare. Si-a inceput cariera de mic copil pe scena victoriana, in teatrul de revista din Marea Britanie si a continuat sa joace cu o nestavilita pasiune construind o impresionanta filmografie pe parcursul a mai mult de 75 de ani.

Incepand din 1914, Chaplin isi scrie singur scenariile filmelor sale, dupa care incepe sa le si regizeze, pentru ca treptat sa devina propriul sau producator. In acei ani in care lumea era sfasiata de razboi, el daruia intregii lumi pretioasa puterea de a rade, creand personajul induiosator si comic, capabil sa readuca zambetul pe buze in acele vremuri tulburi.

Charlie Chaplin isi re-inventeaza propriul personaj in rolul celebru din "Vagabondul"("The Tramp"), care reprezinta crezul sau artistic si cu care a ramas in eternitate. Personajul se nascuse deja inca din filmul "Luminile Orasului"("City Lights"). Chaplin, el insusi un emigrant de la Londra sosit in America sa isi caute norocul, se autoportretizeaza caricatural in acest film infatisand lupta pentru supravietuire, privatiunile si umilintele imigrantului oprimat ("underdog"). Marea calitate a lui Chaplin in afara de talentul sau de geniu, a fost si respectul pentru public. El nu a pierdut niciodata contactul sincer cu acesta, in majoritatea filmelor sale "delicios" de subversive.

In 1919 impreuna cu Douglas Fairbanks, D. W. Griffith si cu celebra Mary Pickford fondeaza United Artists. Chaplin a fost una dintre cele mai creative si mai influente personalitati din epoca filmului mut. Dar activitatea sa artistica a continuat si dupa aparitia sonorului si a durat mai mult de 75 de ani. El a compus de multe ori si muzica filmelor sale. Filmul "Marele dictator" ("The Great Dictator"), 1940, este un pamflet la adresa dictaturii care otravea pe atunci Europa. El face aluzie la Hilter cu mustata sa caracteristica si la Mussolini, prin personajele care devin in film Hynkel si Napaloni.

Ambasadorul Germaniei in Statele Unite de la acea vreme a intreprins o serie de demersuri si a facut presiuni pentru interzicerea turnarii filmului. Intreg Hollywood-ul se temea de posibilele repercursiuni, implorandu-l pe Chaplin sa abandoneze proiectul. Dar Chaplin s-a bucurat de sustinerea presedintelui Franklin Roosevelt, care l-a invitat la Casa Alba la cateva saptamani dupa premiera filmului pentru a-l asculta interpretand discursul din final. Filmul a fost insa interzis in toata Europa.

Chaplin a fost pe cat de adulat pe atat de controversat. Simpatia lui pentru politicile de stanga l-au determinat sa se restabileasca in Europa in anii '50. Renumit pentru pasiunile pentru femei mult mai tinere decat el, a avut in total 12 copii cu cele 4 femei ale vietii lui.Cand a cunoscut-o pe Oona O'Neil cu care a avut opt copii, (printre care si pe cunoscuta actrita Geraldine Chaplin), el avea 54 de ani iar ea 18.

Charlie Chaplin a lasat pentru totdeauna pe celuloid imaginea clovnului modern, care plange sub rasul mastii, caraghios pana la induiosare, un geniu cu suflet de copil, de o infricosator de vulnerabila inocenta, critic atat de actual al societatii umane, care poarta in jobenul prafuit si bastonul sau magic, prototipul vagabondului devenit nemuritor prin sacralitatea actorului, cel mai pretios dar pe care il poate primi vreodata publicul din toate timpurile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Charlie Chaplin comediant , #stiri cultura
Comentarii
Poza srelu
srelu
rank 5
Ascultati un cantec de dragoste foarte frumos compus de Chaplin
Poza bagatorudesama
bagatorudesama
rank 5