Eroul aviator Teodor Greceanu si evadarea din fortareata comunista Aiud (II)

Marti, 27 Septembrie 2011, ora 08:51
8439 citiri
Eroul aviator Teodor Greceanu si evadarea din fortareata comunista Aiud (II)
Foto: Memorialul Durerii

Destinul lui Greceanu este fara nicio urma de indoiala emblema tragediei aviatorilor romani ai celui de-Al Doilea Razboi Mondial. A participat in peste 800 de misiuni, dintre care 100 au fost batalii aeriene, castigand duelul in cateva zeci. A fost decorat cu un numar impresionant de medalii, dovada a eroismului.

Dupa incetarea conflictului a fost invitat, alaturi de Ion Milu la Wiener-Neustadt, in cadrul unei demonstratii aviatice a tehnicii de razboi germane, pentru a prezenta avionul de vanatoare folosit de romani, un Bf 109G creat la uzinele IAR Brasov.

Eroul aviator Teodor Greceanu si evadarea din fortareata comunista Aiud (I)

Greceanu sustine ca acolo i s-a cerut sa piloteze si celebrul avion Me 262. Acesta ar fi fost primul zbor al unui pilot roman pe un avion de vanatoare cu reactie.

Intors intr-o tara a carei conducere dispretuia si renega sacrificiul soldatilor romani pe Frontul de Est, Greceanu se vedea marginalizat si constant sub pericolul arestarii.

Tragedia unui aviator in temnitele Securitatii

In 1947 a fost scos din armata si a lucrat diferite slujbe, ajutandu-i in secret pe cei ce vroiau sa paraseasca tara, in ciuda riscului ce si-l asuma. Acesti ani au fost calmul dinaintea furtunii. Pe data de 4 martie 1949 se trezeste cu ofiteri ai Securitatii in casa din Bucuresti in care locuia.

A fost supus torturii timp de doua luni, iar la sfarsit a fost condamnat si inchis pentru crime impotriva oranduirii sociale, sub pretextul presupuselor legaturi cu o miscare de rezistenta.

A trecut prin cele mai oribile exponente ale gulagului romanesc, de la infama inchisoare Pitesti, pana la Jilava si Canal.

Planul indraznet al evadarii de la Aiud

In 1951 este adus la Aiud, unde profesorii Mircea Vulcanescu si Nicolae Margineanu deja planuiau o evadare in masa pentru o parte din cei 6.000 de prizonieri. Acestia urmau sa intre in contact cu rezistenta anticomunista din munti si sa creeze un nucleu al luptei impotriva comunistilor. Mai sperau ca prizonierii din alte inchisori sa le urmeze exemplul si sa rupa lanturile. Insa planul lor nu s-a prefigurat asa cum sperau.

Din numarul imens de prizonieri doar Teodor Greceanu, jurnalistul Valeriu Sirianu si ofiterul de aviatie Gheorghe Spulbatu s-au aratat dispusi sa participe la evadare.

Sistemul brutal de incarcerare reusise sa infranga vointa de lupta a celorlalti. Nici Vulcanescu si Margineanu nu au putut participa din cauza slabiciunii trupesti dobandite in urma traiului concentrationar.

Fuga inspre libertate

Dupa pregatiri intense Greceanu, Sirianu si Spulbatu incep evadarea pe 21 decembrie. Ziua nu a fost aleasa intamplator, pe acea data fiind celebrata ziua de nastere a lui Stalin.

Cunoscand afinitatea gardienilor pentru bauturile alcoolice, cei trei prizonieri au profitat de neatentia autoindusa si s-au ascuns dupa o stiva cu lemne, pe drumul lor dinspre fabrica spre celule.

Gardienii intoxicati nu au numarat bine detinutii si nu au observat ca lipseau trei dintre ei. Greceanu, Sirianu si Spulbatu s-au indreptat inspre uscatoria inchisorii, unde se afla tabloul electric.

