Cele mai importante momente care marchează a 25-a ediţie a Festivalului „George Enescu”

Sambata, 28 August 2021, ora 07:55
3443 citiri
Cele mai importante momente care marchează a 25-a ediţie a Festivalului „George Enescu”
Festivalul debutează sâmbătă/ FOTO Facebook

Cea de-a 25-a ediţie a Festivalului George Enescu începe sâmbătă, în ciuda pandemiei, continuând performanţa din 2020, când organizatorii au reuşit să salveze Concursul „Enescu”, reinventându-l în format hibrid.

Pandemia a complicat efortul de organizare şi a cauzat şi modificări de program. Festivalul solicită publicului care vine în săli să respecte regulile sanitare. Toţi artiştii străini care vin la festival sunt vaccinaţi si au Certificat Verde Covid.

Cea mai lungă durată din istoria Festivalului - 4 săptămâni. 3.500 de artişti români şi străini vin la Festival. Evenimentele se desfăşoară în Bucureşti şi mai multe oraşe din ţară: Sibiu, Timişoara, Cluj, Iaşi, Piteşti, Ploiesti, Bacău, Râmnicu Vâlcea, Constanţa, Satu Mare, Păuleşti. În paralel cu cele patru serii principale de concerte, multe instituţii muzicale bucureştene se alătură Festivalului cu evenimente incluse în seria Bucureştiul creativ: Muzeul Naţional George Enescu, Muzeul Naţional Cotroceni, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian.

Număr record de lucrări enesciene prezentate în festival cu ocazia sărbătoririi celor 140 de ani de la naşterea compozitorului: 37.

Festivalul se bucură de o serie de prezenţe în premieră în România: Sonya Yoncheva, Sir Simon Keenlyside, Andrés Orozco-Estrada, Gil Shaham, Lahav Shani, Daniel Harding, Baltic Sea Orchestra, Filarmonica din Atena si cea din Zagreb, Alisa Weilerstein, Santtu-Mattis Rouvali, Nemanja Radulovic, London Mozart Players, Felix Klieser, Ramon Vargas, Avishai Cohen, Gabriela Montero.

Revin pe scena festivalului mai mulţi solişti care au avut concerte sold out în ediţiile precedente: Joshua Bell, Joyce DiDonato, Yuja Wang, Diana Damrau, Philippe Jaroussky, Jean-Yves Thibaudet, Maxim Vengerov, Valery Gergiev, Daniele Gatti şi mulţi alţii.

La ediţia de anul acesta participă nu mai puţin de 32 de orchestre din 14 ţări. Din cauza pandemiei însă, nu au putut veni orchestre din cele două Americi şi din Israel, care au fost invitate.

#festival, #Festivalul George Enescu, #festival de muzica, #george enescu in capitala , #stiri cultura