Ceremonia fizica a decernarii premiilor Nobel de la Stockholm a fost anulata. O premiera din 1944

Marti, 22 Septembrie 2020, ora 23:11
2701 citiri
Ceremonia fizica a decernarii premiilor Nobel de la Stockholm a fost anulata. O premiera din 1944

Ceremonia fizica de decernare a premiilor Nobel la 10 decembrie la Stockholm a fost anulata, o premiera din 1944 provocata de pandemia de COVID-19, a anuntat marti Fundatia Nobel, citata de AFP.

O ceremonie televizata este prevazuta, in absenta laureatilor care vor primi premiile de la distanta. Castigatorii premiilor Nobel pentru Medicina, Fizica, Chimie, Literatura, Pace si Economie vor fi anuntati intre 5 si 12 octombrie de la Stockholm si Oslo.

O mica ceremonie de decernare a premiului pentru Pace este prevazuta la Oslo pe 10 decembrie, dar intr-un format redus, a anuntat mai devreme directorul Institutului norvegian Nobel.

La Stockholm, in fiecare 10 decembrie - data care marcheaza moartea creatorului premiilor suedeze Alfred Nobel - sunt decernate de comitetele suedeze: Medicina, Fizica, Chimia, Literatura, la care se adauga premiul pentru Economie.

"Ultima data cand nu a avut loc ceremonia la Stockholm, era in 1944, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial", a explicat pentru AFP Gustav Kallstrand, istoric al Fundatiei Nobel. "Cu toate acestea, va fi o gala online anul acesta", a subliniat el.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, mai multe premii nu au fost nici decernate, nici atribuite, chiar daca Suedia nu a participat la conflict. Premiile din 1944 au fost acordate retroactiv in 1945.

In 1940, 1941 si 1942, nu au avut loc ceremonii si nici nu au fost acordate premii.

Anul acesta, pentru siguranta, laureatii vor primi premiile in tara de rezidenta, cel mai probabil prin intermediul ambasadelor si al universitatilor lor, a explicat Fundatia.

Organizatia care administreaza premiile Nobel a anuntat deja in iulie ca banchetul de la Stockholm este anulat, o premiera dupa 1956, cand a avut loc un incident diplomatic legat de revolta de la Budapesta.

Fundatia a avertizat deja ca decernarea premiilor va avea loc in noi formate din cauza pandemiei de COVID-19.

Citeste si:
Dezastru la FCSB din cauza Covid! Alți doi jucători testați pozitiv. Cum arată echipa pentru meciul cu Mioveni
Dezastru la FCSB din cauza Covid! Alți doi jucători testați pozitiv. Cum arată echipa pentru meciul cu Mioveni
Situația devine critică la FCSB din cauza coronavirusului. Alți doi fotbaliști au fost testați pozitiv, astfel că echipa lui Becali se va prezenta la meciul cu Mioveni fără mulți...
Rata de infectare din București continuă să crească. A trecut de 16 la mie
Rata de infectare din București continuă să crească. A trecut de 16 la mie
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 a trecut sâmbătă de 16 la mie în Capitală. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 a...
Sursa: Ziare.com