Neagu Djuvara si Mihai Sora, decorati luni de Iohannis. Sora: Am batut tot magazinul Unirea in cautarea unui costum

Duminica, 25 Septembrie 2016, ora 22:26
6359 citiri
Neagu Djuvara si Mihai Sora, decorati luni de Iohannis. Sora: Am batut tot magazinul Unirea in cautarea unui costum

Istoricul Neagu Djuvara si fiolosoful Mihai Sora (foto), decorati in august de presedintele Klaus Iohannis, participa luni la ceremonia de la Palatul Cotroceni, Sora povestind, pe Facebook, ca a batut in lung si in lat etajul barbatesc al magazinului Unirea in cautarea unui costum pentru ocazie, activitate pe care nu ar dori-o "nici dusmanilor".

Sora povesteste pe Facebook cum fostul presedinte Traian Basescu l-a decorat in 2006, cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani, iar seful statului de atunci a scapat medalia pe jos la ceremonie.

"Ultima data cand am primit o decoratie, floricica respectiva s-a incapatanat sa se desprinda de purtator. Costumul prea scrobit, purtatorul prea miscat, - nu stiu: cert este ca floricica... nu si nu; nu voia cu nici un chip sa stea acolo unde Presedintele se straduia sa o agate. Or, sa cazi o data - fie (i se poate intampla oricui). Dar sa cazi de doua ori devine imediat un prilej de veselie (conform clasicelor manuale de umor involuntar) ".

Sora mai spune ca Traian Basescu "a salvat momentul". "Nu mai retin ce a spus, dar stiu ca ne-am distrat si, pana la urma, s-a gasit un ac de siguranta care sa stea cuminte si sa raspunda comenzilor Sefului Statului", povesteste filosoful.

Postarea de pe Facebook vine cu o zi inainte ca Sora sa apara din nou in fata presedintelui Romaniei, pentru a fi decorat a doua oara, de data aceasta de catre un sef de stat "mai inalt".

"Dragi prieteni, maine va fi o zi destul de grea pentru mine (si, banuiesc, si pentru coetaneul meu, Neagu Djuvara). Indraznesc sa-i rog pe domnii jurnalisti sa fie ingaduitori cu noi: s-ar putea sa avem iarasi parte de o floricica neascultatoare. In orice caz, si Neagu Djuvara, si eu vom fi emotionati si mititeluti pe langa Presedintele Iohannis, - care va fi foarte-foarte inalt", scrie Sora.

El incheie postarea cu un post scriptum in care povesteste ca a fost alaturi de sotia sa, Luiza, cu care s-a casatorit in 2014, la varsta de 98 de ani, in magazine in cautarea unui costum pe masura evenimentului.

"Cu prilejul acestei decoratii, Luiza si cu mine am batut, de-a lungul si de-a latul, tot etajul barbatesc al magazinului Unirea, in cautarea unui costum. Ceea ce nu le dorim nici dusmanilor nostri (daca, printr-un nefericit accident al biografiei lor, s-ar intampla sa existe si astfel de oameni) ", conchide el.

Mihai Sora va implini 100 de ani pe 7 noiembrie.

In luna august, Klaus Iohannis a semnat decretele de decorare cu Ordinul "Steaua Romaniei", in rang de Cavaler, ale istoricilor Neagu Djuvara si Dumitru Protase, a filosofului Mihai Sora si sopranei Virginia Zeani.

Lui Neagu Djuvara distinctia i-a fost acordata "cu prilejul aniversarii unui secol de viata, in semn de inalta apreciere pentru daruirea cu care si-a servit patria, prin angajamentul personal in procesele politice, diplomatice si culturale ce au promovat valorile, istoria si imaginea tarii noastre in lume, precum si pentru inalta tinuta morala de care a dat dovada de-a lungul timpului". Djuvara a implinit 100 de ani pe 18 august.

De centenar se apropie si filosoful Mihai Sora, nascut pe 7 noiembrie 1916, si care a fost decorat de catre presedintele Iohannis "in semn de inalta apreciere pentru intreaga sa cariera dedicata valorilor umane fundamentale, cercetarii si educatiei, prin care a imbogatit cultura romaneasca si universala, pentru rolul avut in consolidarea democratiei in Romania postdecembrista, impunand-se ca un reper al tinerei generatii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Mihai Soraecorat Iohannis, #Neagu Djuvara decorat Iohannis , #stiri cultura