Articol citit de 1795 ori
Firesc!
O consecinta a 20 ani dezastruosi din invatamant. Politicienii sunt interesati sa tina poporul la nivel scazut de pregatire pentru a-l manipula mai usor. Ne dam singuri la "gioale"! Ne mai miram de "manelizarea" clasei de mijloc din Romania.
Cum sa comparam mere cu pere si sa obtinem banane
Singurele date relevante sunt cele in raport procentual.
Pentru ca romanii, nominal, nu au aceleasi venituri ca norvegienii sau italienii.
Si, surpriza, daca vom compara procentual, observam ca o familie de romani cheltuie procentual mai mult pt cultura decat italienii sau luxemburghezii !
Evident, o vor face pe bunuri culturale mai ieftine, pt ca au si ei putere de cumparare mai redusa, deci vor prefera tv-ul si cinema-ul, e normal.
Ce mai e relevant cu adevarat?
Nu cati artisti sunt salarizati, ci cate rezultate de valoare se obtin cu acei artisti pe care ii are o tara. Ca degeaba platesti 300.000 de artisti daca nici unul nu e capabil sa creeze ceva remarcabil, sunt niste mediocri.
Ori, inca o surpriza, Romania sta excelent la raport calitate/cost, pt ca desi are procentual mai putin artisti, ei obtin mult mai multe premii decat aia turci, norvegieni sau unguri (niciodata capabili sa ia un Palme d'Or).
Datele sunt deja invechite, in ultimii 2 ani am inceput sa exportam si noi..
Aiurea....
Nu e adevarat! Daca s-ar face un studiu si asupra a ceea ce se cumpara,nu stiu cita"cultura" veti gasi in vest!!!
Apoi la romani inca se "transfera" biblioteca de la mama la copil! La romani inca se mai descarca gratuit multe de pe net, ceea ce strainii stiu ca nu au voie si nu fac asta in numar asa de mare ca la noi. La noi cartile se mai si imprumuta, in strainatate nu! La teatru salile sunt pline si la noi! Filmee care azi au luat Oscarul sunt vizionate mult mai repede de catre romani ptr ca le gasesc pe net! Un articol care nu arata adevarul!Ci doar o statistica pur vestica si care nu are de-a face cu realitatea! Sau statistica e facuta de catre un grup de cercetatori britanici (sau americani...tot aia)...
Romania a exportat in cursul anului 2009 bunuri culturale in valoare de 21 de milioane de euro.
penibil. Ce sa te astepti de la un guvern condus de cocalari(Basescu,Videanu), fitze de Dorobanti (EBa, Udrea), manelisti (Telmecan sau cum il cheama). O tara fara cultura este o tara pe cale de disparitie
Salata de fructe
Nu stiu daca ai observat, dar datele despre angajatii din cultura sau fondurile alocate culturii de catre stat sunt date in procente, deci proportional. De asemenea datele cu privire la cheltuielile "culturale" individuale ale cetateanului. Asa ca nu prea inteleg despre ce vorbesti.
Si despre exporturi culturale romanesti inca n-am auzit, nu exista un brand cultural serios asociat cu Romania, nu exista nici o recunoastere occidentala a vreunui produs cultural romanesc, iar putinele reusite romanesti individuale din occident, fie ele artistice, stiintifice,sau de alta natura , nu sunt legate defel de Romania, nici in mentalul colectiv si nici de facto.
Si ca sa-ti dau un exemplu concret: traiesc intr-un oras vest european cu 1,3 milioane de locuitori, in care conform statisticilor exista mai multe teatre decat in toata Romania si in care numarul spectatorilor e de 1,43 ori mai mare decat nr. spectatorilor din toate teatrele romanesti. De asemenea nr.anual al spectatorilor operei locale depaseste cu cateva mii numarul spectatorilor de opera din 10 orase mari romanesti cu o populatie cumulata de aproape 4 milioane de oameni.
Asa ca, moncher, nu comparam mere cu pere si cu banane, doar le amestecam !
noi suntem manelistii
ce n aiba de cultura ,biblioteci,scoli si alte minuni din astea,sa fim seriosi exemplul nostru suprem e zeus si boc si poc,hahaha,urla prostia prin tarisoara noastra si e bine asa ne place noua,in curand se vor vedea si rezultatele,tara asta va deveni o jungla
Si cu cine sa ne comparam ?
Aven TV pentru teatru si cinema,avem internet pentru carti. Muzeele le stim.
Intr-un cuvant SUNTEM MODERNI si dinamici nu conservatori.
A facut cineva
un studiu comparativ intre setea de cultura si pretul cu care se stinge acesata sete?
Inainte, cand era rau si eram oropsiti, cumparam doua, trei carti pe sapatmana.Acuma, cam una la sase luni.Este posibil ca o carte pentru copii sa coste 50-90 de lei?
Asa ca studiul Eurostat este egal cu zero! Statistic asa o fi, dar realitatea este alta.
Cam asa ceva
Problema cea mai mare la noi e ca nu se promoveaza si recunosc valorile, ceea ce in occident de foarte multe ori se face. Se promoveaza si la ei informatia de umplutura, de scandal, caci de acolo am copiat asta (ziare de scandal, emisiuni cretine, promovarea cocalarilor)...
Si cred ca intradevar ca medie culturala stam foarte prost, dar nu inseamna ca sunt occidentalii mai cu mot ci au alt nivel de trai, ceea ce inseamna ca au timp mai mult si bani pentru activitati diverse, altele decat munca si mancare. Din pacate asta afecteaza si mareste diferenta dintre nivelul cultura si intelectual.
Eu cred ca daca noi ne-am orienta un pic pe specificul si valorile proprii, cat ele mai sunt, ar fi ceva. In anii 90 eram mandru de potentialul pe care il vedeam in jur, acum sunt trist ca am reusit sa ne batem joc de el si sa ne degradam ca societate pana la alienare.
Eu as pune si degetul pe vinovati: cei care si-au asumat rolul de a administra aceasta tara din 90 pana acum, desi in mare parte nu aveau acest drept caci le lipseste baza morala, intelectuala si culturala de a o face.
Parerea mea.. mentionez ca am locuit si muncit o vreme in Germania si Anglia.
Despre carti, poate au dreptate. Dar in casa romanului sint de 10 ori mai multe carti
decit in media caselor din emisfera de Nord. Si le-au citit in medie de doua ori. Si sint mindri cu ele. Despre spectacole si muzee, asta este pacat. Spectacolele sint de calitate, iar muzeele au cu greu rival: Muzeul Tehnic, Muzeul Militar, Muzeul Antipa, Muzeul Satului...