Dirijorul Madrigalului: Publicul din Romania e mai greu de multumit decat cel din afara Interviu

Luni, 15 Aprilie 2013, ora 12:41
4196 citiri
Dirijorul Madrigalului: Publicul din Romania e mai greu de multumit decat cel din afara Interviu

Indiferent de domeniul in care activezi, de orasul sau regiunea in care traiesti, ba chiar si de varsta, e imposibil sa nu fi auzit de Corul Madrigal. Stii parca de cand lumea de el, ceea ce se explica prin faptul ca acest grup a implinit, saptamana trecuta, venerabila varsta de 50 de ani.

Corul a fost infiintat in 11 aprilie 1963, la initiativa lui Marin Constantin si a unor studenti ai Conservatorului Ciprian Porumbescu, actualmente Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.

Timp de 47 de ani activitatea Corului National de Camera Madrigal a fost sinonima cu numele dirijorului Marin Constantin, fondatorul sau. In decursul unei jumatati de veac, cu peste 4.100 de concerte sustinute pe cele mai mari scene din tara si strainatate, Madrigalul a adus aproape de sufletul publicului mai mult de 1.000 de capodopere apartinand tuturor epocilor creatoare ale istoriei muzicii romanesti si universale.

In 1992, Corul National de Camera Madrigal a fost desemnat drept Bun al Patrimoniului Universal UNESCO. Din 2011, dirijor este Voicu Popescu, muzician roman, dirijor, artist liric si regizor muzical, castigator al multor premii si distinctii. Este dirijorul Corului de Copii Radio, fondatorul si dirijorul Grupului Coral SOUND al Casei de Cultura a Studentilor din Bucuresti, iar din toamna lui 2011 si dirijorul Corului National de Camera "Madrigal". De asemenea, este si presedintele Fundatiei Culturale SOUND.

E poate cea mai potrivita persoana care sa vorbeasca despre pulsul culturii la romani si chiar despre tinerele generatii, care, contrar parerii generale, nu sunt dezinteresate de cultura, ci pur si simplu nu sunt scolite in acest sens, dupa cum a declarat pentru Ziare.com Voicu Popescu, dirijorul Madrigalului.

"Nu beneficiem doar de un public de nisa"

- Cine vine la spectacolele dvs? Va puteti descrie publicul in cateva cuvinte?

Judecand dupa aparente, partea cea mai importanta a publicului este alcatuita din obisnuitii concertelor, spectatori de varsta medie si avansata. Feedback-ul oferit de retelele de socializare indica interesul si reactia multor tineri, mai putin cunoscatori ai muzicii, doritori insa sa vada si sa asculte live Madrigalul. Ma bucur ca nu "beneficiam" doar de un public de nisa.

- Sunt romanii mai buni ascultatori de muzica de camera fata de cei din alte tari? Cum este apetitul romanului pentru acest gen de muzica comparativ cu locuitorii altor tari?

In Romania, consumul de arta din zona clasica este destul de redus, avand in vedere raportul dintre numarul de evenimente muzicale si numarul de locuitori. As spune ca exista zone vide de manifestari concertistice, ceea ce explica saracia culturala a unei insemnate parti a populatiei tinere. In numeroase tari, chiar si din America Latina (ex. Venezuela), statul investeste in programe nationale de educare a tineretului prin muzica.

De curand, Corul National de Camera Madrigal si-a asumat un proiect de educatie prin muzica intitulat Cantus Mundi, al carui initiator este dirijorul Ion Marin si care se adreseaza copiilor si tinerilor din toate zonele, inclusiv cele unde exista nevoi speciale. Sper ca acest model de lucru sa inspire si alte institutii si organizatii pentru a putea recupera handicapul creat in ultimii ani.

- Cum este publicul din prezent fata de cel de acum 20 de ani?

Astazi, ispitele timpului sunt inzecit mai numeroase fata de cele de acum 20 de ani. In plus, societatea este mai dramatic polarizata social; cei care au bani sunt atrasi de evenimentele intens mediatizate, chiar daca preturile sunt mari, in vreme ce, destul de multi, cei care apreciaza dar nu au resurse suficiente sa intre in salile de concert, se multumesc sa asculte si sa vizioneze programele oferite de radiourile si televiziunile culturale.

Exista evenimente importante care trec neobservate si evenimente mai putin valoroase care atrag prin sistemul de promovare.

- Cum este concurenta pe acest segment? Aveti vreun "rival" direct?

Am fost unul dintre cei ce nu a incurajat ideea de rivalitate intr-un domeniu in care este mare nevoie de colaborare. Personal, am intretinut relatii de buna calitate cu colegii mei "coralisti". Pana la revendicarea pozitiilor in clasamente este important sa fii de folos celor care au dorinta sa patrunda in lumea unei arte extrem de fragile.

- Povestiti-ne o experienta inedita de la o reprezentatie, legata de concert in sine sau de public, poate fani. Exista si experiente neplacute?

In timp, chiar si experientele neplacute pot imbraca o aura luminoasa... Eu v-as relata o intamplare deosebita legata de prezenta Corului de Copii Radio in Statele Unite. In programul de turneu am inclus o piesa emotionanta adresata, prin limbaj muzical si gestual, celor cu diferite forme de handicap. La sfarsitul piesei, asa cum se obisnuieste, asteptam aplauzele. Am auzit doar o usoara rumoare si am vazut cum unii copii din cor incep sa lacrimeze.

Cand m-am intors, tot publicul era ridicat solemn, in picioare, in semn de respect pentru cei nefericiti. Frumoasa si unica, pentru mine, experienta de solidaritate umana!

