Ziare.com

Fete ale comunismului romanesc: Ana Pauker

Sambata, 14 August 2010, ora 19:17

   

Fete ale comunismului romanesc: Ana Pauker
Ana Pauker, o figura autoritara pe scena politica de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a facut parte din elita comunista ce a condus Romania. Firea ei aspra si caracterul dur i-au adus in acea vreme porecla de "Stalin cu fusta".

Aceasta provenea dintr-o familie de evrei ortodocsi saraci din localitatea Codaesti a judetului Vaslui. Parintii ei erau Hers Kaufman Rabinsohn si Sara Rabinsohn. Numele ei de nastere oficial era Hanna Rabinsohn.

Din 1905 urmeaza cursurile scolii "Fratia Sionului", dupa aceea se muta cu parintii la Bucuresti si este inscrisa la scoala profesionala "Rasela si Filip Focsaneanu". Din 1910 pana in 1917 preda limba ebraica intr-o scoala evreiasca.

Inceputurile comuniste

In aceasta perioada a intrat in contact cu ideologia comunista fiind influentata de unul dintre colegii ei, Heinrich Sternber. Intra in Partidul Social Democrat Roman in 1915 si incepe sa participe la actiuni de promovare a ideilor comuniste, tine discursuri, imparte manifeste. Priveste cu interes revolutia rusa din 1917 si curand adera la idealul acesteia de a propaga comunismul in restul statelor.

Perioada interbelica

In 1918 face cunostinta cu Marcel Pauker si el un sustinator al acelorasi idei comuniste. Cei doi se vor casatori in 1921, in Zurich.

Intorsi in tara se inscriu in nou infiintatul Partid Comunist Roman, iar Ana incearca sa recruteze noi membri, actioneaza pe langa sindicate pentru a le instiga la greve si participa la Congresul Internationalei Comuniste din Moscova.

Dupa ce se intoarce este arestata de autoritatile romane si incarcerata in perioada noiembrie 1923 si februarie 1924. Datorita exacerbarii actiunilor ei, intre decembrie 1924 si iunie 1925 este inchisa din nou.

Mergand pe linia oficiala de la Moscova militeaza pentru dezlipirea Basarabiei si cedarea ei Uniunii Sovietice. Este arestata din nou si condamnata, dar reuseste sa fuga la sovietici.

In urma amnistiei guvernului taranist din 1929 se intoarce. Isi continua actiunile subversive, iar in 1935 este iarasi arestata si condamnata la zece ani de inchisoare. In timpul perioadei de detentie sotul Anei Pauker, Marcel, a devenit victima epurarilor staliniste din 1938, lucru pe care nu l-a aflat decat multi ani mai tarziu, desi banuia acest fapt.

Eliberarea ei din 1941 este rezultatul unui schimb intre autoritatile romane si cele sovietice. In acest fel Ion Codreanu, membru al Sfatului Tarii, organul legislativ al Basarabiei prin care s-a infaptuit unirea dintre Basarabia si Romania, este inapoiat in siguranta de sovietici in Regat.

Anii de razboi

A continuat sa actioneze in favoarea Uniunii Sovietice, iar acolo ea devenise liderul comunistilor romani aflati in exil sau "factiunea moscovita". Pauker a supervizat procedurile de infiintare a uneia din cele doua divizii de voluntari romani create in Uniunea Sovietica, anume "Tudor Vladimirescu" si "Horia, Closca si Crisan".

Acestea erau formate din prizonieri de razboi care au trecut de partea armatei Uniunii Sovietice, cele doua unitati de lupta fiind incluse in ansamblul militar sovietic.

Cariera politica

Dupa momentul 23 august, revine in Romania. Important de mentionat este faptul ca intra imbracata in uniforma sovietica. Ocupa dupa aceea postul de secretara al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman.

A fost la conducerea directiei de Propaganda si Agitatie si a Comisiei Agrare, care implementa masurile de colectivizare a agriculturii. In 1947 ocupa functia de Ministru de Externe si este prima femeie din lume care detine aceasta functie.

Avand acest post a semnat actul prin care Insula Serpilor era cedata Uniunii Sovietice si a facut parte din delegatia ce a semnat acordul economic ce punea bazele infiintarii sovromurilor.

Aceste actiuni nepopulare precum si cazul Ecaterinei Gata, careia i-au fost mutilati sanii, a fost violata si omorata deorece a scuipat-o pe Ana Pauker in timpul unei interogari, a intarit reputatia ei de persoana dura si brutala, de unde si porecla in epoca de "Stalin cu fusta".

Eliminarea din partid si ultimii ani din viata

Gheorghe Gheorghiu-Dej a devenit liderul partidului de abia in 1952. Puterea lui ii era restransa de influenta Anei Pauker, dar si a restului conducatorilor factiunii moscovite, Vasile Luca si Teohari Georgescu.

Cu acordul lui Stalin i-a scos pe acestia din partid sub diverse acuzatii. A fost arestata si supusa unor serii de interogatorii. In 1954 este scoasa in final din Partidul Muncitoresc Roman.

Petrece anii urmatori sub arest la domiciliu, dar i-a fost permis sa lucreze la Editura Politica. De abia in 1959 primeste instiitarea de la sovietici ca sotul ei, Marcel Pauker a murit in 1938. In 1960 moare fiind bolnava de cancer la san.

