O simfonie de Anton Bruckner, dirijata de Camil Marinescu, ucis de COVID -19, va fi transmisa online in memoria artistului

Marti, 28 Iulie 2020, ora 13:51
2654 citiri
O simfonie de Anton Bruckner, dirijata de Camil Marinescu, ucis de COVID -19, va fi transmisa online in memoria artistului
Foto: Facebook/ Camil Marinescu

Inregistrarea Simfoniei nr. 7 in mi major de Anton Bruckner, interpretata de Orchestra Filarmonicii "George Enescu" condusa de Camil Marinescu, va fi transmisa online, joi, de la ora 19.00, in memoria dirijorului care a murit luni, la varsta de 55 de ani, din cauza Covid-19.

Camil Marinescu (1964-2020) a fost dirijor permanent al intitutiei in perioada 2012-2019.

"Intelectual autentic si om de caracter, Camil Marinescu lasa posteritatii o opera muzicala foarte apreciata, alaturi de amintirea unei personalitati complexe si respectate. Dirijor talentat, unul dintre ce mai remarcabili din generatia sa, maestrul Camil Marinescu si-a conturat si o rarisima vocatie de pedagog, exersata in consacrate centre muzicale de pretutindeni. Pentru lumea muzicala, disparitia sa este o pierdere pe care o vom resimti inca mult timp", declara Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii "George Enescu".

Simfonia nr. 7 de Anton Bruckner (1824-1896), care va fi ascultata joi pe canelele online ale institutiei, a fost finalizata in 1883, fiind influentata de moartea lui Wagner, idolul suprem al compozitorului.

"In spatele partizanatelor fanatice si adversitatilor ireconciliabile, a vastei dimensiuni private a muzicii si a grandorii simfoniilor bruckneriene, se afla un singur motor: credinta ferma, astazi pierduta, ca muzica e ceva important", subliniaza muzicologul Mihai Cojocaru, despre ultima creatie dirijata de Camil Marinescu pe scena Ateneului Roman.

Camil Marinescu a studiat la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, la clasa de fagot. La dirijat a fost discipol al maestrilor Constantin Bugeanu, Cristian Mandeal, Mihai Brediceanu si Pierre Dervaux. A predat fagotul la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si, timp de 10 ani, a detinut postul de dirijor rezident la Opera Nationala din Bucuresti. Din 2003, pentru trei stagiuni, a fost dirijor permanent invitat al Berliner Sinfonie Orchester, Germania.

Incepand cu 2002, Camil Marinescu a fost rezident in Japonia, activitatea sa internationala bucurandu-se de succes in numeroase turnee in SUA, Canada, Franta, Austria, Spania, Italia, Mexic, Elvetia, Rusia, Australia, China, Marea Britanie, Israel.

Dirijand atat repertoriul de teatru liric, cat si repertoriul simfonic, a fost invitat sa conduca Minneapolis Opera House din Minnesota (SUA), orchestra OSM din Montreal, Westdeutscher Rundfunk - Koln, Komische Oper din Berlin, Mitteldeutscher Rundfunk din Leipzig. Cu unele dintre aceste ansambluri a realizat inregistrari de referinta: opere simfonice complete de George Enescu, lucrari de Janacek, Stravinski, Bruckner, Mozart, Schubert, Beethoven, Debussy, Richard Strauss si Ravel. In Japonia a fost prezent pe scene din Tokio, Kyoto si Osaka.

Cu o mare diversitate in abordarea repertoriului - de la Gesualdo da Venosa la opere de Puccini si Richard Strauss, la muzica simfonica contemporana si muzica de film si de jazz - dirijorul include in concertele sale muzica romanesca, contribuind la cunoasterea muzicii noastre pretutindeni in lume.

Camil Marinescu a desfasurat si o activitate pedagogica sustinuta, ce include cursuri de dirijat la Universitatea din Osaka si cursuri de estetica si filozofie a culturii la Universitatea din Kyoto. De asemenea, a conferentiat pe teme de analiza muzicala si interpretare la universitati din Franta, Spania, Portugalia, Germania si SUA. In perioada 2012-2019, a fost dirijor principal al Filarmonicii "George Enescu".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Camil Marinescu, #Camil Marinescu COVIS, #Camil Marinescu coronavirus , #stiri cultura