O surpriza de Paste: concertul-spectacol al pianistului Dan Grigore

Luni, 06 Mai 2013, ora 09:41
2816 citiri
O surpriza de Paste: concertul-spectacol al pianistului Dan Grigore
Foto: Arhiva

In prima zi de Paste, in timp ce un post de televiziune transmitea non stop o petrecere cu muzica lautareasca, cu belsug de carnati pe masa si cu laie de consumatori pe scaune, un alt post tv ne oferea concertul-spectacol al pianistului Dan Grigore si al invitatilor sai retransmis de la Ateneu, fara carnati, cu altfel de muzica si in consecinta cu alt fel de public.

Marina, Marina - slagarul de altadata

Fireste, asta nu spune nimic. S-ar putea ca ratingul muzicii lautaresti sa fi fost mult mai ridicat decat ratingul celei clasice, iar daca aceasta este preferinta publicului majoritar, nu pot decat sa ma inclin.

Dar nici nu pot trece cu vederea faptul ca spectacolul de la Ateneu reaminteste o veche traditie romaneasca, respectata riguros, pana la instaurarea regimului comunist, de catre parintii si bunicii celor de azi: de Craciun, si de Paste in sala Ateneului se perindau mari maestri ai artei autohtone si adesea de peste hotare, toti invitati ai celui care a fost George Enescu.

Nu cunosteam atunci notiunea de rating, dar stiu ca nu prindeai bilet, decat daca te ingrijeai din timp. Lojile oficale erau pline, pentru ca oficialii tarii iubeau muzica, nelipsind nici regele de atunci Mihai I, totdeauna cu regina mama Elena. Rasunau acorduri din Beethoven, Mozart, Brahms si multi altii.

Maestrul Dan Grigore este insa constient ca apartinem altei generatii decat cea a lui George Enescu. Ca urmare, s-a adaptat. A demarat cu un mic giumbusluc muzical, potrivit in secolul nonconformismului: aducandu-si amintea de slagarul "Marina, Marina", aflat la moda cand era dansul student, a improvizat un fel de variatiuni pe aceasta tema, in stilul Bach si in stilul Mozart. Premiera absoluta.

Nume de prim rang

As zice ca aplauzele melomanilor din sala, atat ale seniorilor cu cravata, cat si ale juniorilor in tricou, nu se compara nici cu cel mai bun rating, aducator de reclama pentru detergenti.

Spargand prejudecatile cu privire la conflictul dintre generatii, Dan Grigore a invitat-o pe cunoscuta artista Medeea Marinescu, sa interpreteze impreuna o piesa la patru maini. Pentru multi, faptul ca artista este si o excelenta pianista trebuie sa fi fost o surpriza.

Din surpriza in surpriza, Dan Grigore l-a invitat si pe actorul Ion Caramitru, sa cante impreuna, la doua piane. Deodata, dupa cuvenitele aplauze, pianina domnului Caramitru a inceput sa cante singura, fara pianist.

A cantat, pana s-a dus Dan Grigore la pianina, sa-i opreasca mecanismul. Sa fi fost o pacaleala? Sa fi fost un truc pe care nu l-am inteles? N-am primit explicatii, dar sala s-a distrat. In fond, nonconformismul n-are limite.

Intrucat un spectacol modern cere variatie, n-au lipsit nici versurile, recitate de aceluiasi Caramitru, dar si de Victor Rebenciuc "acompaniate la pian".

Si, pentru ca variatia sa fie cat mai completa, am revazut si spectacole de altadata, cand tanarul Dan Grigore interpreta la patru maini piese cu cea care a fost una din cele mai longevive pianiste din lume: Cella Delavrancea.

Ca si George Enescu pe vremuri, maestrul Dan Grigore a reusit sa aduca invitati din strainatate: romani de succes din occident. De fapt, pe acest fond s-a incheiat concertul, cu o arie din repertoriul francez, cantata in limba franceza, de una din cele mai indragite romance, aplaudata pe toate meridianele lumii: Angela Gheorghiu.

Pe scurt, televiziunea ne-a rasfatat. Un singur lucru este de regretat, ca asemenea spectacole se dau rar. Se dau rar, iar pana la Craciun mai e mult.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dan Grigore pianist, #muzica lautareasca rating, #Angela Gheorghiu soprana , #stiri cultura