Ziare.com

60 de ani de la moartea Alicei Voinescu, prima romanca care a obtinut un doctorat in filosofie

de Alina Toma
Vineri, 04 Iunie 2021, ora 23:54

   

60 de ani de la moartea Alicei Voinescu, prima romanca care a obtinut un doctorat in filosofie
Alice Voinescu s-a nascut la 10 februarie 1885 in Turnu Severin, fiind o importanta scriitoare, eseista, profesoara universitara, critic de teatru si traducatoare.

In 1948 a fost pensionata de la catedra si a petrecut un an si sapte luni de inchisoare la Jilava si la Ghencea. Dupa detentie, a avut domiciliul obligatoriu in comuna Costesti de langa Targu Frumos, judetul Iasi, pana in 1954.

A studiat la Facultatea de Litere si Filozofie de la Bucuresti unde audiaza cursurile lui Titu Maiorescu, Constantin Radulescu-Motru- este nepoata acestuia -, Pompiliu Eliade, Mihail Dragomirescu, Nicolae Iorga.

In 1908 isi ia licenta in filozofie cu Maiorescu, iar la insistentele acestuia, familia o trimite la studii in Germania si Franta pentru pregatirea unui doctorat.

In 1936 contribuie cu articole la Istoria Filozofiei Moderne, publicata de Societatea Romana de Filozofie. De acum inainte se va axa doar pe teatru si reprezentari dramatice. Intre 1939-1940 lucreaza la un volum despre patru dramaturgi contemporani (Wedekind, Pirandello, Shaw si Claudel). A condus catedra de istoria literaturii dramatice la Conservatorul de Arta Dramatica si Muzica din Bucuresti.

Conferintele sale erau considerate adevarate prelegeri de umanism. Cursurile sale universitare acopereau dramaturgia clasica franceza, tragedia greaca si drama elisabetana (cu precadere Shakespeare). A tinut si cursuri de sociologie la Inalta Scoala de Asistenta Sociala, militand penru emanciparea si educarea femeilor.

In 1940 ia atitudine publica impotriva asasinarii lui Nicolae Iorga de catre legionari.

In 1951 este arestata facand un an si sapte luni de inchisoare, urmati de domiciliu obligatoriu in satul Costesti din apropierea localitatii Targu-Frumos, unde ramane pana in ianuarie 1954 in conditii grele..

Tot in 1951 copiile ramase de la studiul Eschil, sunt distruse de comunisti. La interventiile scrise ale lui Tudor Vianu, Mihail Jora (care isi pierduse si el catedra de la Conservator), Perpessicius, Florica Muzicescu, Camil Petrescu, Victor Eftimiu sau Vasile Voiculescu, precum si la interventia lui Petru Groza, este eliberata, traind cu o pensie modica si din traduceri (din limbile engleza si germana-Kleist, Mann etc.). Continua sa isi ajute apropiatii si cativa tineri discipoli, fie financiar, fie prin scris. Se stinge in noaptea de 3 spre 4 iunie 1961.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre filosof cultura comemorare
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3941 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Destinul intelectualului sub teroarea comunista

"Un model intelectual, pe care epoca l-a transformat intr-un model moral.

După studii de filozofie in Bucuresti, Leipzig si Hamburg incununate de un doctorat la Londra despre interpretarea operei lui Kant, a fost timp de 26 de ani profesor la Conservatorul din Bucuresti, maestrul a mai multor generatii de intelectuali.

In 1948 este concediată.

In 25 aprilie 1951 este arestată pentru participarea la conferintele de rezistentă intelectuală, organizate de Petre Manoliu (o "Universitate liberă" asa cum peste trei decenii vor organiza cehii "Charta 77").

Ţinută nejudecată un an in lagărul de la Ghencea si inchisoarea Jilava, este trimisă in domiciliu obligatoriu, fără nici un mijloc de subzistentă, timp de sase ani, intr-un sat din nordul Moldovei.

Luciditatea cu care si-a privit contemporanii, ca si demnitatea, profunzimea si prestigiul ei in epocă, o transformă intr-un simbol al destinului intelectualului sub teroarea comunistă."

https://www.memorialsighet.ro/alice-voinescu-5/

 

"uratenia si murdaria si comicaria" comunismului de ieri si de azi

"Nu vreau să mă gandesc la cele 19 luni trecute in inchisoare. E ceva atat de străin de gandul meu, de soarta mea adevărată indreptată spre libertate, incat nu-mi recunosc nicio rudenie, nicio afinitate, nicio coincidentă intre mine si cele prin care am trecut. Zadarnic am incercat să integrez acest timp in sensul vietii mele. Am vrut să-i găsesc un rost, o explicatie. Mă amăgeam cand pretindeam că e o mare experientă ce-mi poate folosi. Nu mi-au folosit toată uratenia si murdăria si comicăria, decat să mă delimitez mai bine, să mă smulg din ele“, scria Alice Voinescu in noiembrie 1952, in timpul perioadei in care se afla in domiciliu fortat.

https://dosaresecrete.blogspot.com/2020/02/cum-au-umilit-o-comunistii-pe-alice.html

 

Doctor la Paris, puscarias la Bucuresti, masura comunismului

"Alice Voinescu s-a născut pe 10 februarie 1885 la Turnu Severin intr-o familie de intelectuali, tatăl ei fiind avocatul Sterie Steriadi, doctor in Drept la Paris iar mama, Massinca, descendentă a lui Petrache Poenaru. La varsta de cinci ani fetita știa să citească in romană și germană, iar la șase ani invață limba franceză.

Alice a studiat la Facultatea de Litere și Filozofie din București si in 1908 si-a luat licența in filozofie cu Titu Maiorescu, apoi, la insistențele acestuia, familia o trimite la studii in Germania și Franța pentru pregătirea unui doctorat.

In 1913 obține doctoratul in filozofie la Sorbona, sub indrumarea lui L. Levy-Bruhl, apoi i se propune o catedră la o universitate din Statele Unite și un post de lector la Paris." Alice Voinescu le refuză pe amandouă, ramanand in Romania.

De ce a hotarat asa destinul Alicei? Pentru ca "uratenia si murdaria si comicaria" comunismului, sa se dezvaluie tuturor oamenilor de buna credinta.

Dictatura comunista s-a instalat cu minciuna. Si pentru asta a trebuit sa inchida toate valorile morale, intelectuale si spirituale ale societatii romanesti interbelice, care ii stateain cale.

Analfabetii de ieri si de astazi, nu au cunostinta faptului, ca niciodata valoarea spirituala nu poate fi ingropata de ignoranta. Dupa 69 de ani, valorile aceeasi mentalitate satanist comunista, ar condamna-o din nou pe Alice Voinescu.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor