Fete ale comunismului romanesc: Vasile Luca

Luni, 16 August 2010, ora 10:55
6260 citiri
Fete ale comunismului romanesc: Vasile Luca

Unul dintre liderii comunisti importanti ai perioadei, Vasile Luca a facut parte din factiunea moscovita a comunistilor romani alaturi de Ana Pauker si Teohari Georgescu.

Dupa intoarcerea in Romania postbelica a ocupat functia de vicepresedinte al Consiliului de Ministri pana in 1947 si din 1947 pana in 1952 cea de Ministru al Finantelor.

Se naste intr-o familie saraca de secui in Sancatolna, judetul Covasna, pe 8 iunie 1898. Tatal lui moare la varsta de 26 de ani, fapt ce o forteaza pe mama tanarului Laszlo Luka, pe numele lui adevarat, sa il dea in grija unui orfelinat.

A ramas aici pana la varsta de 13 facand sase clase primare si dupa aceea a fost ucenicul unui lacatus.

La inceputul lui 1915 se angajeaza la Depoul Brasov, dar in luna octombrie a aceluiasi an este recrutat in armata austro-ungara si trimis pe front, desi avea doar 17 ani.

Dupa primul razboi mondial face parte din divizia secuiasca condusa de Karoly Kratochwill. Aceasta va lupta intai de partea republicii democrate ungare si dupa revolutia comunista din 1919 va fi sub controlul noului regim instaurat la Budapesta.

In timpul republicii sovietice ungare, divizia secuiasca lupta impotriva armatei romane. Dupa incercuirea diviziei si infrangerea ei din vara lui 1919, Luca devine prizonierul fortelor romane. Evadeaza si isi gaseste refugiul in satul sau natal.

Atragerea in miscarea comunista

Contactul cu ideologia comunista a venit in timp ce servea in divizia secuiasca de sub prima republica ungara. Se primise ordinul ca armata sa fie epurata de sustinatori ai comunismului.

Atunci aude prima oara de aceasta titulatura si intrigat, reuseste sa intre in contact cu niste muncitori din Satu Mare care erau membri de partid. Ei ii detaliaza ideile comuniste si tot acestia ii influenteaza decizia de a parasi divizia secuiasca deoarece la acea vreme sustinea guvernul republicii democrate ungare. In momentul in care intra sub controlul noii puterii comuniste, se alatura diviziei din nou.

Implicarea in actiunile din tara

Dupa unirea Transilvaniei cu Romania se reangajeaza la Depoul Brasov care acum facea parte din Caile Ferate Romane. Devine secretar al Partidului Comunist Roman al filialei din Brasov si ia parte la actiunile de organizare a grevelor de la Lupeni in 1929 si cea din Valea Jiului in 1933. Este arestat si condamnat de nenumarate ori pentru actiunile sale de subminare a statului roman.

Prizonier in Cernauti

A incercat sa treaca ilegal granita dintre Regatul Romaniei si Uniunea Sovietica, dar a fost prins de graniceri. Este condamnat si incarcerat la Cernauti. Odata cu anexarea Bucovinei de catre URSS este eliberat din inchisoare si primeste din partea sovieticilor functia de viceprimar al orasului Cernauti.

Tot in acea perioada obtine si cetatenia sovietica. Luca a ajutat la impunerea masurilor represive ale sovieticilor impotriva bucovinenilor ce au avut ca efect deportarea a 30.000 de oameni si masacrul romanilor la Fantana Alba.

Anii de razboi

In timpul razboiului a creat sectiunea in limba romana a Radio Moscova, folosita ca unealta propagandistica indreptata impotriva regimului antonescian. In aceasta perioada intra in contact si cu Ana Pauker, iar prin intermediul ei face cunostinta cu viitoarea lui sotie, Betty Birman.

Aceasta il ajuta pe Luca sa isi redacteze biografia, el nestapanind chiar foarte bine limba romana in acest sens. Dupa aceea ii este oferit gradul de maior in Armata Rosie si recruteaza soldati pentru a fi inclusi in divizia "Tudor Vladimirescu".

Revenirea si functiile ocupate ulterior

Se intoarce in Romania odata cu armata sovietica. Devine membru in secretariatul Comitetului Central al PCR, vicepresedinte in Consiliul de Ministri si in final Ministru al Finantelor.

Una din responsabilitatile lui a fost si aceea de a impune masurile de colectivizare si aplicarea reformei monetare. S-a implicat deseori in conflicte cu oameni din afara PCR, dar si din interior.

Sustinea ca unirea cu nordul Transilvaniei ar trebui sa fie amanata nemultumind partidele istorice, a avut diferende cu Frontul Plugarilor, formatiune de stanga condusa de Petru Groza si afirma inlaturarea lui Dej ca figura proeminenta si in schimb cedarea intregii puteri din partid Anei Pauker.

Luca, alaturi de Pauker si Teohari Georgescu i-au indepartat pe Stefan Foris si Lucretiu Patrascanu deoarece se opuneau liniei oficiale moscovite.

Inlaturarea de la putere si moartea

In urma acordului dat de Stalin, Dej elimina factiunea moscovita. Vasile Luca in 1954 este judecat pentru sabotaj economic si deviationism si a fost condamnat la moarte. Dupa aceea liderii PCR i-au comutat pedeapsa la munca pe viata si a murit noua ani mai tarziu la inchisoarea Aiud.

Dupa preluarea conducerii de Ceausescu Vasile Luca este reabilitat.

Citește și:
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Deputatul PSD Daniel Ghiță promovează o nouă teorie a conspirației după ce a dat de înțeles că pesta porcină ar fi apărut în România înaintea sărbătorilor pentru a-i determina pe...
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut luni, 28 noiembrie, precizări în legătură cu majorarea alocațiilor. Recent, Guvernul a anunțat că, la începutul lui 2023, alocațiile vor fi...
Comentarii
Poza sanziana
sanziana
rank 5
Nu cred ca a fost pentru ultima oara cand Moscova si-a instalat oamenii la Bucuresti