"Omul este cel mai scurt drum intre viata si moarte". 110 ani de la nasterea lui Emil Cioran

Joi, 08 Aprilie 2021, ora 07:43
6376 citiri
"Omul este cel mai scurt drum intre viata si moarte". 110 ani de la nasterea lui Emil Cioran
Emil Cioran FOTO facebook

Pe 8 aprilie 1911 se nastea marele filosof roman Emil Cioran, unul dintre cei mai importanti ganditori lumii din secolului al XX-lea.

Descris ca aristocrat al dubiului, dandy al metafizicii, sau stilist al disperarii si incadrat in generatia interbelica a mentorilor, alaturi de Noica, Eliade si Tutea, Cioran a lasat in urma sa idei puternice si citate celebre, precum cele de mai jos:

Viata se creeaza in delir si se desface in plictis.

Timiditatea este un dispret instinctiv al vietii.

Sa iubesc, sa am mila, sa astept, sa ma desavarsesc. O scara a monotoniei, cand n-ai vrut sa fii un dobitoc sub cer si niciun milog in zarea stearpa a unui oarecare absolut.

Omul este cel mai scurt drum intre viata si moarte.

Visez o lume in care ti-ai da viata pentru o virgula.

Fiecare om poarta nu numai viata sa, ci si moartea sa.

Cum sa pot admite ca eu nu sunt facut pentru viata, cand in realitate viata nu este facuta pentru mine?

A trai inseamna: sa crezi si sa speri - sa minti si sa te minti.

In mod corect, nu te poti intreba ce este viata, ci ce nu este.

A trai singur inseamna a nu mai cere nimic si a nu mai astepta nimic de la viata. Singura surpriza a singuratatii este moartea.

Tot mai mult ma conving ca oamenii nu-s decat obiecte: bune sau rele. Atat. Si eu sunt oare mai mult de un obiect trist?

Viata nu-i posibila decat prin uitare.

Anumite fiinte simt pornirea spre crima numai pentru a gusta o viata intensificata, asa incat negatia bolnavicioasa a vietii este in acelasi timp omagiul ei.

Nu exista argumente de a trai.

Femeia nu-ti iarta nicio inocenta, precum viata - nicio luciditate.

Sa strig, dar pe cine? - a fost unica problema a vietii mele.

A fi plin de tine insuti, nu in sens de orgoliu, ci de bogatie, a fi chinuit de o infinitate interna si de o tensiune extrema inseamna a trai cu atata intensitate, incat simti cum mori din cauza vietii. Este atat de rar acest sentiment si atat de ciudat, incat ar trebui sa traim cu strigate.

Viata - este echilibrul in berna.

Emil Cioran, om de o rarisima inteligenta si finete, ne-a oferit insa lectia unei existente in care a luptat neincetat sa arate ca noi oamenii suntem prost alcatuiti, o aglomerare de fragmente, in care se intalnesc uratul si divinul, in schimb a indicat ca sublime muzica si poezia - ca fiind singurele care ne pot duce in rai. Desigur ca sensurile cele mai ascunse ale gandirii si creatiei sale, ni se vor arata celor care vom avea "cutezanta" sa ii studiem impresionanta sa opera.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Emil Cioran, #110 ani nastere, #viata lui cioran, #citate emil cioran , #stiri cultura
Comentarii