Au batut la usa uscatoriei, iar Ivasciuc, cel ce o pazea, a deschis-o imprudent, moment in care cei trei s-au napustit asupra lui. Greceanu a oprit curentul, in timp ce Sirianu si Spulbatu il tintuiau pe Ivasciuc. Ei au fost surprinsi de capitanul Marcel Tautu si i-a atacat.

Sirianu este ranit de Tautu si acesta este lovit la randul lui cu o ranga in cap si omorat. Ivasciuc pentru ca a inceput sa strige primeste si el o lovitura si moare si el la scurt timp.

Cei trei s-au furisat pana la zid, unde Greceanu, la ascunzisul noptii a putut sa pacaleasca unul dintre gardieni ca au fost trimisi sa repare luminile. Spulbatu, apoi Sirianu se urca in foisor si il doboara pe acesta si il lasa inconstient.

Acestia doi sar zidul, urmat apoi de Greceanu. Intre timp, santinela se trezeste, suna alarma si trage in fostul aviator care era pe zid, dar gloantele trec pe langa el razant.

In cadere Greceanu isi fractureaza piciorul. Stiind ca nu mai are vreo sansa de a scapa atrage atentia gardienilor, pentru a le permite celorlalti doi sa scape. Unul dintre ei se apropie si il loveste cu patul pustii pe Greceanu. Imediat dupa ce a fost capturat, cu piciorul inca fracturat, a fost bagat la interogatoriu si torturat.

Doua zile a stat cu picioarele intr-un bloc de gheata de jumatate de metru. Leziunile suferite au dus la amputarea ambelor picioare.

Un spirit liber, o viata in spatele gratiilor

Cat despre ceilalti doi, Sirianu a fost prins de-a lungul Muresului dupa o fuga de nicio zi, din cauza frigului fiind gasit aproape degerat. Spulbatu a fost lovit de trei gloante. Ranit, s-a urcat intr-un tren si a fost prins si el peste cateva zile. S-a ascuns la o veche prietena, dar aceasta l-a tradat.

Toti trei au fost condamnati la moarte, dar Greceanu a scapat doar cu temnita grea deoarece nu a participat la uciderea lui Ivascius si a lui Tautu. Sirianu si Spulbatu au fost executati in 1953.

Evadarea uimitoare de la Aiud a ramas un exemplu singular in istoria infamei puscarii, nicicand alti prizonieri gasind curajul de a se lupta cu atata vigoare pentru propria libertate. Tocmai din aceasta cauza cei trei au fost torturati pana in punctul in care isi doreau cu patima condamnarea la moarte.

La proces cei trei s-au declarat multumiti de sentinta si au rasuflat usurati ca poate in sfarsit vor scapa de chinurile comuniste. Insa, in cazul lui Greceanu, Securitatea a depus recurs, iar sentinta i-a fost comutata.

In 1964 Greceanu este amnistiat si pus in libertate. La patru ani dupa revolutie isi inchide pentru ultima oara ochii. A murit un om liber, dar care s-a considerat mereu un invins.

Eveniment Quarterly Report

Mesajul lui Ciucă la un forum euro-atlantic: „O Ucraină mai sigură, o Republica Moldova mai sigură aduc mai multă siguranţă României”
Mesajul lui Ciucă la un forum euro-atlantic: „O Ucraină mai sigură, o Republica Moldova mai sigură aduc mai multă siguranţă României”
Preşedintele Senatului Nicolae Ciucă a transmis joi, 28 septembrie, în cadrul celei de-a doua ediţii a Euro-Atlantic Resilience Forum, că întărirea rezilienţei României este esenţială...
Averile adunate ilegal ar putea fi confiscate. Cum arată proiectul de lege USR
Averile adunate ilegal ar putea fi confiscate. Cum arată proiectul de lege USR
USR depune un proiect de lege prin care infractorii să nu se mai bucure de averile dobândite ilegal, prin care se prelungește perioada în care se poate face confiscarea extinsă....
#aviator Teodor Greceanu, #evadare inchisoare Aiud, #fugari Spulbatu Sirianu , #stiri cultura
Comentarii