Ziare.com

67 de ani de la '' tsunamiul '' aerian american asupra rafinariilor Ploiestiului

Duminica, 01 August 2010, ora 23:40

   

67 de ani de la '' tsunamiul '' aerian american asupra rafinariilor Ploiestiului
La 1 august 1943, o escadrila de bombardament apartinand Aviatiei a 9-a Americane - care numara 178 de aparate B-24 Liberator - a executat un atac devastator care a lovit in plin cele mai importante rafinarii ploiestene ale vremii ( Astra Romana, Creditul Minier, Vega si Columbia).

Operatiunea, denumita codificat "Marele Val", s-a inscris in cadrul strategiei de razboi a Coalitiei Natiunilor Unite de a distruge resursele de combustibil ale Axei, Germania detinand in acea perioada monopol asupra petrolului si unitatilor de prelucrare din Romania.

Decizia bombardarii rafinariilor din zona Ploiestiului a fost luata la Casablanca - la finele Campaniei din Africa de Nord si invadarea Siciliei - de catre presedintele SUA, Franklin Roosvelt, si premierul Marii Britanii, Winston Churchill.

Escadrila de avioane ale mortii a decolat in dimineata primei zile de august a anului 1943 din Benghazi (Libia) si dupa un zbor de sase ore pe traiectul de zbor Insula Corfu - Lacul Prespa (Bulgaria) - Bistret - Piatra Olt - Gaiesti a ajuns deasupra Ploiestiului, in jurul orelor 14 lansand mii de bombe care au tintit in amintitele rafinarii ale orasului "aurului negru".

Bilantul dezastrului a fost pe masura furiei atacului: 43 de avioane doborate (36 americane, 7 germane si 2 romanesti), 240 de morti si disparuti, 110 prizonieri, iar pagubele materiale suferite de rafinariile lovite au fost enorme.

Conform istoricilor, operatiunea a reprezentat cel mai scump raid aliat din timpul celui de-al doilea razboi mondial care practic a dus la sfarsitul atat de temutei Armate a 9-a Aeriene Americane.

Citeste mai multe despre bombardare rafinarii Ploiesti
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3138 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Draga Aurel !

Intre pilotii acelor bombardiere era si UN ROMAN.
A murit de 6 ani. L-am vazut si i-i stiu numele. Dat tac. Trebuia sa o faci matale daca ai inceput cu acest articol. De ce nu te-ai documentat suficient ?

 

...

Pentru ca, daca nu stiai, ziare.zoo este un site de non-profesionisti, de subiectivisti si de pseudo-jurnalisti.

Tot la Casablanca

Aceiași criminali ai RM2, Roosevelt-Churchill (ghiciți etnia celor doi !) au stabilit la Casablanca și teribilul "unconditional surrender" care a prelungit războiul incă c. 2 ani.
Scopul ? L-a spus regele Mihai I intr-un interviu...are mare legătură cu bolșevismul și creatorii săi.
PS - nu răspund provocărilor și celor sărăci cu duhul !

 

... si totusi

... cu toate bombardamentele efectuate de americani asupra Ploiestiului in cel de al II lea razboi modial, multi locuitori ai orasului au asteptat o viata venirea aliatilor ( a americanilor in special...si parintii mei au pierdut casa la cel de al doilea bombardament al aliatilor asupra Ploiestiului)... de replublicani.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor