Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vorbiti mesagereza? - cum arata limbajul adolescentilor din generatia "messenger"

Vineri, 19 August 2011, ora 10:21
30990 citiri
Vorbiti mesagereza? - cum arata limbajul adolescentilor din generatia "messenger"
Foto: Arhiva

"Sal! Cff? Da'i lu Alex id'u meu ji zi k ne vdm maine k aj vrea sa vb cu el j cne jtie, poate iese cv. Ms. Xoxo.". Ati inteles ceva? Sa va traduc: "Salut!Ce faci? Da-i lui Alex id-ul meu de messenger si spune-i ca ne vedem maine, pentru ca as vrea sa vorbesc cu el ceva, cine stie, poate iese ceva. Multumesc, pupici". Este un sms trimis de o fata de 13 ani prietenei ei.

Acest limbaj poate fi intalnit in randul adolescentilor, al generatatiei "messenger". Pe langa abundenta consoanelor si a prescurtarilor folosite de tineri, uneori exista simboluri care inlocuiesc lidere. Astfel, "a" devine "@", "e" devine "3", "o" devine "0", iar "i" devine "!". "!Nt3Rn3t" inseamna "Internet", dar sigur aveti probleme atunci cand trebuie sa cititi acest cuvant.

Ei bine, pentru pustii din ziua de azi, nu este nici o problema. Unii ar putea spune ca tinerii stalcesc limba romana. Este celebru cazul unui elev care, anul trecut, la Hunedoara, la examenul de Bacalaureat, a scris enuntul unui exercitiu astfel: "Gasitzi in txt. d mai jos cuvs. kre indplnsc fct. sint. d sub".

Psihologul Cristina Calarasanu, director Active Learning Center, este insa de parere ca "Nu este vorba de o stalcire a limbii romane in sensul clasic, desi este adevarat ca formele de adresare presupun o anumita deformare a cuvintelor. Ci este vorba mai degraba de o amenajare, de un soi de 'licenta' de a vorbi intr-un anume fel, intr-un anume grup, despre anumite lucruri.

Va aduceti aminte cum luati notite la cursuri? Nu era nicidecum in totalitate corect. Erau prescurtari, coduri particulare, cuvinte partiale, semne etc. Un astfel de limbaj poate fi o modalitate de a apartine unui grup, de a se recunoaste in modalitatea de exprimare a acelui grup si mai ales de a recunoaste ceea ce transmite acel grup".

In viziunea specialistului, tinerii care comunica astfel intre ei nu sunt neaparat analfabeti. "Din experienta mea, multi dintre acesti tineri, intr-un alt context decat cel de care vorbeam mai sus, se pot exprima cat se poate de corect si pot scrie intr-un mod gramatical fara nici o problema. Nu este o lacuna de invatare, ci este o deformare voita pentru a creea o anumita identitate", a declarat Cristina Calarasanu, pentru Ziare.com.

Cu toate acestea, exista cazuri, ca cele de mai sus, in care tinerii scriu in "mesagereza" si in situatii oficiale.

Din pacate, tentativele de a-i face pe tineri sa respecte limba romana sunt firave. De exemplu, grupul "Gramatica nu tine de foame, nu mancati litere", de pe Facebook, a reusit sa adune abia 163 de "like-uri".

Fiecare generatie schimba modul de comunicare

Fiecare generatie are propriul sau limbaj de comunicare. Imi aduc aminte de copilaria in care in fata fiecarei silabe puneam prefixul "go", imaginandu-mi ca parintii nu inteleg ce spun. Se numea "limba cu go" si suna cam asa: "Gomergogem gola gofilm?" adica "Mergem la film"? Problema este ca nu reuseam sa scriu asa si, mai ales, nu s-a intamplat sa dau vreo teza in "limba cu go".

"Acest mod de comunicare pare in conformitate cu evolutia tehnologiei si cu aptitudinile tot mai bune ale adolescentilor de a folosi aceasta tehnologie. Fiecare generatie isi are propriul ei limbaj si sistem de comunicare. Va mai aduceti aminte de biletelele din timpul orelor, jurnale, oracole etc Toate acestea par acum demodate si uitate in timp, dar ele au fost tot atat de la moda precum sunt si actualele forme de comunicare. Un limbaj presupune adecvare in cadrul unui grup anume, un anume grad de intimitate si mai ales un fond de interese comune", mai spune Cristina Calarasanu.

Mic dictionar de mesagereza:

Cf = ce faci?

Cff = ce faci fata?

bn = bine

np = no problem

Cmf = ce mai faci?

Cmz = ce mai zici?

Dnd = do not disturb (n.r. - nu deranja)

afk = away from keyboard (n.r. - plecat de la computer)

10x = thanks (n.r. - multumesc)

ms, msi = mersi

Bbl = Be Back Later (n.r. - revin mai tarziu)

brb = be right back (n.r. - revin imediat)

poop = pup

Omg = Oh, my God (n.r. - Dumnezeule!)

lma = la multi ani

LOL = laughing out loud (n.r. - rad cu gura pana la urechi)

xoxo = pupici

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#limbaj messenger, #prescurtari messenger, #sms tineri, #limba romana tineri , #stiri cultura