Leonardo da Vinci a creat prima imagine 3D cu Mona Lisa?

Autor: Ana Ilie
Duminica, 04 Mai 2014, ora 23:08
8323 citiri
Leonardo da Vinci a creat prima imagine 3D cu Mona Lisa?

Doi cercetatori germani sustin ca faimosul portret pictat de Leonardo da Vinci, Mona Lisa, este prima imagine 3D creata vreodata.

Claus-Christian Carbon si Vera Hesslinger au studiat atat tabloul de la Luvru cat si copia de la muzeul Prado din Spania, stabilind ca cele doua reprezinta prima imagine stereoscopica din lume, scrie Huffington Post.

Carbon si Hesslinger isi bazeaza teoria pe Mona Lisa si copia prezentata in 2012 drept posibila lucrare a lui Leonardo sau a unui invatacel al sau. Cei doi cercetatori sustin ca exista o mica schimbare de perspectiva in cele doua tablouri, ceea ce inseamna ca portretele au fost pictate din puncte de observatie diferite.

"Cand am privit prima data portretele alaturi unul de altul, a fost foarte evident ca este o mica dar perceptibila diferenta de perspectiva", a declarat Carbon.

Carbon si Hesslinger au decis sa claculeze pozitiile pictorului, sau pictorilor, si au decoperit ca diferenta pe orizontala intre cele doua picturi este de 6,8 centimetri, adica foarte aproape de diferenta medie dintre ochii unei persoane.

Fiecare ochi uman percepe obiectele din perspective diferite, trimitand doua imagini separate in creier, care sunt traduse intr-o reprezentare 3D, imaginea pe care o "vedem". Similar, cele doua imagini cu Mona Lisa pot produce, impreuna, o imagine 3D.

"DaVinci a scris despre viziunea monoculara si binoculara si a studiat aspecte ale opticii, inclusiv anatomia ochiului si reflectia luminii. Dar nu este clar daca a pus la un loc toate piesele pentru a intelege cum sa creeze o imagine stereoscopica", explica Erika Engelhaupt de la Science News.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Mona Lisa pictura 3D, #leonardo da Vinci pictura 3D , #stiri cultura
Comentarii