Reabilitarea Anei Puker a venit cinci ani mai tarziu sub conducerea lui Nicolae Ceausescu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4432 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

elena ceausescu ,

elena udrea ,
elena basescu...

 

interesant articol

si binevenit. Nu trebuie sa uitam nici evenimentele , nici oamenii. Si daca acestia au facut atat de mult rau Roamaniei sa invatam din trecut. Asa ceva nu trebuie sa se mai intample.

Nu stiam ca Ana Pauker a fost reabilitata de Nicolae Ceausescu. I-a slujit pe bolsevici, dar bolsevicii i-au ucis barbatul si s-au debarasat de ea lasandu-l pe Dej sa o izoleze si condamne. Iata deci cum stiu cei de la rasarit sa raspunda fidelitatii ! cand te gandesti ca Ana Pauker a oferit "fratelui" de la rasarit Insula Serpilor, ca a incercat instalarea solhozurilor pe pamant romanesc ... Fidelitatea ei pentru Moscova s-a cladit pe tradarea tarii in care s-a nascut. Mai sunt si astazi romani care lucreaza pentru "marele urs" si asta impotriva interesului romanilor. Oare exemplul Anei Pauker din anii '50 nu le spune ceva ? Dincolo de avantaje si profit, dorm ei linistiti ? Le-o fi frica ?

P.S. Ar fi bine, cred, ca aceasta serie de articole sa continue.

 

o mica corectie

"Tratatul de pace din 10 feb. 1947 semnat si ratificat si de către URSS lăsa implicit Insula Serpilor, Romaniei. Cu toate acestea, la 4 feb.1948 [9] la Moscova, Petru Groza si V. Molotov au semnat un protocol ce prevedea că Insula Serpilor intră in cadrul URSS. "
ca sa nu mai pomenesc de valoarea internationala nula a tratatului...insula serpilor a fost pamint romanesc pina tovatasii kgb-manelisti in frunte iliescu a predat-o frumos ucrainei.culmea acesti tradatori de tara sunt inca platiti din banul public...

corecteaza-te.....

nu era romanca...era jidova.

"FETE" !?

Poate, mai potrivit ar fi "catzele"?! Sau "criminale"?!

 

o intamplare cu Ana Pauker

la inceputul anilor 50, o delegatie a Comitetului Central se intoarce dintr-o deplasare in strainatate. Printre cei care o astepta la aeroport se numara si Ana Pauker. Cu pas militaresc, s-a indreptat spre Miron Constantinescu, membru al delegatiei, si i s-a adresat sec :
- Tovarasu' Constantinescu, ti-a murit baiatul !
Miron Constantinescu si-a luat capul intre maini coplesit de durere. Imediat, la initiativa Anei Pauker a avut loc o sedinta din partid in care M Constrantinescu a fost sanctionat cu asprime pentruca, spune Anei Pauker : "un comunist adevarat nu-si arata niciodata slabiciunea".

Intamplarea mi-a fost relatata de catre rude ale lui Miron Constantinescu. Trebuie adaugat ca sotia lui Miron Constantinescu era nepoata Anei Pauker, deci copilul decedat ii era ei insasi nepot.

Exista fiinte care, - cu exceptia chipului - nu au nimic omenesc in ele. Ele au distrus Romania, copiii si nepotii lor le continua opera.
Am avut ocazia sa consult transcrieri de stenograme de sedinte la nivel inalt si procese verbale din anii instalarii brutale a comunismului la noi. Cinismul si duritatea nu-si au egal decat in prostia unora sau viclenia altora. Revansa prin forta a nulitatilor si canaliilor. Moartea ratiunii si a omeniei. Domnia urii. Strategia dezbinarii. Anihilarea valorilor si impunerea altora, inversate. Pierderea identitatii individuale in masa anonima, informa. Stapanirea masei prin spalarea creerelor si teroare. Starpirea sentimentului identitatii nationale ... Totul, printr-o strategie gandita la Moscova si aplicata prin unelte locale : oportunisti si lichele. Urmele grozaveniilor de atunci sunt palpabile si astazi, ne inconjoara, ne sufoca, nu acopera lumina.
Oh, Romanie, Romania mea ...

 

Oare pe zillele viitoare

puteti sa scrieti si cum a ajuns Iliescu la Moscova,cum a fost indoctrinat ,cum a ajuns seful UTC si cum a bagat studenti la puscarie pt ideile lor liberale..continuind cu ce toata lumea stie dar nimeni nu actioneaza: confiscarea revolutiei potrivit doctrinei comunusite..inselarea intregului popor,distrugerea Romaniei ,prin lasarea jefuirii ei de catre elementele post comuniste si a securitatii,chemarea minerilor la Bucuresti,distrugerea Bucurestiului si a imaginii tarii in lume prin aceasta..Oare are vreun ziarist curajul sa scrie negru pe alb asa ceva????Asteptam!!!

Si nu observi,

Că si in EPOCA BOC-BĂSE valorile sunt inversate?
Dar,la fel de neinteles, sunt inversate PRIORITĂŢILE in scoaterea din criză ?Si in a investi in EDUCAŢIE si
SĂNĂTATEA PUBLICĂ si nu in branduri.Fie ele cu frunze,cu nai cu Dracula...

Pe ce considerente reabilitată?

Probabil,cancerul la san a fost pedeapsa pentru sanii Ecaterinei?
Sau faptul că faptul că,sub fustă, "Stalin"era evreu si
Ceausescu căuta ECHILIBRUL?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor