Ce este gaura neagra? Fenomenul, explicat de o laureata a Premiului Nobel

Joi, 08 Octombrie 2020, ora 05:00
10788 citiri
Ce este gaura neagra? Fenomenul, explicat de o laureata a Premiului Nobel
Foto: Pixabay

Intrebata cum ar explica unui copil ce inseamna o gaura neagra, profesoara americana de astronomie Andrea Ghez, unul dintre cei trei laureati ai Premiului Nobel pentru Fizica ce a fost atribuit marti, a raspuns: "un obiect a carui gravitatie este atat de puternica incat nimic nu-i poate scapa, nici macar lumina", conform AFP care publica un scurt interviu obtinut telefonic cu Andrea Ghez.

O astfel de definitie nu satisface intotdeauna curiozitatea interlocutorilor, noteaza AFP.

"Foarte putini oameni inteleg ce este o gaura neagra, insa foarte multi oameni sunt fascinati de ele", a sustinut Andrea Ghez prin telefon pentru AFP, din California, la aproximativ o ora dupa ce a aflat ca a devenit cea de-a 4-a femeie din istorie care a primit Premiul Nobel pentru Fizica.

Grupul de cercetatori din care face parte a sarbatorit in aceasta vara implinirea a 25 de ani de cand a inceput munca la acest proiect ce a ajuns la punctul culminant, cu ajutorul giganticelor telescoape din Hawaii si dupa nenumarate calcule, prin masurarea gaurii negre supermasive din centrul Caii Lactee, denumita Sagittarius A*.

"Este foarte greu sa conceptualizezi o gaura neagra. Legile fizicii in apropierea unei gauri negre sunt atat de diferite de legile fizicii care se aplica pe Pamant, incat nu putem avea nici un fel de intuitie in legatura cu lucrurile pe care le cautam. Pot sa-mi reprezint o gaura neagra din punct de vedere matematic, abstract, insa imi este foarte greu sa-mi formez o imagine, pentru ca (intr-o gaura neagra) spatiul si timpul se amesteca", a declarat ea pentru agentia franceza de presa.

Modul in care putem "vedea" o gaura neagra, obiect cosmic prin definitie invizibil, este sa observam traiectoriile obiectelor din jurul sau. In acest caz, stelele. Andrea Ghez a confirmat ca dupa 25 de ani de studiere a gaurii negre din centrul Caii Lactee are in minte o harta foarte exacta a stelelor care graviteaza in jurul lui Sagittarius A*.

"Stelele sunt precum niste copii si le cunoastem pe toate dupa nume, insa ele se schimba cate putin in fiecare an", a sustinut ea.

O alta intrebare de neofit: este adevarat ca, asa cum scrie si Academia suedeza, nu simti nimic daca pici intr-o gaura neagra?

"Nu ai supravietui. Daca ajungi sa cazi cu picioarele inainte intr-o gaura neagra, primul lucru care s-ar intampla ar fi ca atractia gravitationala s-ar simti mai puternic la nivelul picioarelor decat la cel al capului si apoi te-ai descompune pana la nivel de atomi. Deci nu ai simti nimic pentru ca nu ai mai exista".

Andrea Ghez, nascuta in 1965 la New York, are un doctorat la California Institute of Technology din Pasadena, obtinut in 1992. In prezent, cercetatoarea americana este profesoara la Universitatea California din Los Angeles. Ea crede cu putere ca mai multe mistere ale gaurilor negre vor fi dezlegate in cursul vietii sale.

"Este un domeniu al fizicii in care ritmul descoperirilor s-a accelerat, pentru ca tehnologia evolueaza cu toata viteza. Si sincer, stim foarte putine".

Acum doi ani, fiziciana canadiana Donna Strickland a castigat Nobelul pentru Fizica si, inaintea ei, doar alte doua femei l-au obtinut - Maria Goeppert Mayer in 1963 si celebra Marie Curie in 1903.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cea mai puternică explozie din istorie de la Big Bang, văzută de omenire: Dezvăluie un nou mister VIDEO
Cea mai puternică explozie din istorie de la Big Bang, văzută de omenire: Dezvăluie un nou mister VIDEO
Un obiect necunoscut la acea vreme, aflat la o distanță colosală de Pământ a produs cea mai puternică explozie de radiații gamma din istorie de la Big Bang, văzută vreodată de omenire....
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#gaura neagra, #laureat, #premiu Nobel , #stiri cultura