- Ce personalitati de seama ati avut pana acum in public?

In istoria sa, Madrigalul a avut ocazia sa relationeze cu sefi de state, ministri, politicieni de toate rangurile, sefi ai unor organizatii nationale si internationale, muzicieni de notoriete, personalitati ale presei de specialitate, artisti din alte domenii... A-i nominaliza pe unii inseamna a-i nedreptatii pe altii...

Publicul din afara, mai usor de cucerit

- Pe ce scena si cu ce ocazie ati avut cele mai multe emotii?

In general, scenele romanesti sunt mai problematice... publicul te stie, iti compara prestatiile, asteapta ceva nou, iti "creaza" toate conditiile sa ai emotii. Publicul de afara este mai reactiv, iti iese mai repede in intampinare si e usor de cucerit cu lucrari din patrimoniul romanesc religios sau folcloric.

Daca este vorba de emotii puternice, marturisesc ca am fost pus in dificultate atunci cand a trebuit sa ne adresam varstnicilor si bolnavilor aflati in spitale sau case de batrani.

- Ne puteti spune cum a sunat cea mai constructiva critica de pana acum la adresa corului sau a dvs si de unde a venit aceasta?

Despre Madrigal s-a scris mult. Marin Constantin a atras atentia criticii de specialitate din tara si strainatate prin tot ce inseamna brand Madrigal: sound, costumatie, amplasament polistereofonic, viziune interpretativa etc. Madrigalului i-au fost dedicate volume de catre unii din cei mai importanti critici din Romania: Iosif Sava, Viorel Cozma, Grigore Constantinescu... Manifestarile din ultimii doi ani au fost punctate de numeroase articole.

- Ati adaptat vreo piesa moderna, cunoscuta, eventual in duet cu cel care o interpreteaza in mod normal? Daca nu, cu ce piesa/artist v-ar placea sa incercati?

Modelul acesta de colaborare nu este propriu Madrigalului. Exista insa compozitori-dirijori de notorietate mondiala impreuna cu care ar fi onorant sa impartim scena. Concret, ma gandesc la Krzysztof Penderecky, Morton Lauridsen, Vitautas Miskinis, Arvo Part.

- Cum i-ati atrage pe cei tineri la reprezentatiile dvs? Cum i-ati convinge in cateva cuvinte sa vina?

Asa cum am probat cu putin timp in urma, contactul direct cu un public alcatuit din elevi de liceu a fost, spre surprinderea noastra, unul de suces. Madrigalul, prin varietatea repertoriala si calitatea interpretarii, poate sa satisfaca atat nevoia de sensibilitate, cat si curiozitatea de a asculta lucrari inedite.

Senioara Madrigalului, in cor din '65

- Membrii corului au si alte meserii? Daca da, care?

O formatie profesionista se bazeaza pe muzicieni de buna calitate. Astazi, viteza de schimbare a registrelor repertoriale impune mebrilor formatiei sa aiba deprinderi practice si sa detina cunostinte teoretice de cel mai inalt nivel. Este greu sa vii din alte domenii si sa fii un bun interpret.

Este un adevar faptul ca unii madrigalisti imbratiseaza si o cariera didactica, iar altii canta si in alte formatii corale sau instrumentale.

- Ce varste au extremele din cor (cei mai tineri, cei mai varstnici)? Care e cel mai longeviv membru?

In componenta formatiei avem studenti, proaspat absolventi, o majoritate de tineri in jurul varstei de 30 de ani si un grup de cinci "senioare", madrigaliste care au trecut pragul pensionarii. Ele indeplinesc rolul de a sprijini procesul de transfer de experienta pentru pastrarea brand-ului. Dintre ele, soprana Ariana Terzi este cea mai longeviva - a venit in Madrigal in 1965, la doi ani dupa infiintare.

Unde poate fi ascultat Madrigalul

Madrigalul aniverseaza cei 50 de ani de activitate cu un concert extraordinar cu tema pascala, pe care il va sustine pe 21 aprilie la Ateneul Roman.

Concertul desfasurat sub bagheta dirijorului Voicu Popescu va cuprinde lucrari cu un profund continut spiritual din repertoriul bizantin, clasic si contemporan romanesc.

Pentru evenimentul din 21 aprilie sunt in vanzare bilete la pretul de 150 lei. Acestea sunt disponibile in toata reteaua BILETOO. Punctele de vanzare se gasesc la Unirea Shopping Center (parter, intrarea de langa McDonald's), Librariile Adevarul si Eminescu, magazinele Flanco, Victoria, Muzica, Sala Palatului, Cinema Patria, Palatul National al Copiilor. Cei ce doresc sa comande online o pot face de pe www.Biletoo.ro., www.blt.ro, www.bilete.ro, www.myticket.ro.

Turneul national cu tema pascala, va cuprinde urmatoarele orase:

21 aprilie - Bucuresti - Ateneul Roman

23 aprilie - Piatra Neamt - Casa de Cultura a Sindicatelor

24 aprilie - Bacau - Sala Ateneu

25 aprilie - Suceava - Casa de Cultura a Sindicatelor

27 aprilie - Focsani - Sala Teatrului Pastia

28 aprilie - Barlad - Sala Teatrului V. I. Popa

29 aprilie - Iasi - Sala Operei Nationale

Biletele pentru concertele din tara se gasesc la casele de bilete ale salilor de spectacol din fiecare oras.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Madrigal cor aniversare, #Madrigal 50 ani, #Voicu Popescu dirijor Madrigal, #muzica camera Romania , #stiri cultura